ZZZS je 40,9 milijona evrov decembrskih terjatev poravnal 3. in 5. januarja letos. Foto: BoBo
ZZZS je 40,9 milijona evrov decembrskih terjatev poravnal 3. in 5. januarja letos. Foto: BoBo

Vsoto, ki se je prenesla v letošnje leto, bi moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija pogodbenim partnerjem plačati že v decembru.

Fakin: Poslovanje kljub težavam stabilno
Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin je poslovanje zavoda kljub težavam v preteklem letu ocenil kot stabilno. Tako je bilo zavarovancem skozi financiranje omogočeno nemoteno izkoriščanje zdravstvenih storitev, dostopnost do zdravstvenih storitev pa se ni zmanjšala, celo povečala se je, je poudaril Fakin.

Glavni razlog, zakaj so morali zamakniti izplačilo 40,9 milijona evrov na letošnje leto, je po Fakinovih besedah manj prihodkov iz naslova prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja, kot so predvidevali v finančnem načrtu, in sicer za 35,9 milijona evrov manj. Prihodki od prispevkov namreč predstavljajo okoli 98 odstotkov vseh prihodkov zavoda. Tako je imel zavod skupaj 27,1 milijona evrov nižje prihodke od pričakovanih.

Zavod decembrske terjatve že poravnal
ZZZS je 40,9 milijona evrov decembrskih terjatev poravnal 3. in 5. januarja letos. 32,1 milijona evrov so naknadno plačali za zdravstvene storitve, 0,7 milijona evrov za preskrbo z zdravili, medicinskotehničnimi pripomočki, s krvjo in cepivi, 60.000 evrov za zdravljenje v tujini in po obveznostih mednarodnega zavarovanja, 7,8 milijona evrov za poravnavo nadomestil zaradi začasne zadržanosti z dela in 0,3 milijona evrov za delo strokovne službe zavoda.