Ličinke komarja Aedis aegypti, ki prenaša virus. Foto: Reuters
Ličinke komarja Aedis aegypti, ki prenaša virus. Foto: Reuters

Agencija bo zagotovila tehnologijo, s katero bi obsevali okužene komarje in jih tako sterilizirali, da se ne bi mogli več razmnoževati. Za to nameravajo v naslednjih štirih letih nameniti 2,3 milijona evrov. "Če nadziraš populacijo komarjev, potem pravzaprav nadziraš virus," je povedal namestnik generalnega direktorja IAEA-ja Aldo Malavasi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pojasnil je, da razvijajo tehnologijo za sterilizacijo insektov, da bi se tako bojevali ne le proti virusu Zika, ampak tudi proti drugim škodljivcem, na primer v kmetijstvu, ki bi se preveč namnožili. Tako bi samce komarjev s pomočjo sevanja sterilizirali, nato pa jih izpustili v okolje, kjer bi se parili s samicami. A ker bi bili sterilni, jajčeca samic ne bi bila oplojena, samice pa se parijo le enkrat. Tako bi znižali število naslednje generacije komarjev.

Ta projekt naj bi v Braziliji začeli izvajati septembra, tehnologijo pa bi zagotovili tudi drugim državam v Južni Ameriki. Pomagati jim nameravajo tudi z diagnostično opremo, ki uporablja jedrsko tehnologijo, so še napovedali na sedežu IAEA-ja na Dunaju.

WHO: Mikrocefalija le ena od težav
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem svetovala nosečnicam, naj ne potujejo na območja, kjer bi se lahko okužile z Ziko. Organizacija se je za ukrep odločila, ker je vse več dokazov o povezavi med Ziko in rojstvom otrok z možganskimi okvarami. WHO je nosečnicam prej svetoval le, naj se na primerne načine zaščitijo pred piki komarjev vrste Aedes aegypti, ki so glavni prenašalci virusa.

Vodja organizacije Margaret Chan je dejala, da povezava med okužbo z virusom in rojstvom otrok z mikrocefalijo še ni dokončno potrjena. A, kot je poudarila, za odsvetovanje potovanja nosečnicam "ni treba čakati na dokončno potrditev". Dodala je, da je mikrocefalija le ena od težav, povezana z okužbo z Ziko med nosečnostjo: "Med hude posledice sodijo smrt zarodka, nezadosten dotok krvi v posteljico, zaostajanje zarodka v rasti in okvare osrednjega živčnega sistema."