Do začetka iger je še natančno sto dni. Foto: Reuters
Do začetka iger je še natančno sto dni. Foto: Reuters
Soči
V začetku tedna so v Sočiju odprli novo sodobno železniško postajo. Foto: Reuters
100 dni do olimpijskih iger

Zimske olimpijske igre bodo potekale med 7. in 23. februarjem prihodnje leto, igre pa bodo tokrat prvič v Rusiji, ki je leta 1980 sicer igre že gostila v Moskvi, a takrat še kot nekdanja Sovjetska zveza. Takrat je igre zaznamoval bojkot velikega števila zahodnih držav, tokratne olimpijske igre pa prihajajo v vrhuncu gospodarske krize.

Soči, mesto ob Črnem morju, je prvi zimski športni center v Rusiji. Ker mesto nima težke industrije, nafte ali plina, bo dodatna sodobna infrastruktura še povečala turistično ponudbo, ki je v območju s približno 430.000 prebivalci že doslej prinašala največ dohodkov. V Sočiju organizatorji iger gradijo kar 206 večjih objektov, od katerih jih je s športom neposredno povezanih le 30.

Stroški iger segajo v vrtoglave višine
Stroški za izvedbo iger, sama organizacija naj bi stala več kot dve milijardi evrov, segajo v vrtoglave višine. Za turistično infrastrukturo naj bi po uradnih podatkih porabili približno 2,5 milijarde evrov, za olimpijske objekte 500 milijonov, za prometno infrastrukturo 270 milijonov in za oskrbo z električno energijo 100 milijonov evrov. Kritiki opozarjajo, da zaradi optičnega zmanjšanja proračuna za igre v to niso vštete milijarde, ki jih za izgradnjo infrastrukture namenjajo državna podjetja, na primer plinski gigant Gazprom s svojimi hčerinskimi družbami ali državne železnice.

Igre bodo najdražje v zgodovini, saj naj bi stroški presegli celo poletne igre leta 2008 v Pekingu, kjer so organizatorji porabili rekordnih 36 milijard evrov. Za varnost več kot 3.000 športnikov bo skrbelo 37.000 policistov.

Na MOK-u so z do zdaj opravljenim zadovoljni
Tekmovališča v ruskem obmorskem letovišču so, razen stadiona Fišt, kjer bo potekala tudi slovesnost ob odprtju, večinoma že nared, dokončujejo pa se tudi dela na infrastrukturnih objektih in hotelih. V torek sta si, po odprtju nove, sodobne železniške postaje v Sočiju, olimpijske objekte v Sočiju in njegovi okolici ogledala ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. "Na MOK-u smo zelo zadovoljni s pripravami na igre v Sočiju in prepričan sem, da bomo imeli odlične igre," je povedal Bach.

V Sočiju čakajo le še na sneg
Zaradi obmorske lege Sočija so začeli prireditelji iger že letos, takoj po koncu prejšnje sezone, skladiščiti sneg, na roko pa so jim šle tudi tedanje obilne snežne padavine, tako da so že aprila napolnili prvo od sedmih skladišč snega. V gorah v Kavkazu imajo shranjenih 450.000 kubičnih metrov snežne odeje, skladiščenje snega pa bo organizatorje stalo še dodatnih 11 milijonov dolarjev.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik, organizatorji zagotavljajo, da naj bi bile letošnje igre v Sočiju tudi ene najboljših. Kot vse kaže, bo za zimski cirkus kmalu vse popolnoma nared, v Sočiju in okoliških gorah pa čakajo le še na sneg in nizke temperature. Te so v zadnjih dneh povsem pomladne.

100 dni do olimpijskih iger