Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Kirurg Jurij Gorjanc je sedem let delal v Slovenj Gradcu. Nato mu je prijatelj povedal za priložnost v Avstriji. "Motiv je bil strokovno napredovanje, urejeno delo. Plače takrat sploh niso bile takšna tema, ker niso bile bistvene. Mislim, je bila plača v Avstriji nekoliko višja, ampak ne toliko. [...] "Prva reakcija, ko sem prišel v Avstrijo, je bila: jaz delam za 30 do 40 odstotkov manj za boljše plačilo," je pojasnil Gorjanc, specialist splošne in abdominalne kirurgije.

Ob dejstvu, da je denimo v Avstriji zdravnikov dvakrat več kot pri nas.

Tudi drugi sogovorniki menijo, da plače niso glavni razlog za odhod. "Tisto, kar kolegi povejo kot prvi razlog, pa je, da tam lahko opravljajo zdravniško delo, medtem ko je za organizacijo njihovega dela poskrbljeno," je dejala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

"Saj veste, v kakšnih pogojih delujejo bolnišnice. [...] Iz prakse vam lahko konkretno povem, da na kliniki za ginekologijo in perinatologijo deluje deset zdravnikov v eni zdravniški sobi, kjer sta dva računalnika," sporoča dekan mariborske medicinske fakultete Iztok Takač.

Na avstrijskem Štajerskem znašajo osnovni dohodki zdravnikov od 4600 do 11.000 evrov bruto plus pavšal za pripravljenost, ki znaša od 300 do 1500, odvisno od dneva v tednu, piše v zadnji decembrski reviji Aertze Steiermark.

"Zdaj moramo začeti razmišljati, da nam bo čez deset let boljše. Zdaj, ta hip – nalijmo si čistega vina – ni možno nekaj ustvariti," meni Gorjanc.

Leta 2016 je diplomiralo 322 študentov medicine. 33 jih ni bilo vpisanih v register zbornice, torej niso opravljali zdravniškega poklica ali so bili v službi v drugi panogi. Pri mariborskih diplomantih je bil odstotek še višji. V zadnjem obdobju sicer pada.

"Razlika med Mariborom in Ljubljano je kar precejšnja. Odstotek za Maribor je kar velik, skoraj petina. Verjetno nastaja zaradi tega, ker mladi kolegi takoj odidejo na delo v Avstrijo," ocenjuje Beović.

Po podatkih zdravniških zbornic Avstrije in Nemčije je število slovenskih zdravnikov na delu pri njih predlani doseglo 250 in v zadnjih letih raste. "Ni tako alarmantna, kot se zdi na prvi pogled, saj takšno število diplomantov tudi obe medicinski fakulteti, če lahko rečem, proizvedeta tudi v enem letu," je analiziral Takač.

Kaj narediti? Izboljšati razmere za delo, zgraditi novo infrastrukturo in privabiti tuje zdravnike, pravijo sogovorniki. Predvsem pa obdržati domače, saj njihov študij denimo v Mariboru državo stane okoli 75.000 evrov.

Zakaj zdravniki zapuščajo Slovenijo?