Po mnenju BSA-ja je piratstvo v velikem porastu. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju BSA-ja je piratstvo v velikem porastu. Foto: MMC RTV SLO

Business Software Alliance, združenje z izvornim sedežm v ZDA, je predstavilo izsledke globalne raziskave piratstva programske opreme za leto 2010. Že osmo zapovrstno raziskavo je BSA izvedel v sodelovanju z družbo DSI, ki sodi med vodilna podjetja za raziskave informacijskih tehnologij.

Raziskovalci so zbirali 182 različnih podatkov v 116 državah, letos pa so uvedli novost - anketirali so tudi uporabnike osebnih računalnikov glede odnosa do piratstva, ki jo je izvedlo podjetje Ipsos Public Affairs med več kot 15.000 uporabniki.

Povpraševanje je pokazalo podporo pravicam intelektualne lastnine - sedem od desetih vprašanih se strinja, da morajo biti izumitelji za svoje stvaritve plačani, s čimer se vzpodbuja tehnološki razvoj, je zapisano v poročilu. BSA je ob tem izrazil začudenje, da je najvišja podpora izražena ravno v državah, kjer je stopnja piratstva najvišja.

Med vidnejše izsledke raziskave spada tudi razširjeno prepričanje, da je legalna oprema varnejša in zanesljivejša od nelegalne, med druge prednosti legalne opreme pa so vprašani v 88 odstotkih uvrstili dostop do tehnične podpore ter zaščito pred vdori in zlonamerno programsko kodo (81 odstotkov vprašanih).

59 milijard evrov na globalni ravni
Po besedah pravnega svetovalca BSA-ja v Sloveniji Roka Korena se v Sloveniji raven piratstva ne znižuje in opozarja, da bo reševanju te problematike treba nameniti veliko več truda. Raziskava po regijah tudi kaže, da je Slovenija del tistega območja, ki se je najslabše odrezalo: V srednji in vzhodni Evropi naj bi bila stopnja piratstva 64-odstotna, z odstotkom manj ji sledi Latinska Amerika. Najbolje se je odrezala Severna Amerika pri 21 odstotkih. Skupna vrednost ukradene programske na globalni ravni znaša rekordnih 59 milijard evrov, so sklenili v BSA-ju.