Na rojstva s carskim rezom vplivajo tudi drugi dejavniki. Foto: Reuters
Na rojstva s carskim rezom vplivajo tudi drugi dejavniki. Foto: Reuters



Vse več mater za rojstvo potrebuje carski rez, saj imajo preozko medenično dno, poroča spletni BBC. Raziskava avstrijskih znanstvenikov kaže, da se je število primerov, ko ženske zaradi preozke medenice ne morejo roditi po naravni poti, v 50 letih povečalo s 30 na 36 na 1.000 prebivalcev

V preteklosti se namreč ti geni ne bi prenesli naprej, saj bi otrok in mati umrla med porodom, to pa je po besedah Philippa Mitteröckerja z dunajske univerze z evolucijskega vidika selekcija. Po mnenju avstrijskih raziskovalcev se bo to nadaljevalo, vendar ne do te mere, da bodo rojstva brez kirurške pomoči izginila.

Poleg tega so raziskovalci opazili dva nasprotujoča si trenda. Na eni strani so to ožje medenice, na drugi pa večji, bolj zdravi otroci, zato se je pojavnost manjših otrok zmanjšala. Ta kombinacija bi bila še pred 100 leti smrtonosna, saj bi se otrok med porodom zataknil v porodnem kanalu.

Vendar je Dagni Radžasingam, porodničar s Kraljevega kolidža za porodničarje, opozoril, da na večje število carskih rezov vpliva tudi večja pojavnost debelosti in sladkorne bolezni.