Masivni Huawei Watch je oblikovan po vzoru masivnih klasičnih ur uglednih švicarskih urarjev. Foto: Huawei
Masivni Huawei Watch je oblikovan po vzoru masivnih klasičnih ur uglednih švicarskih urarjev. Foto: Huawei
Na spodnji strani ure je tudi merilec srčnega utripa (PGG sensor), ki po navedbah proizvajalca »rahlo izstopa iz površine za boljši kontakt s kožo in točnejše meritve.« Foto: Huawei
Največja pomanjkljivost ure pa ni v napravi, temveč je to polnilnik. USB-kabel je namreč fiksno vgrajen v polnilnik. To pomeni, da je treba ob morebitni poškodbi kabla ali njegovi obrabi nabaviti povsem nov polnilnik. Foto: MMC RTV SLO/G. C.
Huawei se je potrudil z oblikovanjem škatle za uro. Foto: MMC RTV SLO/G. C.

Kitajski tehnološki velikan Huawei si prizadeva, da bi s svojimi izdelki vstopil v najvišji cenovni razred in hkrati porabnike prepričal, da je več kot enakovreden konkurenci. Zadnji poskus so prenosni telefoni, opremljeni s kamerami, ki so plod sodelovanja z nemškim proizvajalcem dragocenih fotoaparatov in optike Leico. Podoben poskus je bil njegov vstop na trg pametnih ur, ki postaja vedno bolj zasičen.

Huawei Watch, kot so jo preprosto poimenovali, je bila ob uradni predstavitvi deležna precej pozornosti, saj se je, od preostale množice sorodnih izdelkov razlikovala po videzu. Večina pametnih ur še vedno najbolj spominja na cenene digitalne ure iz osemdesetih ali devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Masivni Huawei Watch je oblikovan po vzoru klasičnih ur priznanih švicarskih urarjev. S tem skuša prepričati tudi tiste, katerih zapestne ure so kot svojevrsten nakit. Ohišje v premeru meri 42 mm, njegova debelina pa je kar 11,3 mm. Sama izdelava ure je vse prej kot cenena. Njen 1.4-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 400 x 400 slikovnih pik, prevlečen s kristalom safirja, ki je odporen na praske, še vedno velja za najbolj dovršen na trgu pametnih ur. Temu primerna pa je tudi cena (nastavljena je bila od 399 do 699 evrov).

Huawei Watch deluje na Googlovi platformi Android Wear, kar pomeni, da ponuja možnost uporabe istih vsebin in funkcij kot druge pametne ure, ki uporabljajo Googlovo platformo, kot so takojšnja obvestila o klicih, SMS-sporočilih, spletni pošti … ter glasovno iskanje z Googlovim iskalnikom, opomnik dogodkov do štetja korakov, s čimer naj bi merila tudi fizično dejavnost lastnika ure.

Android Wear deluje v sožitju s pametnimi telefoni, z novejšimi verzijami operacijskih sistemov Android in iOS, tako da Huaweijevo uro lahko uporabljajo tudi lastniki Apllovih iphonov. Na voljo pa je vedno več aplikacij, ki pametne ure naredijo še privlačnejše in uporabnejše, od igric do neštetih variant številčnic.

Ura, ki želi biti tudi športna, pa to ni
Na spodnji strani ure je tudi merilnik srčnega utripa (PGG-sensor), ki po navedbah proizvajalca "rahlo izstopa iz površine za boljši stik s kožo in točnejše meritve." Huawei Watch si namreč želi biti tudi športna ura. Toda tu se stvari bolj zapletejo, saj se le stežka kosa s pametnimi urami, ki so namenjene športni dejavnosti.

Na testirani uri je bil nameščen jekleni pašček, ki je bistveno manj nastavljiv od plastičnih paščkov, s katerimi so večinoma opremljeni ure, namenjene spremljanju športnih dejavnosti. Merilnik srčnega utripa je imel na trenutke zaradi domnevno zaradi prevelike ohlapnosti težave pri odčitavanju utripa ali pa je potreboval tudi po več deset sekund za odčitavanje.

Ura naj bi bila tudi vodotesna, vendar v navodilih opozarjajo, da je vodotestnost mišljena zgolj za pršenje vode, medtem ko je tuširanje z uro na roki nespametno početje. To pomeni, da je uporaba ure med športnimi dejavnostmi na vodi ali v dežju najbrž precej tvegana.

Pametne naprave so tako kot pametni telefoni energetsko precej potrošni. Huawei Watch naj bi po zagotovilu brez polnjenja delovala dni. Vendar se je pri malo pogostejši uporabi upehala prej kot v poldrugem dnevu. Največja pomanjkljivost ure pa se ni v napravi, temveč je to polnilnik. USB-kabel je namreč fiksno vgrajen v polnilnik. To pomeni, da je treba ob morebitni poškodbi kabla ali njegovi obrabi nabaviti povsem nov polnilnik.

Epilog
Huawei je z najnovejšimi ličnimi in bogato opremljenimi izdelki močno izrazil željo, da bi ga prepoznali v krogu najbolj cenenjenih igralcev tudi zunaj kitajskih meja. Huawei Watch je eden takšnih poskusov, da bi kupce prepričal, naj si raje privoščijo njihovo uro kot pa Applovo pametno uro, ki je lani pohrustala kar polovico svetovnega trga s pametnimi urami. Huawei Watch ji vsekakor najmanj konkurira po videzu ali jo celo presega z ločljivostjo zaslona. Toda, ali je to dovolj prepričljivo za morebitne kupce, ki jih lahko odžene že nekoliko previsoka cena? Na trgu pa je tudi kar nekaj konkurenčnih izdelkov.