Radovednost bo verjetno delovala vse do leta 2020, ko jo bo nadomestila nova različica robota. Foto: EPA
Radovednost bo verjetno delovala vse do leta 2020, ko jo bo nadomestila nova različica robota. Foto: EPA

Nov projekt je bil napovedan na srečanju Ameriške geofizikalne zveze, največjem svetovnem letnem srečanju znanstvenikov, ki se ukvarjajo z Zemljo in planeti.

Novi robot bo temeljil na Radovednosti in bo nadgradil velikanski uspeh svojega predhodnika, je po poročanju BBC-ja dejal pomočnik administratorja za znanost pri Nasi, John Grunsfeld. Novi robot bo imel precej novosti, ob tem pa Grunsfeld opozarja, da leto 2020 ni zelo oddaljeno. Radovednost se je razvijala približno desetletje.

Nasin proračun za planetarno znanost in še posebej za raziskovanje Marsa je skrčen, kar je Američane prisililo v opustitev sodelovanja z Evropejci pri dveh odhodih na Mars v letih 2016 in 2018. A, kot je dejal Grunsfeld, naj bi obstajala sredstva za večji podvig ob koncu desetletja. Pri tem bo ključno, da se bo pri novem projektu uporabila osnova Radovednosti.

Podobnosti med zdajšnjim in prihodnjim robotom bodo predvsem v sistemu za spust in pristanek. Nasa ima še celo zbirko rezervnih delov za Radovednost, med njimi je tudi rezervna jedrska baterija.

"Skromni" proračun
Proračun za vozilo za leto 2020 bo približno 1,5 milijarde dolarjev, kar je milijardo manj, kot so znašali stroški izstrelitve Radovednosti. Navdušenje nad morebitnim sodelovanjem pri projektu je izrazil tudi Grusnfeldov kolega v Evropski vesoljski agenciji Álvaro Gimenez Canete.

Robot Radovednost na Marsu išče sledi mikrobnega življenja na planetu v daljni preteklosti. Glede na dolgotrajnost njegove baterije je povsem verjetno, da bo še deloval, ko se mu bo leta 2021 na Marsu pridružil njemu podoben robot.