Šendžov VIII so izstrelili v torek. Foto: EPA
Šendžov VIII so izstrelili v torek. Foto: EPA

Uspešna združitev se je zgodila več kot 343 kilometrov nad Zemljo. Vesoljsko plovilo brez človeške posadke Šendžov VIII, kar bi v prevodu pomenilo božansko plovilo, so v torek izstrelili s pomočjo nosilne rakete Dolgi pohod 2F z izstrelišča za satelite Džiukuan v provinci Gansu. Na višini 200 kilometrov se je nato ločilo od nosilne rakete.

Z vesoljsko kapsulo Tiangong I bo plovilo predvidoma ostalo združeno 12 dni, nakar se bo predvidoma 17. novembra vrnilo na Zemljo. Če bo misija uspela, bo Kitajska prihodnje leto proti Tiangongu I izstrelila še dve podobni plovili, Šendžov IX in Šendžov X, na najmanj enem izmed njiju pa bo tudi človeška posadka.

Uspeh združitev s Tiangongom I je ključnega pomena za napredovanje kitajskih načrtov za izgradnjo lastne vesoljske postaje. Postopek združitve je sicer izjemno zahteven, saj se morata plovili, ki s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro po isti orbiti potujeta okoli Zemlje, združiti postopoma, pri čemer obstaja nevarnost, da drug drugega uničita.

Kitajska je lasten vesoljski program začela razvijati leta 1990 s pomočjo kupljene ruske tehnologije. Leta 2003 je po nekdanji Sovjetski zvezi in ZDA postala tretja država, ki je v vesolje poslala človeka, pet let pozneje pa so trije astronavti, ki jih je v vesolje ponesel Šendžov VII, izvedli prvi kitajski sprehod v vesolju, kar je primerljivo z dosežki Sovjetske zveze in ZDA na tem področju v 60. letih 20. stoletja.