Okostje so že pred leti odkrili v jami Leang Panninge na indonezijskem otoku Sulavesi, zdaj pa so dokončali tudi analizo DNK-ja, ki so ga pridobili z ohranjene lobanjske kosti, poroča Guardian.

Bessé, ki je bila pokopana v starosti 17 ali 18 let, je bila pripadnica ljudstva Toalejcev, skupine lovcev in nabiralcev, ki je pred 1500 in 8000 leti živela na jugu Sulavesija. V njenem DNK-ju so odkrili edinstveno genetsko zaporedje, ki ga ne delijo niti danes živeči ljudje niti starodavna ljudstva, zato so jo arheologi označili za "genetski fosil".

Gre za prvo najdbo ohranjenega zapisa DNK-ja na območju Wallacee, verige otokov in atolov, vključno z Indonezijo, med celinsko Azijo in Avstralijo. Izsledke raziskave so arheologi objavili v reviji Nature.

"Vlažno podnebje je neusmiljeno do ohranjanja DNK-ja v človeških kosteh in zobeh. Obstajata le dve najdbi iz predneolitske dobe na območju jugovzhodne Azije. Drugje po svetu, na severu Evrope in v Ameriki, pa je analiza starodavnih DNK-jev popolnoma spremenila naše razumevanje zgodnje zgodovine človeka: genetsko raznolikost starodavnih ljudstev, migracije prebivalstva in demografsko zgodovino," je ob predstavitvi dejal eden od vodij raziskave in profesor na Univerzi Griffith Adam Brumm.

Genetska sestava odkriva povezave z Avstralijo in vzhodno Azijo

Približno polovica Besséjine genetske sestave je podobna sestavi avtohtonih Avstralcev in ljudem z Nove Gvineje in zahodnih pacifiških otokov.

V DNK-ju okostja so sicer odkrili tudi povezave z vzhodno Azijo, kar časovnico migracij v Wallaceo postavlja v novo luč. "Njeni predniki predstavljajo začetni val gibanja prvih ljudi iz celinske Azije po otokih Wallacee proti temu, kar danes imenujemo Sahul, združeno kopno območij Avstralije in Nove Gvineje v času ledene dobe," opisuje Brumm.

Doslej je veljalo, da so ljudje azijskega rodu prvič vstopili v Wallaceo pred približno pred tremi ali štirimi tisoči leti, ko so na območje prišli kmetje iz današnjega Tajvana.

"Če smo našli azijsko poreklo pri lovki in nabiralki, ki je živela več tisoč let pred prihodom neolitskih ljudstev iz Tajvana, to kaže na zgodnejši premik nekaterih prebivalcev iz Azije v Wallaceo," je še poudaril profesor Brumm.

Kako so Evrazijci prečkali morje?

Ljudstvo Toalejcev je glede na najdena orodja in jamske poslikave po ocenah zgodovinarjev na Sulavesiju živelo že pred do 47.000 leti. Kako so ljudje iz Evrazije prečkali morje do današnje Avstralije, še ni pojasnjeno. "Uporabljati so morali neke vrste sofisticiranih plovil, saj med otoki niti med ledeno dobo ni bilo kopenskih mostov," je Brumm sporočil za CNN.