Znanost in tehnologija
S posebno aplikacijo oz. spletno raziskavo z naslovom To je tvoje digitalno življenje je profesor Aleksandr Kogan z britanske Univerze v Cambridgeu pridobil veliko količino osebnih podatkov okoli 270.000 uporabnikov Facebooka, ki so prostovoljno sodelovali v tej raziskavi. Toda s privolitvijo k sodelovanju so hkrati dali dovoljenje tudi za deljenje podatkov o svojih prijateljih, s čimer so se posredno zbirali tudi osebni podatki okoli 50 milijonov uporabnikov, ki pa za deljenje svojih osebnih podatkov niso niti vedeli. Foto: Reuters
Facebook
Dobro je preveriti, katera dovoljenja ste dodelili posamezni aplikaciji. Foto: EPA

Dodaj v

Kako zaščititi sebe in svoje prijatelje na Facebooku?

Z nastavitvami zasebnosti je mogoče omejiti deljenje uporabnikovih podatkov
31. marec 2018 ob 06:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob aferi Facebook se postavlja vprašanje, kako lahko uporabniki zaščitijo podatke, ki so objavljeni na družbenih omrežjih. Kot kaže, se prav veliko ne da storiti. Razen če ukinete svoj profil na Facebooku.

V ZDA, pa tudi drugje po svetu še vedno odmeva razkritje, da je podjetju Cambridge Analytica uspelo zbrati podatke o 50 milijonih profilih na Facebooku, čeprav se je le 270.000 uporabnikov strinjalo s posredovanjem svojih podatkov.

S posebno aplikacijo oz. spletno raziskavo z naslovom To je tvoje digitalno življenje je profesor Aleksandr Kogan z britanske Univerze v Cambridgeu pridobil veliko količino osebnih podatkov okoli 270.000 uporabnikov Facebooka, ki so prostovoljno sodelovali v tej raziskavi. Toda s privolitvijo v sodelovanje so hkrati dali dovoljenje tudi za deljenje podatkov o svojih prijateljih, s čimer so se posredno zbirali tudi osebni podatki okoli 50 milijonov uporabnikov, ki pa za deljenje svojih osebnih podatkov niso niti vedeli.

Kogan je podatke nato posredoval podjetju Cambridge Analytica in nato naj bi jih uporabili v predsedniški kampanji ameriškega predsednika Donalda J. Trumpa.

Ob aferi so se številni uporabniki družbenih omrežij začeli spraševati, kako zaščititi svoje podatke, ki so objavljeni na družbenih omrežjih. Ameriški časopis The New York Times je svojim bralcem sporočil kruto resnico, da prav veliko ne morejo storiti. Počasi prenehajte brskati po spletu ali pa izbrišite svoj profil na Facebooku.

Ob tem so dodali, da obstajajo nekatere dobre prakse, ki se lahko uporabijo za zaščito osebnih podatkov, kot je npr. namestitev programske opreme za onemogočanje spletnega sledenja in skrbno preverjanje aplikacij, ki se uporabljajo na Facebooku.

Za zaščito pred aplikacijami in programi, ki zbirajo podatke o uporabnikih, tako svetujejo uporabo nekaterih orodij, ki se lahko namestijo v spletnem brskalniku, in nastavitve v Facebooku.

Kaj svetujejo pri New Yorku Timesu?

Pregled aplikacij na Facebooku
Če ste uporabili Facebook za prijavo na drugi spletni strani, v računalniški igri ali aplikaciji, je mogoč dostop do vaših osebnih podatkov. Na Facebooku pojdite na stran z nastavitvami in kliknite zavihek aplikacije, če želite videti, katere aplikacije so povezane z vašim računom.

Tam se lahko podrobneje preveri dovoljenja, ki jih je uporabnik dodelil posamezni aplikaciji, in tako ugotovi, kateri podatki se delijo. Zato je priporočljivo, da se odstranijo vse aplikacije, ki so lahko sumljive ali se ne uporabljajo več. (Facebook je naredil nekaj sprememb, da bi preprečil zbiranje podrobnih informacij prijateljev uporabnikov.)

Na strani z nastavitvami aplikacije je še ena nastavitev, imenovana "Druge aplikacije". Tu lahko izberete, kateri podatki se lahko delijo v skupno rabo, medtem ko vaši prijatelji uporabljajo aplikacije. Tu lahko počistite vse kategorije, če ne želite, da se kateri koli od vaših podatkov, na primer vašega rojstnega dne ali mesta, uporablja v aplikacijah vaših prijateljev.

Pregled nastavitev zasebnosti
Če vas skrbi, katere podrobnosti aplikacije vidijo o vas in vaših prijateljih na Facebooku, je treba preveriti nastavitve zasebnosti in urediti informacije, ki jih javno objavljate. Lahko poskrbite na primer, da lahko samo vaši prijatelji vidijo vaše objave na Facebooku ali da si lahko le vi ogledate seznam svojih prijateljev.

Preberite pravila zasebnosti
Ko se prijavite v novi aplikaciji ali spletnem orodju, avtor aplikacije običajno zahteva, da se strinjate s pogoji storitve. Zato si oglejte pogoje in posvečajte posebno pozornost politiki zasebnosti. Če ugotovite, da bi se lahko vaši podatki dali v skupno rabo na način, ki vam ne ustreza, ne uporabljajte programa.

Namestite sledilno blokado
V brskalnik lahko namestite dodatke, ki skušajo onemogočiti sledilce, ki so vdelani na spletnih straneh. Vendar bo v nekaterih primerih del spletnih strani lahko nepravilno deloval. Po preizkusih New York Timesa sta Disconnect in Privacy Badger uporabni orodji za onemogočanje sledilcev v Googlovem brskalniku Chrome.

Kako sicer to deluje? Ko vključite aplikacijo na Facebooku, se lahko v spletnem brskalniku vzpostavi sledilnik, na primer piškotek, ki zbira podatke o vas. Tudi če izklopite aplikacijo, lahko sledilnik še naprej spremlja vaše dejavnosti, kot so druga spletna mesta, ki jih obiščete, ali osebe, s katerimi se komunicirate, s statusnimi posodobitvami, je opozoril izvršni direktor oglaševalske družbe Modern Impact Michael Priem.

Namestite onemogočanje oglasov
Drug način za onemogočanje sledilcev je preprečitev, da se oglasi v celoti naložijo. Zaviralci oglasov so tudi dodatki, ki jih lahko namestite za vaš brskalnik v mobilni napravi ali računalniku. Oglasi za mobilne naprave so namreč programi, ki včasih vsebujejo zlonamerno programsko opremo, ki zbira nekatere podatke. Tudi največje spletne strani nimajo strogega nadzora nad oglasi, ki se prikazujejo na njihovih spletnih mestih, včasih pa se lahko v njihovi oglaševalski mreži pojavijo zlonamerne kode. Popularna blokada oglasov med varnostnimi raziskovalci je uBlock Origin.

Počistite podatke o brskanju
Občasno lahko izbrišete piškotke in zgodovino brskanja. Apple, Google in Microsoft so objavili navodila za brisanje podatkov za svoje brskalnike Safari, Chrome in Internet Explorer. To bo začasno izbrisalo piškotke in sledilce, čeprav se bodo sčasoma znova pojavili.

Bodite pozorni na neznane blagovne znamke
V primeru sporne Facebookove aplikacije, ki je zbirala podatke za Trumpovo volilno kampanjo, je drobni tisk navajal, da se podatki zbirajo za akademsko uporabo, in ne za komercialne namene. Zato je treba biti pozoren pred delitvijo informacij z neznanimi podjetji ali organizacijami.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
gyore92
# 31.03.2018 ob 06:57
Tako, da nimas profila na FB-ju.
malikaliber
# 31.03.2018 ob 07:06
Tako, da ne uporabljaš!
pina1
# 31.03.2018 ob 07:25
Kako zaščititi sebe in svoje otroke ? Ukini svoj račun....bolj preprosto ne gre. Pojdi raje med prijatelje in z njimi spij kavo in pokramljaj . Njim pokaži slike iz svojih dogodkov, z njimi deli slike svojih otrok. S prijatelji, ki jih ne potrebuješ sto ali dvesto. Varuj svojo zasebnost, predvsem pa zasebnost in varnost svojih otrok .Res ni potrebno, da cel svet ve, kje si bil, kaj si počel in kaj si jedel...
Preveč lepih stvari in trenutkov zamudimo, tistih trenutkov , ki nam ostanejo vse življenje v spominu.
Clown
# 31.03.2018 ob 07:40
Medtem ko Google pobere vse. Vsi so povezani med seboj, Google, FB, instagram, telegram, youtube, snapchat, windows, skype, še celo Tor ki je kao brskalnik preko katerega ne morejo selditi uporabniku so vse orodja CIE in NSA preko katerih zbirajo in shranjujejo vse podatke o sleherniku. Če si fanatično predan njihovi stvari to niti ni problem. Problem niti ni da to počnejo. Problem nastopi šele takrat, ko ti enkrat poči film in začneš upor proti establishmentu, takrat pa njih zasvetu rdeča lučka in samo zvlečejo na dan vse Lojzetove podatke. Njihovi analiti potem na osnovi teh podatkov določijo, kako utišati Lojzeta. Ga ubiti, podkupiti, mu nastaviti afero, zvleči na dan grde zadeve i ga očrniti v javnosti, ali pa ga morda kar zaposliti... Ja ja tako to gre v digitalnem času. Snema se pa vse, telefon tudi ko ni prižgan, dostop do podatkov na računalniku tudi ko je ta izklopljen iz elektrike, Kamere so že itak na vsakem vogalu, če jih pa kje slučajno ni poskrbijo kamere na naših telefonih, mikrofončki na njih itd... zakaj pa mislite da so nam dali dostop do interneta, zato da nam vstopijo v glavo.
genniuuss
# 31.03.2018 ob 07:12
takle forum kot je tta, facebuk in ostale zaseve na spletu,
ne smeš jemati preveč za res, vse je potrebno jemati z rezervo,
malo za sprostitev i zafrkancijo.
FrenkMate
# 31.03.2018 ob 08:02
Samo FB vpliva na odločanje volivcev?
Kaj pa RTV, Delo, Ognjišče, POPTV,...?
artoum
# 31.03.2018 ob 07:24
če jaz napišem , da naj si ameriški NSA nekaj vtakne nekam. potem lahko pričakujem , da grem na eno listo . že samo zaradi tega , ker sem jih sploh omenil.
DrMatilda
# 31.03.2018 ob 07:56
Pred kakšnimi 30 leti, ko je bil ZX Spectrum še čudo moderne tehnike, sem od vaškega švercerja kupil Casio elektronsko uro. Za 100 mark. Imela je vgrajeno drobno številčnico, z vsemi črkami, zato. Zaostajala je par sekund na dan, ampak mi je baterija delala več kot štiri leta. Nikoli me ni preveč zanimal točen čas, me dela živčnega, sem pa vsaj približno vedel za koliko sem zamudil kakšen zmenek, še raje vlak. Pa to še niti približno ni vse.
Največ sem uporabljal koledar, računalo in beležke, v katere sem lahko shranil pomembne telefonske številke in naslove. Pin od bankomata sem lahko shranil v poseben prostor, zaščiten s kodo. Itak nisem nikoli pozabil tiste 4 številke, denar je denar, pa tudi sicer znam svoj EMŠO in davčno na pamet.
BIla je tako lahka, da sem jo lahko nosil tudi med spanjem in odporna na tuširanje. Za heckerje me ni niti najmanj skrbelo, če bi mi kdo hotel ukrasti uro, bi preprosto prekinil kontakt z baterijo in vse je v hipu nepovratno izginilo. Se ne da vdirat, razen če bi mi odrezali roko.
Od švercerja nisem dobil nobenih navodil za uporabo. neznansko sem užival v odkrivanju skrivnostnih kombinacij tipk in meja zmogljivosti moje igračke, ko sem že vse vedel, sem slučajno odkril še kakšno novo funkcijo ali sem si končno prišel gor kaj pomeni nek simbol na ekranu. Nekoč se mi je celo sanjalo, da sem odkril celo paleto novih zmogljivosti moje čudežne napravice, par ur sem vztrajal v tistih sanjah, mogoče sem bil celo prvi, ki je odkril iPhone. Verjetno ne, ker sem bil preveč len. Pogrešam svojo Casio uro, in sicer prav zato, ker je bila tako butasto uporabna, varčna, relativno robustna in absolutno diskretna.

Na, zdaj pa ta spy drek, kot da vojaško policijska džamaherija še nima dovolj dela.
Clown
# 31.03.2018 ob 07:49
Strinjam se z vsem Matilda.
Ljudje se sploh ne zavedajo s kom imajo opravka, in v kakšne namene smo dobili internet. Ljudje naivno mislijo da tehnologija pač napreduje. To kar bodo dali mali ljudjem je vnaprej zelo premišljeno, in samo predtavljamo si lahko, kakšno tehlologijo imajo oni, če ima že vsak med nami, svoj GPS, lahko sledi dreugemu, ima internet, lahko shranjuje podatke na disk, oblak itd...
Homer.
# 31.03.2018 ob 08:23
Na žalost uporabnike pred samim se boj ni mogoče ščititi.
Ti so tisti, ki objavljajo na FB vse mogoče od najbolj intimnih stvari naprej.
DrMatilda
# 31.03.2018 ob 07:38
Kako zaščititi računalnik, hmm... ne da se, elektrika je elektrika zato, ker teče v obe smeri. Tak je.
Lahko pa bi onemogočili vse kar ni nujno potrebno za pretok informacij in izvajanje strojnih protokolov.
A se zavedate kaj bi to pomenilo? Vse bi nas pobili teroristi, mogoče tudi nezemljani iz pradavnine, iluminatiji zagotovo.
Edini način, da postane internet uporaben bi bil, če se ga izbriše in naredi civilno verzijo, namenjeno točno temu kar ljudje mislimo, da internet je. Zaradi vojaških potreb, so to orožje zavarovali na vseh mogočih kritičnih točkah, vsaka operacija pa se nekje beleži in stalno preverja avtoriteto. Zato ima vsak čip svojo lastno serijsko številko, vsi programi pa vsebujejo ključ za odklepanje njihove zaščite pred vdiranjem, da lahko represivni organi ugotavljajo koliko kršitev se je zgodilo in kdo jih je najbolj verjetno zagrešil. Včasih opravijo tudi rutinsko kontrolo. To ni naše ampak del vojaških storitev, namenjenih za komercialno in civilno rabo. Posledično to omogoča vse možne vrste korupcije in razkrivanje svoje intime sovražniku, ki lahko vse kar naredi naš mrežni portal uporabi proti nam, na sodišču in tudi kr tak mal. To je internet, vse kar vidimo je zgolj narisana maska, pod katero se skriva prava arkanska narava elektronskega sveta.
Internet je elektrika, nihče na svetu ne ve kaj je elektrika. Ni samo energija, je tudi informacija in nevidna sfera, ki nas povsod in neprestano obdaja. Nihče na planetu ne zna izdelati računalnika in se tudi ne spozna na vse mogoče vključene tehnologije, pomeni cela industrija je zgrajena okoli tehnološke sekte, ki jo regulirajo visoki svečeniki posameznih režimov, pod nadzorom velikega brata in izumitelja informacijske matrice. Nihče jih ne more izdati, ker nihče ne razume celega sistema, njihova ideologija je brezšivno vtkana v matrico sodobnih družb in militaristično kulturo posameznih narodov, da se je preprosto ne zavedamo in jo lahko razumemo edino kot še eno vsakdanjo potrošniško dobrino.
Je to dobro, morda slabo, ne ve se, je pa jasno, da zaradi interneta niso nikoli preprečili niti enega terorističnega napada, zato pa vsak dan uničuje na tisoče, raje rečem na milijone ljudi, ki pravzaprav niso naredili popolnoma nič slabega.

Če nimate kaj skrivati, potem niste človek.
Tkalka
# 31.03.2018 ob 08:14
Vsekakor internet bolj gleda nas kot mi njega.
cairns
# 31.03.2018 ob 09:33
Kako zaščititi sebe in svoje prijatelje na Facebooku?

Zapreš svoj profil.
mb128
# 31.03.2018 ob 07:52
Hočete anonimnost? Potem pa ne mejete interneta nasploh. Huh, pravzaprav se mi fb že smili! Mislim kot da so edini?
A dovoljenja vas mučijo?! Ja kdo pa je dal dovoljenje da je spletni nik mb128 na netnem iskalniku? Jaz že ne!
Jep, prodajati se že začnemo ko začnemo uporablajati http! Z s ali brez, ni važno.
In kaj zdaj, bomo prenehali uporabljati internet?!
Otman
# 31.03.2018 ob 10:58
Pogrom nad Facebookom, medtem pa so vsi prijavljeni v svoj Google-račun in veselo brskajo itd, itd, itd.
henodarling
# 31.03.2018 ob 10:11
Zelo preprosto: pač nisi na FB.
Razen, če je to življenjskega pomena.
Pa je res???
Sam prašam.
slovenc pa pol
# 31.03.2018 ob 08:36
Ah obrazna knjiga...dons je derbi
Tomaz Gorec
# 31.03.2018 ob 11:26
Iz muhe delate slona! Vsak, ki ima vsaj malo pameti v glavi se nima na Facebooku česa bati!

Se ga pa lahko bojite mediji, ker vam odžira posel! Še posebej tisti mediji, ki ga ne znate izkoristiti v svojo korist.
Bormio
# 31.03.2018 ob 11:16
Prijatelj je tisti, s katerim greš v šolo ali službo, na kavo, na tekmo..... ne pa na desetine "prijateljev" na FB.

Jaz ga nimam in se imam prav lepo. Uživam življenje.

Priporočam.
To bo ja
# 31.03.2018 ob 08:52
Najbol tko da se sploh ne prijaviš na fb
DrMatilda
# 31.03.2018 ob 07:21
Kaj pa je v tej aferi sploh nezakonitega?
Ne morejo kršiti zakona, ki ne obstaja.
Antipater
# 31.03.2018 ob 10:39
Kako zaščititi?
Preprosto z ukinitvijo profila, ampak ego je treba nekako pumpati. Obsedenost s selfiji, slikice kje vse smo bili, obvezen nastop na LM...
kokio
# 31.03.2018 ob 09:51
Facebook je močna odvisnost. Če vas misel da profila več ne bi imeli utesnjuje potem bi se zamislil.
Deep_G
# 31.03.2018 ob 09:43
Najboljše je, da FB sploh nimaš. Če pa že kao mora biti, pa ne objavljati vse po vrsti, ter "TAG-ati" vse osebe na vseh slikah!
Nemo
# 31.03.2018 ob 13:42
FB in Google pač dobita informacije, ki jim jih sama dam. Zavedati se pač moram, da takoj ko odprem računalnik z internetom, šibajo podatki od mene.
In če se jim zdijo moji podatki dovolj zanimivi, pa naj jih imajo. Mi bodo zaradi tega vsiljevali posebne reklame? Kar naj jih! Na koncu sem sama tista, ki odločim, kaj bom kupila. Sama moram biti tudi dovolj pametna, da vem, da moja sreča ni odvisna od števila lajkov, namišljenih FB priajteljev in najnovejšega jabolčnega telefona. Če pa tega nimam razčiščeno, mi nobene nastavitve zasebnosti ne pomagajo.
commodore
# 31.03.2018 ob 11:23
fb pokaže toliko kot naložiš gor in če si dovolj debila ve o tebi vse ves svet
Knight Kant
# 31.03.2018 ob 09:22
Kako zaščititi sebe in svoje prijatelje na Facebooku?
---------

Na to vprašanje ima vsakdo svoj odgovor. Težje vprašanje se glasi: "Kako se na družabnih omrežjih zaščititi pred svojimi prijatelji?". Pred tistimi prijatelji namreč, ki so svoje kontaktne podatke, na katerih se nahajajo tudi moji osebni podatki, pripravljeni "deliti" z vsemi temi "zaupanja vrednimi" omrežji. Na to vprašanje jaz nimam uporabnega odgovora.
mb128
# 31.03.2018 ob 10:49
Tao3
Izbris? Kakšna naivnost pa je zdaj to?! Veš vsi zapisi so v tistem trenutku ko jih posameznik zapiše ne vem kje že shranjeni na ne vem katerem strežniku že! Ergo izbris? Too litle, too late! Sorry no.
Tao3
# 31.03.2018 ob 10:42
Kako se zaščititi na FB? Edino izpis in izbris podatkov pomaga ... žal ...
slokonjušari
# 31.03.2018 ob 18:44
Tako da greš na sprehod v naravo in ne bolščiš 27 ur in pol na dan v "družabna omrežja".
prider
# 31.03.2018 ob 14:38
Pozabljate, da lahko tudi drugi o meni/tebi napišejo marsikaj, tako da v celoti jaz sam ne morem preprečiti širjenja in deljenja informacij.
Primer:
Nisi registriran na Facebooku, pa ti tvoj resnični prijatelj objavi nekaj fotografij iz tvoje resnične poroke, ter napiše tvoje podatke na Facebooku.
Če sam ne greš preverit informacij, sploh ne veš, da si na Facebooku.
Tako vidijo poročne fotografije njegovi prijatelji oziroma še kdo,
če imam morda nastavljeno na javno objavo.

Drugače pa meni neki oglasi že ne bodo prali možganov.
Kar imam vcepljeno v glavo, moralo, vrednote, ne bom šel volit stranke, ki ni kompatibilna z mojim pogledom, pa če mi cel ekran utripa zanjo.
djdj
# 31.03.2018 ob 11:25
Ko drugi nadzoruje naša mnenja je itaq vse brez zveze. Fejstbuknen cenzurira bradavico(orožarski lobij je naročil da ne orožja). MMC briše vsako mnenje, ki ni v reklamo prej omenjenemu podjetju. Razmišljal sem, če se ne bi država spravila name, bi bila najboljša rešitev: lasten strežnik in spletna stran, brez omejevanja svobode govora!
Robiland
# 31.03.2018 ob 10:44
Kaz ga ne uporabljam,.sem imel nekaj let, pa je samo pozerstvo pa tekmovanje v kul komentarjih.
Kemik
# 31.03.2018 ob 10:04
Nekomu je očitno prišel FB v nos. Dejstvo pa je, da vse, kar objavimo na internetu (pod uporabniškimi imeni ali celo polnimi imeni), lahko tako ali drugače v obliki podatkov pride v roke komu drugemu. Na FB je to lažje, ker se ljudje praviloma prijavljajo pod polnimi in pravimi imeni, da bi jih tako prijatelji lažje našli (s tem pa jih lažje najdejo tudi drugi). Sam ne verjamem, da se lahko podatke pred raznimi hekerji in samim FB (v smislu preprodaje podatkov) zaščiti tako, da se spremeni ciljno publiko oz. se ne objavlja več nobenih podatkov za javnost, temveč samo prijatelje ali še ožje, ker se podatki tako ali drugače shranijo v sistem.

Tako da obstaja še naprej edino pravilo, da naj posameznik na internetu ne objavlja ničesar takšnega, česar bi se sramoval oz. bi ga lahko kje tako ali drugače uničilo v realnem življenju. Velja tudi za MMC portal in internet nasploh, ne samo FB.
DrMatilda
# 31.03.2018 ob 08:47
Sicer pa resno.
Internet je vizija, ki jo je zasnoval že naš Nikola Tesla, ko je govoril o obli strukturiranega elektronskega sevanja, ki bo obdajala cel planet in s katero bomo povezani preko elektronskih naprav, najraje kar z elektriko iz naših možganov. Verjel je namreč v vesoljno zakladnico znanja od koder naj bi črpal vizije za svoje ganialne tehnične izume, kamor prispeva svoje umotvore sleherno živo bitje v vesolju in celo vesolje samo. Bil je namreč okultni mistik, Hrvaška katoliška vzgoja pač, ki je niti Srbija ni mogla izbrisati iz njega.
Treba je ločiti znanost od fikcije, Tesla je bil najprej inženir, šele potem velik vizionar, kar je narisal in razlagal, dejansko deluje v naravi. Njegove ideje so torej poslovni načrti za prohodnost, ne pa zgolj nek Jules Verne.
To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi praktično celotna globalna vizija slonela na njegovih tehničnih zasnovah.
Cilj vojaške doktrine je izdelati simulacijo celega planeta, ki bo potekala v realnem času in merila resnična živa bitja ter objekte iz realnega sveta. In to ne le v vidnem in slušnem spektru temveč v vseh mogočih pasovih elektromagnetnega sevanja, ki vključuje različne vrste senzorjev in detektorjev, sposobnih prodreti tudi skozi telo in par sto metrov globoko pod zemljino škorjo. Sodobni računalniki lahko razvozljajo celo vsebino naših misli, v realnem času, take skenerje nameravajo kmalu namestiti v šole in veleblagovnice, kjer bodo pazili, da kdo ne bi niti pomislil na kak terorizem.
Človek, ki se boji lastnih misli, ne more biti nevaren, še toliko manj, če se jasno zaveda svoje nemoči in še posebej, če je nag, celo prozoren.
NoFuture
# 31.03.2018 ob 08:29
Mislite da gringosi gradijo data centre zastoj?
izo
# 03.04.2018 ob 10:27
a ruske obvescevalne sluzbe pa vas ni nic strah..torej predvidevam da se ruske sluzbe sploh ne ukvarjajo ....z fb al kaj,...

evo, ta pa zmaga, hahaha. ni važno, če ti amerikanc pobere vse zasebne podatke in jim proda veletrgovcem, ti špijunira mejle, te snema preka telefona itd itd, najhujši je rus, ki mogoče poškili v to.
vi ste resno že premaknjeni..
izo
# 03.04.2018 ob 10:25
fb pokaže toliko kot naložiš gor

lol, ti kr bodi prepričan v to..
kotzi
# 02.04.2018 ob 17:18
a ruske obvescevalne sluzbe pa vas ni nic strah..torej predvidevam da se ruske sluzbe sploh ne ukvarjajo ....z fb al kaj,...
falco
# 02.04.2018 ob 14:10
@ prider
Nisi registriran na Facebooku, pa ti tvoj resnični prijatelj objavi nekaj fotografij iz tvoje resnične poroke, ter napiše tvoje podatke na Facebooku.

Če to naredi, potem ni ravno prijatelj ... Moji prijatelji vedo, da ne maram viset na nobenem zidu ali karkoli že. In to spoštujejo! Govorim o real life prijateljih, ne o fb "prijateljih", ker fbja nimam.

Pred sedmimi leti sem brala neko raziskavo, da s(m)o ljudje brez fb bolj nagnjeni k temu, da postanemo serijski morilci (ker naj bi to nakazovalo na našo distanciranost od družbe).
Me zanima, kaj bi tisti ameriški znanstveniki rekli zdaj :)))))
HOR
# 01.04.2018 ob 02:12
Vohunjenje...
Bivši uporabnik
# 31.03.2018 ob 19:37
Ali še bolje, ne se ragistrat na FB. Če se Sanda Alibabić ne bi registrirala bi bila še zdaj srečna doma s svojim Senadom, velikimi deklicami in malo Arino. Toda ona se je registrirala...
Nekateri pa na FB razkazujejo slikice svojih malih otrok, posledice so, da imajo pedofili zastonj pornografijo. Bljak.
Črnibog
# 31.03.2018 ob 14:09
Rešitev je samo ena, terminacija računa in zahteva za izbris podatkov, ki se seveda ne bodo nikoli izbrisali.
bolkonsky
# 31.03.2018 ob 13:49
Kako zaščititi sebe in svoje prijatelje na Facebooku?
------------------------
he,he...'hitro' vam je kanilo...
tako,kot vedno...zvonenje po toči...

kar so hoteli so izvedeli...
sedaj lahko da folk na Facebook še številko TR-ja...

Facebook je dosegel svoj namen...

he,he...bedaki...ovce...'nališpani' se 'kazat' celemu svetu...
uni 'od zadaj' pa so zbirali podatke...

'čisssssssss'...škljoc...zabeleženo..
.

ahahahaha...
Knight Kant
# 31.03.2018 ob 13:15
Tomaz Gorec --- 31.03.2018 ob 11:26
Iz muhe delate slona! Vsak, ki ima vsaj malo pameti v glavi se nima na Facebooku česa bati!

Otman - 31.03.2018 ob 10:58
Pogrom nad Facebookom, medtem pa so vsi prijavljeni v svoj Google-račun in veselo brskajo itd, itd, itd.
-------------

Seveda ne gre za problem Facebook, ampak da večina nima dovolj pameti v glavi, ali če to povemo bolj diplomatsko, da ima glede pameti.vsak svoje kriterije. Pri definiciji "pameti" gre med drugim seveda tudi za zmožnost posploševanja, in da tisto, kar velja za Facebook, velja tudi za vsa ostala družabna omrežja, vklučno z Googlovim.

Če bi ljudje imeli kaj soli v glavi, jaz ne bi na svoj naslov elektronske pošte, ki ga zaupam izključno "prijateljem", neprestano prejemal vabil na prijateljstva na vsemogočih družabnih portalih. Večini pa zdrava pamet očitno veleva, da ima svoje podatke varno shranjene v nebesih (ali oblakih, ali kako se že temu reče) in da je zelo pametno, če seznam svojih kontaktov s svojega pametnega telefona "sinhronizirajo" s svojimi profili na družabnih omrežjih.

Na vseh teh pametnjakovičih temelji tudi tale zadnja Facebook afera. Brez njihove "zdrave pameti" tile preprodajalci osebnih podatkov nekaj tisoč profilov ne bi mogli nakuhati na nekaj milijonov.
rudes
# 31.03.2018 ob 13:06
Vem da ni ne vem kaka zaščita, a malenkost pripomore že, če ne objaviš ob prijavi svojih pravih podatkov, ne objavljaš svoji in slik svoje družine, itd. Ni veliko, nekaj pa je, če uporabljaš FB in podobno.
rubin
# 31.03.2018 ob 12:56
Enostavno, zaupne podatke ne objavljaš nikjer na spletu pa je. Drugače bi pa trebalo res narediti en nadzor nad tem izven firm v tej dejavnosti. No, tukaj je treba negovati zasebnost, ne pa pri finančnih tokovih in bančnih računih! Obratno kot bi moralo biti je. Rešitev je v tem času brezgotovinsko poslovanje v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače in obratno dokazno breme za premoženje. Tako bi dobili težko podkupljive regulatorje, inšpektorje za prehrano, delo itd in tudi za spletne zlorabe. Torej, naj bo premoženje, depoziti itd dostopno policiji itd v vsakem trenutku, fb itd podatki pa le z sodno dovolitvijo. To so rešitve, pa ne mi samo jamrati kako cia itd prisluškuje.. Naredite kej, zavzemajte se malo tudi v družbi!
fiston
# 31.03.2018 ob 10:47
Ni rešitve, verjetno res edino, da ga ne uporabljaš. No Facebook predstavljajo kot neko družabno omrežje, je pa še vse kaj drugega kot to. Pa tudi ni zastonj. Zakaj je vse kaj drugega kot to ? Ker je to ena golomazna stvar, ki ima en milijon nastavitev, ki jih težko obvladaš, tudi če se poglobiš v to svinjarijo. No za povprečnega uporabnika je tega očitno preveč.
Sicer to ni nič novega in sploh ne vem v čem je problem. Pač facebook služi z reklamami, tako da normalno, da bodo dajali podatke. Recimo sploh ni noben problem, kdor jim plača bo dobil vse podatke, pa recimo dobil boš cel kup oglasov od onega, ki jim bo plačal...

No celo taka svinjarija je v facebooku, kar je še veliko bolj sporno od tega. Jaz sem enkrat nekaj plačal iz ene aplikacije na facebooku. No naslednjič sem rekel, da vidim, če imajo spet kaj popusta, to se je pokazalo šele pri plačevanju in glej čudo samo da sem kliknil gor, je bilo že plačano. Ni bilo treba nobenega gesla, nič. To so vsi zlizani med sabo. Eto si je to čudo zapomnilo geslo za paypal račun, pa lepo šlo v banko in plačalo. Dobro, potem sem pač spremenil geslo od paypalla. No potem sem malo z nekom debatiral, pa je rekel, da je treba odstraniti ono, da si zapomne geslo (sem že pozabil kako sem to naredil), ampak se je dalo nekje v facebooku in tudi na paypallu.
Samo kje je logika, da moraš potem to odstranjevati, pa da mogoče najdeš, kje se nastavi, da ne dovoliš da shrani, po logiki bi moral vprašati ali naj shrani, ampak kolikor se spomnim ni.
Tako pač je. Pravilo je, da kjer je zastonj pač ni zastonj, nihče ne bo delal zastonj. In če nekaj dobiš kot zastonj, oni pa mora od tega živeti, potem verjetno lahko služi samo s prodajanjem podatkov, če te že ne zasipa na veliko z reklamami.
gremyus
# 31.03.2018 ob 10:24
Vprašanje je, kako se zaščititi že v osnovi pred facebook-om ? Sploh nisi na facebook-u. Enostavno. Meni so se smejali, da nisem bil del tega zlaganega mrežnega propagandnega Ameriškega aparata. Sedaj bi pa masovno vsi zapustili to ladjo. Eh ja... Otroci.
25kur
# 31.03.2018 ob 09:50
Marko te gleda
Kazalo