Eno leto po iPhoneu 5 že iPhone 5s? Foto: EPA
Eno leto po iPhoneu 5 že iPhone 5s? Foto: EPA

Ugibanja o tem, kdaj bo Apple predstavil novi iPhone, po vsej verjetnosti iPhone 5s, so v zadnjih mesecih vse glasnejša. Spletna stran AllThingsD, ki se sklicuje na neimenovane vire, je poročala, da naj bi se to zgodilo 10. septembra, ko naj bi Apple na tiskovni konferenci predstavil nov telefon in nov operacijski sistem iOS 7, ki so ga s prvimi orisi predstavili že junija.

Predstavniki Appla te informacije niso želeli komentirati, a kot na svoji spletni strani poroča ameriška televizija ABC, bi datum sovpadal s tradicionalno jesensko predstavitvijo Applovih novosti. iPhone 5 so na primer predstavili na tiskovni konferenci 12. septembra 2012.

V primerjavi s predhodnikom iPhone čaka nekaj izboljšav
Kot na svoji spletni strani še piše ABC, naj bi bil novi iPhone 5s podoben svojemu predhodniku, dodali pa naj bi mu bralnik prstnih odtisov za večjo varnost, boljšo strojno opremo in izboljšano kamero. Če gre verjeti govoricam, naj bi Apple razmišljal tudi o razvoju cenovno dostopnejšega, plastičnega iPhona, iPhone 5c. C naj bi predstavljal barve (ang. colors), saj naj bi lahko pri cenejših iPhonih izbirali tudi med različnimi barvami.

Težko pričakovana nova generacija iPhona bo verjetno okrepila položaj Appla na trgu pametnih telefonov, kjer vse bolj prevladujejo azijski proizvajalci s cenejšimi napravami z operacijskim sistemom Android. Na Apple sicer pritiskajo investitorji in potrošniki, ki si želijo, da bi nove izdelke predstavljali hitreje. Prvi mož Appla Tim Cook je na to odgovoril, da za jesen in naslednje leto že pripravljajo številne "krasne izdelke".