Statut zbornice določa, da so volitve za predsednico oz. predsednika veljavne, če se glasovanja udeleži vsaj 50 odstotkov članov z volilno pravico. V zbornici sicer niso pojasnili, kaj se bo zgodilo, če zahtevani kvorum ne bo dosežen, saj da statut tega niti ne predvideva. Foto: MMC RTV SLO
Statut zbornice določa, da so volitve za predsednico oz. predsednika veljavne, če se glasovanja udeleži vsaj 50 odstotkov članov z volilno pravico. V zbornici sicer niso pojasnili, kaj se bo zgodilo, če zahtevani kvorum ne bo dosežen, saj da statut tega niti ne predvideva. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica pred volitvami

Volitev za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije se je udeležilo manj kot 50 odstotkov volilnih upravičencev, s čimer po statutu zbornice volitve niso veljavne.

Novi predsednik skupščine mora razpisati nove volitve za predsednika, do potrditve novega mandata predsednika pa bo zbornico vodila dozdajšnja predsednica Gordana Živčec Kalan.

Od 9.076 članov zbornice z volilno pravico se je volitev za predsednika udeležilo 3.963 članov, so sporočili iz zbornice. Tako je volilna udeležba znašala 43,66 odstotka, medtem ko bi se moralo volitev po statutu udeležiti vsaj 50 odstotkov upravičencev, da bi bile te veljavne.

V skladu s statutom zbornice bo novi predsednik oz. predsednica skupščine zbornice razpisal nove volitve za predsednika. Hkrati so namreč potekale tudi volitve za poslance skupščine zbornice. Poročilo bo komisija izdelala po preštetju vseh glasovnic za poslance, ki v tem trenutku še poteka, so še sporočili iz zbornice.

Kandidata za predsednika sta bila sicer zdravnika Valentin Sojar in Gordana Živčec Kalan. Oba kandidata sta se pomerila že na volitvah v zbornici pred štirimi leti. Takrat je za Živčec Kalanovo glasovalo 53 odstotkov, za Sojarja 29 odstotkov glasujočih. A Živčec Kalanova se je v tem mandatu soočila z več odmevnimi aferami, zaradi česar so že dvakrat odločali o njeni zaupnici. Obe preizkušnji je uspešno prestala, vendar je tedaj lahko glasovalo 114 članov skupščine zbornice, pri volitvah pa odločajo vsi člani z volilno pravico. Teh je 9.076, za veljavnost volitev pa jih mora glasovati vsaj polovica.

Živčec Kalanova bi si nižala plačo
Živčec Kalanova je specialistka družinske medicine, v svojem programu pa je kot glavni cilj postavila zagotavljanje visokih standardov in odličnosti pri delu zdravnikov in zobozdravnikov ter njihovo zaščito pred nelojalno konkurenco neustrezno usposobljenih zdravnikov iz tujine. Predlagala bo tudi znižanje plače, ki jo dobiva kot predsednica zbornice, ter da bodo dodelili letne štipendije tako za pomoč otrokom umrlih članov zbornice kot tudi štipendije študentom medicinske fakultete.

Sojar bo razmislil o višini članarine
Sojar, kirurg in vodja transplantacijske dejavnosti v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, pa v svojem programu izpostavlja, da je treba utrditi neodvisnost zdravnikov in zobozdravnikov v sistemu zdravstvenega varstva. Meni, da bo treba prevetriti način ugotavljanja potreb po posameznih specialistih. Opozarja tudi, da je zaupanje v zdravništvo in zobozdravništvo v zadnjih letih močno upadlo. Ob obrnitvi tega trenda pa bi bilo nujno razmišljati o tem, kako zbornica finančno posluje. V primeru izvolitve bo naredil vse, da se pregleda in oceni, ali je ta višina članarine potrebna za takšno delovanje zbornice.

Nadzor mora ostati v rokah zbornice
Tako Živčec Kalanova kot Sojar menita, da mora strokovni nadzor nad delom zdravnikov ostati v rokah zbornice. A bi bilo treba po Sojarjevih besedah spremeniti nadzor nad zdravništvom, ki ga opravlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot plačnik zdravstvenih storitev. Po njegovem mnenju bi bilo treba začeti razmišljati tudi o posebnih nadzorih, ki bi ga po točno določenih kriterijih opravljale posebne agencije, kot to poznajo v nekaterih državah.

Zdravniška zbornica pred volitvami