Lekarniško zbornico Slovenije moti ravnanje postojnske občine, ki je za novega izvajalca javne lekarniške službe v Postojni izbrala Lekarno Ljubljana. Foto: BoBo
Lekarniško zbornico Slovenije moti ravnanje postojnske občine, ki je za novega izvajalca javne lekarniške službe v Postojni izbrala Lekarno Ljubljana. Foto: BoBo
ESS, Tomaž Gantar
Minister za zdravje v odstopu Tomaž Gantar je spomnil, da so letos že pripravili zakon o lekarniški dejavnosti, ki vse to omejuje, a je bil deležen "izrazite kritike, tudi strokovnih organizacij". Če bi te zakon tedaj podprle, te težave danes po njegovih ocenah verjetno ne bi bilo. Foto: BoBo

"V avgustu je Občina Postojna nezakonito izvedla postopek iskanja novega izvajalca javne lekarniške službe v Postojni. V tem postopku je za izvajalca službe izbrala Lekarno Ljubljana, kar je protizakonito," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo za zdravje je po njihovem pojasnilu ves čas opozarjalo, da je takšno ravnanje v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti, "vendar niti ministrstvo niti drugi pristojni organi ne ukrepajo oziroma ne morejo ukrepati".

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da minister ne podaja soglasja za odprtje lekarne, pač pa to stori le v primeru podeljene koncesije. Zaradi napovedanega protesta se je oglasil minister za zdravje v odstopu Tomaž Gantar, ki je povedal, da so na ministrstvu pridobili tudi različna pravna mnenja vseh vpletenih.

Nekatera mnenja po njegovih besedah govorijo v korist temu, da je to mogoče, druga, da ni, je dejal. "Podobno, kot se velikokrat dogaja s pravnimi mnenji, odvisno, kdo je naročnik in kdo plačnik," je dodal. Ministrstvo pa v tem primeru daje le soglasje pri verifikaciji prostorov, o pogojih pa odloča lokalna skupnost, v tem primeru Občina Postojna.

Gantar je ob tem spomnil, da so letos že pripravili zakon o lekarniški dejavnosti, ki vse to omejuje, a je bil deležen "izrazite kritike, tudi strokovnih organizacij". Če bi te zakon tedaj podprle, te težave danes po njegovih ocenah verjetno ne bi bilo. Dodal je, da je bila prva, ki ga je zaradi zakona "napadla", prav Lekarniška zbornica.

Odločitev poslovne narave
Odločitev Lekarne Ljubljana pa Gantar označuje kot poslovno potezo. Še vedno ocenjuje, da zdravila niso tržni material, s katerim bi lahko na kateri koli način stimulirali prodajo, ker imajo pač svoj namen. "Ljubljanske lekarne se pač poslovno obnašajo, med poslovnim obnašanjem pa je tudi uspešen poslovni rezultat in dobički," je opozoril Gantar.

Minister v odstopu je zanikal, da bi bil za tem eden tistih lobijev, o katerih je govoril ob svojem odstopu, čeprav pravi, da ima vsak svoje interese tudi na področju lekarništva. Rešitve, ki jih je predlagal v zakonu, so po njegovih besedah bistveno drugačne. Verjame pa, da bi bilo tudi tak zakon, kot ga je predlagal nazadnje, izredno težko sprejeti.

V Lekarni Ljubljana sicer trdijo, da so nove poslovne enote odpirali v okviru veljavne zakonodaje.

Občinski svetniki so soglašali s podelitvijo dovoljenja Lekarni Ljubljana
Občina Postojna je avgusta objavila javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti na njenem območju, na katerega je prispela ena prijava. Istočasno je vlogo za izvajanje lekarniške dejavnosti na občino podala tudi Lekarna Ljubljana.

Občinska uprava je sprejela sklep, da se koncesija ne podeli in da se ta postopek ustavi, ker izvajanje lekarniške dejavnosti v obliki koncesije v danih okoliščinah ne bi bilo smotrno. Namesto tega so se odločili za pogajanja z Lekarno Ljubljana za sklenitev neposredne pogodbe, je navedeno na spletni strani postojnske občine.

Župan je za soglasje k podelitvi dovoljenja za opravljanje dejavnosti Lekarni Ljubljana vprašal tudi občinske svetnike, ki so s tem soglašali.