Poleg spletnih družbenih omrežij so SMS-sporočila pogosto način za organizacijo družbenih gibanj. Foto: RTV SLO
Poleg spletnih družbenih omrežij so SMS-sporočila pogosto način za organizacijo družbenih gibanj. Foto: RTV SLO

Prvi SMS je 3. decembra 1992 poslal Neil Papworth svojemu prijatelju Richardu Jarvisu. Ker telefoni takrat niso imeli črkovnih tipkovnic, si je pomagal z računalnikom in SMS-sporočilo poslal na prastari telefonski aparat Orbitel 901. Sporočilo se je glasilo "Srečen božič", poroča Guardian.

Ključna lastnost koncepta SMS ali Short Message Service (Storitev kratkih sporočil) je - kratkost. V času razvoja so morali dolžino sporočila omejiti na 128 bajtov, kar so pozneje izboljšali na 140 bajtov in s tem dobili značilnih 160 znakov, ki jih lahko pošiljatelj stlači v sporočilo.

Storitev sicer na začetku ni bila preveč uspešna. Glavni razlog je tičal v samih mobilnih operaterjih, ki so bili prepričani, da se ljudje ne bodo ukvarjali z nadležnim tipkanjem - če si lahko stvari enostavno povedo. Zmota je bila velikanska. Sodeč po raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje Acision, je SMS-anje še vedno najbolj priljubljen način komunikacije - elektronski pošti in družbenim omrežjem navkljub.

Med zanimivejše ugotovitve omenjene raziskave spada še, da največ SMS-ov pošljejo mladostniki med 18. in 25. letom starosti, v povprečju 133 sporočil na teden. Moški pošljejo več sporočil kot ženske, a so njihova sporočila krajša. Ženske po drugi strani pošiljajo daljše SMS-e, a po njih pogosteje razpravljajo o (ljubezenskih) zvezah.

Pošiljanje je drugi najpogostejši način uporabe prenosnega telefona. Prvi - preverjanje časa.

Po poročanju časopisa Daily Mail so podjetja v letu 2010 z SMS-i zaslužila skoraj 90 milijard evrov.

SMS-i so zaradi varčevanja s prostorom prinesli tudi posebno pisalno kulturo :) in šport: hitrostno pisanje SMS-ov.

Rekord v pisanju slednjega besedila (ki je v angleščini) drži Norvežanka Sonja Kristiansen pri 37,28 sekunde: ""The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality, they seldom attack a human." Kako hitro bi to natipkali sami?