Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Huawei nova, Huawei nova plus
Oba telefona sta že na videz elegantna, pri modelu nova pa je očitna oblikovna navezanost na modela Nexus 6P ali Note 8, ki sta prav tako izdelka podjetja Huawei. Foto: MMC RTV SLO
Huawei nova, Huawei nova plus
Sprednja stran obeh telefonov je zelo podobno zasnovana s stekleno površino, ki je ob robovih rahlo zakrivljena. Foto: MMC RTV SLO
Huawei nova, Huawei nova plus
Oba telefona imata naložen Huaweijev lastni uporabniški vmesnik EMUI, ki v kombinaciji z Androidom verzije 6.0 odlično deluje. Foto: MMC RTV SLO
Huawei nova, Huawei nova plus
Glede na dejstvo, da imata oba telefona vgrajene enake čipe (Snapdragon 635) z enakimi hitrostmi delovanja (8-krat 2 GHz) ter enako količino delovnega pomnilnika (3 GB), je tudi delovanje sistema razumljivo povsem enako. Razlika je le v trajanju baterije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Huawei nova in nova plus - občutek prestiža za manj denarja

Že na videz elegantna telefona
23. januar 2017 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav je segment cenovno srednjerazrednih prenosnih telefonov močno zasičen s preštevilnimi modeli raznih proizvajalcev, pa je podjetju Huawei zaradi konkurenčnih cen uspelo zasesti pomemben delež.

Po drugi strani pa se cena njihovih prenosnih telefonov vztrajno viša, tako da je vprašanje časa, kdaj bodo njihovi telefoni še cenovno privlačnejši od konkurence.

Modela nova in nova plus nadaljujeta tradicijo cenovno še konkurenčnih modelov, ki nudijo kakšno lastnost več od konkurence. Še posebno model nova je tako po videzu kot lastnostih prenosni telefon, ki bo prav gotovo pripomogel k uspehu podjetja Huawei v tem cenovnem segmentu. Tako nova kot nova plus imata praktično enake lastnosti, le da je nova plus večji telefon in ima fotoaparat, ki lahko posname fotografije z več slikovnimi točkami.

Oba telefona sta že na videz elegantna, pri modelu nova pa je očitna oblikovna navezanost na modela Nexus 6P ali Note 8, ki sta prav tako izdelka podjetja Huawei. To je opazno predvsem na zadnji stranici, ki ima enak črn pas pri vrhu telefona z lečo fotoaparata in bliskavico ter enak čitalnik prstnih odtisov pod tem pasom. Zadnja stranica modela nova plus pa je podobnejša modelu Mate 8, kjer je leča fotoaparata točno nad čitalnikom prstnih odtisov.

Sprednja stran obeh telefonov je zelo podobno zasnovana s stekleno površino, ki je ob robovih rahlo zakrivljena. Model nova ima zaslon velik 12,7 cm po diagonali (5 palcev), nova plus pa 13,97 cm (5,5 palca). Na žalost pa nikjer nisem nič zasledil o zaščiti zaslona, tako da si je bolje priskrbeti kakšno zaščitno folijo. Slika na obeh zaslonih je zelo ostra, le barve so malo preveč hladne, a se da to popraviti v nastavitvah. Na močni sončni svetlobi je pri obeh telefonih slika na zaslonu slabše vidna kot pri konkurenci. Ohišje obeh telefonov je narejeno iz aluminija, zaradi česar sta telefona videti prestižnejša.

Glede na to, da imata oba telefona vgrajene enake čipe (Snapdragon 635) z enakimi hitrostmi delovanja (8-krat 2 GHz) ter enako količino delovnega pomnilnika (3 GB), je tudi delovanje sistema razumljivo popolnoma enako. Razlika je le v trajanju baterije, saj večji zaslon porabi več energije, ne glede na dejstvo, da ima model nova plus zmogljivejšo baterijo. Na testu je ob uporabi, zapisani na koncu članka, baterija modela nova zdržala približno 27 ur, baterija modela nova plus pa 25 ur. Oba telefona pa je mogoče zelo hitro napolniti, tako da to niti ni takšna težava.

Visoka razločljivost tudi v videu
Do zdaj s Huaweijevimi telefoni ni bilo mogoče posneti videoposnetkov razločljivosti 4K, a to se je z modeloma nova in nova plus spremenilo. Posnetki najvišje razločljivosti so pravzaprav zelo dobri. Tudi nenehno ostrenje, ki je težava številnih drugih telefonov, tukaj skoraj ni opazno. Je pa zato posneti zvok slabe kakovosti v primerjavi s konkurenco. Videoposnetki razločljivosti 1080p so celo malo slabši kot pri konkurenci. Telefona imata sicer vgrajena različna fotoaparata (nova 12 MP in nova plus 16 MP), a fotografije so približno enake kakovosti, pri modelu nova morda celo malo boljše. V vsakem primeru so fotografije dovolj dobre tudi za malo resnejše fotografe. Na žalost pa se je za nočne posnetke treba pozabavati z nastavitvami, saj na samodejnih nastavitvah fotoaparat velikokrat napačno izostri objekt fotografiranja.

Poleg tega, da oba telefona slabše snemata zvoke v videoposnetkih, sta oba telefona v primerjavi s konkurenco precej tiha. To velja tako za zvonjenje kot za predvajanje glasbe. Kakovost zvoka je še kar dobra, nenavadno je le, da se kakovost zvoka malo izboljša z uporabo slušalk.

Oba telefona imata naložen Huaweijev lastni uporabniški vmesnik EMUI, ki v kombinaciji z Androidom verzije 6.0 odlično deluje. V nastavitvah in posebnih aplikacijah (npr. upravitelj telefona) pa lahko določite številne nastavitve, ki še bolj optimizirajo delovanje sistema. Dodane so še nastavitve kretenj rok ter uporabe zelo hitrega čitalnika prstnih odtisov za zajem fotografij/videa, odgovarjanja na klic ali izklopa alarma (tu lahko uporabite kateri koli prst).

Sklepne misli
Huawei se je dodobra zasidral na tretjem mestu največjih prodajalcev prenosnih telefonov, kar mu je uspelo predvsem z odličnimi cenovno srednjerazrednimi telefoni, ki ponujajo veliko za razmeroma konkurenčno ceno. Nova plus, predvsem pa model nova nadaljujeta to serijo razmeroma zmogljivih in oblikovno lepo izdelanih telefonov, ki za manj denarja od konkurence nudita občutek prestižnosti.

Uporaba modela Huawei nova in nova plus na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično srednje zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 27 (nova) in 25 (nova plus) ur

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
5tane
# 23.01.2017 ob 09:07
@WalterBronx No ta je malo iz trte zvita. Lahko bi si kupil Samsung ali Iphone. Denar mi ni bil problem, vendar ko kupujem kako tehnično zadevo, grem malo teste pogledat pa kak video na YouTube pa se potem odločim. In moram reči, da ga OnePlus 3T trga in to za 300 eur ceneje. Ne rečem, da samsung in Iphone nista dobra telefona. Kje pa, odlična sta vendar, če dobiš bolje za veliko manj denarja se vprašaš koliko plačaš ime.
Berija2
# 23.01.2017 ob 08:39
Za nahrbtnik ne vem, ampak v notranjem žepu bunde Apple crkne že pri okrog 0˚ C!!!! Preverjeno na vsaj dveh telefonih.
Maleska
# 23.01.2017 ob 09:11
P9 zelo zelo zadovoljna

..
Berija2
# 23.01.2017 ob 07:56
Ali Huawei na mrazu tudi crkne tako kot Apple?
nitro82
# 23.01.2017 ob 12:44
@peglezen

Nobenemu...
dadinho10
# 23.01.2017 ob 11:35
fascinanten mi je argument, to je telefon za tiste, ki si appla pa Samsunga ne morejo privosciti pa kao potem sinfajo....
jaka razlika....ce imas 400,500 eur za pametni telefon, ne glede kake znamke je, potem bi imel tudi za jabko ali gnusmas....danes se ga da dobiti na 2 leti, mate 9 je po 25 eur. vsi ti paleti so tako tako...telefoni so nasploh dragi, tako da ce se odlocis in das 500 eur, potem bi lahko dal tudi 100 eur vec-----
tako da to sinfanje je tako tako.-..-
Trubadur
# 23.01.2017 ob 10:35
Imam Huawei P7.
pri -12C lahko normalno igraš igrice... dokler ti prsti ne zmrznejo. Je pa res, da baterija zdrži skoraj pol manj.
Berija2
# 23.01.2017 ob 09:52
@DvcHD, tudi na tvoji stari Nokii te sledijo preko repetitorjev mobilne telefonije!
5tane
# 23.01.2017 ob 08:53
@cockatoo Ne. Oneplus je svoje podjetje. Naročiš prek neta, dobiš po pošti. Vse recenzije in teste imaš pa na YouTubu. Telefon je Kitajski. Pa saj so vsi konc koncev. Huawei, Iphone, LG, Samsung vsi delajo na Kitajskem. Se mi zdi, da edino HTC dela na Taiwanu.
samogledam
# 23.01.2017 ob 08:22
Tisti ki imajo v nahrbtniku telefon ko smučamo jim crkne ne glede na ime...Ko je vzunaj -10°
soldier223
# 23.01.2017 ob 07:46
Huawei > apple
Bolek
# 23.01.2017 ob 07:29
@ V_kot, # 23.01.2017 ob 06:50

Jaz pa na Nokio E72.
KunteKinte
# 26.01.2017 ob 22:02
p9 lite ..zelo zadovoljen
jezičnik
# 25.01.2017 ob 10:10
@peglezen .... meni zdrži tam okrog 5-6 dni, je pa res, da ne uporabljam veliko FB, Instagrama, Twitterja. Kadar pa več uporabljam wi-fi in kakšno od malo bolj požrešnih aplikacij, s mi baterija izprazni 2x hitreje (se pravi tam okrog 3 dni).
Imam pa Xiaomi Redmi 3. Nasplošno ima Xiaomi zelo zmogljive baterije (4100 mAh). Pa tudi strojno ni podhranjen, kot bi glede na ceno mogoče pričakoval.
peglezn
# 23.01.2017 ob 12:20
Ravno razmišljam o menjavi, imel že vse od treh iPhonov do Samsunga.

Bistvena mi je baterija in osnovne Smart funkcionalnosti (3/4G, mail, BT, wifi, lokacija,...), rolam vse od FB, Googla, Instagrama, Twitterja, ...

Komu od vas baterija brez nekih power bankov drži 24+ ur?

Thanx
Che
# 23.01.2017 ob 11:59
Ma jaz se vedno furam nokio e72 in dela kot prvi dan
Lluka
# 23.01.2017 ob 10:27
Na mojmu pa piše GT C 3350 samsung. Za rezervo sem si kupil še enega... in ga bom začel uporabljati ko bo pač ta šel v maloro......(ga pa imam že nekaj let)..neuničljiv pač...
VanDame
# 23.01.2017 ob 10:17
"DvcHD
# 23.01.2017 ob 09:39
ljudje ste pa res ubrisani , da se zmeri palite na te sledilne naprave.Vas ze vidm kako boste tekl po cipe , zdele kmal , k bojo denar ukin"


DvcHD: hitro folijo na glavo, da ti ne preberejo misli! Nisem siguren, če si trol. Upam, da si :)

Zaradi mene lahko kdorkoli gleda kam sem šel, čeprav ne vem zakaj bi to kogarkoli zanimalo. Verjetno se tega bojijo samo kriminalci. Sam se ne slepim, da sem tako pomemben, da bi koga zanimalo kje se potikam. Edino mojo punco mogoče, samo dvomim, da ima dostop do sledenja telefonov :)
celtic1888
# 23.01.2017 ob 09:55
Cena?
JanezBlond
# 23.01.2017 ob 09:19
Ima tri leta starega Nexusa 5. V notranjem žepu bundre zdrži tudi cel dan smučarije, v nahrbtniku pa vemo da zmrzne tudi pivo.
vito1975
# 23.01.2017 ob 09:16
sportivko
In Windowsi so windowsi, ne glede na to a jih maš na comp-u z dvojedernim procesorjem in 2 GB RAM-a, ali na i7 z 32 GB RAM-a?
strucko
# 23.01.2017 ob 09:03
Po drugi strani pa se cena njihovih prenosnih telefonov vztrajno viša, tako da je vprašanje časa, kdaj bodo njihovi telefoni še cenovno privlačnejši od konkurence.
???? dražji kot je, privlačnejši je? ne vem no.... aja, za prestiž se gre....
ps11
# 23.01.2017 ob 08:47
5tane

res je, zelo dobra zadeva za dobro ceno. Jaz ga samo zato nisem vzel, ker ni servisa v Sloveniji.
5tane
# 23.01.2017 ob 07:47
Za ta denar lahko kupiš Oneplus 3T. Najboljši telefon ta trenutek z Snapdragon 821 6 GB rama in 7.0 Nougat. Na testih potrgal Iphone 7 in Samsung 7.
vito1975
# 23.01.2017 ob 09:07
Sem uporabnik Nove.
Včeraj cca 4 ure na mrazu (od cca - 15 do - 5).
Ni crknil...
WalterBronx
# 23.01.2017 ob 08:56
Ta telefon je za tiste, ki si samsunga ali iphone-a ne morejo privoščiti in potem še kritizirajo oba telefona, ker pač so za njih predraga.

Vsaj nekdo, ki zna reči bobu bob. Če si stvari ne moreš privoščit oziroma doseči, jo skritiziraš in se tako pomiriš. Saj poznate tisto basen o lisici, ki ni mogla doseči grozdja na trti?
sportivko
# 23.01.2017 ob 08:46
Android je Android ... škatla ni pomembna.
cockatoo
# 23.01.2017 ob 08:42
5tane

Za ta denar lahko kupiš Oneplus 3T.

A je to od Samsunga?
urle
# 23.01.2017 ob 07:24
ali imata radio??? moj P9 ga NIMA!!!
DvcHD
# 23.01.2017 ob 09:39
ljudje ste pa res ubrisani , da se zmeri palite na te sledilne naprave.Vas ze vidm kako boste tekl po cipe , zdele kmal , k bojo denar ukinl
V_kot
# 23.01.2017 ob 06:50
A to se zdaj nuca?
Sam se vedno prisegam na Nokio 3310
Kazalo