Honor 5X se da pri nas dobiti za okoli 260 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Honor 5X se da pri nas dobiti za okoli 260 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Honor 5X
Telefon ima dve reži za kartice SIM. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana
V tem cenovnem razredu uporabnik ne more pričakovati najboljših kamer, tako je fotoaparat tudi pri modelu Honor 5X le dober. Foto: MMC RTV SLO
Honor 5X
Pozitivno presenečenje pri telefonu je baterija. Foto: MMC RTV SLO
Honor 5X
Vgrajenega spomina je 16 GB, od katerih je kakih 10 GB na voljo uporabniku. Foto: MMC RTV SLO
Honor 5X
Največja prednost modela Honor 5X je njegova cena. Foto: MMC RTV SLO

Toda vse to v enem telefonu pomeni precejšnjo obremenitev denarnice. Dejstvo pa je, da si velika večina uporabnikov mobilne telefonije takšnih telefonov ne more privoščiti, mnogi jih tudi ne potrebujejo. Zato številni proizvajalci mobilnih telefonov še vedno izdelujejo cenejše aparate, kjer pa poskušajo uporabiti vsaj del lastnosti, ki jih imajo dražji.


V rubriki Na testu ocenjujemo in predstavljamo nove tehnološke naprave, ki so na voljo na slovenskem tržišču. Vabljeni k branju!

Pred kratkim je pol leta po uradnem prihodu na trg k nam zaneslo tudi model Honor 5X, ki je pravzaprav del skupine Huawei, le da se oglašuje samostojno. Honor 5X je odličen predstavnik razmeroma cenejših mobilnih telefonov, ki pa nudijo veliko dobrih lastnosti. Pri nas se ga da dobiti že za približno 260 evrov, kar je za tak telefon razmeroma malo. Že po videzu sodeč bi marsikdo pomislil, da gre za dražji telefon, še posebno, če pogledamo samo zadnjo stranico. Ta je deloma iz kovine, le zgornji in spodnji rob sta plastična – zaradi omogočanja prehajanja signalov v telefon in iz njega. Prav tako ima Honor 5X na zadnji stranici pod lečo fotoaparata čitalnik prstnih odtisov, česar v tem cenovnem razredu ne bi pričakovali. Sprednja stran ni nič posebnega, celo precej pusta, brez napisov in oznak. Zaslon IPS LCD, velikosti 5,5 palca in z razločljivostjo 1080 x 1920 slikovnih točk, je dovolj svetel in tudi zelo dobro prikaže barvne odtenke. Malo slabše se odreže v temi, kjer je kljub nastavitvam presvetel.

Očitno je, da so se pri oblikovanju Honorja zgledovali pri drugih modelih podjetja Huawei, pa naj gre za položaj čitalnika prstnih odtisov, rež za zvočnik in mikrofon na spodnjem robu ali za samo obliko. Prav tako ima Honor dve reži za kartice SIM, nekaj, kar je standard pri kitajskih izdelovalcih mobilnih telefonov. Po drugi strani pa je Honor 5X dovolj drugačen od konkurenčnih modelov v tem cenovnem razredu, da brez težav izstopa.

Baterija odlična, ostalo dobro
Honor 5X ima vgrajena dva štirijedrna procesorja (1,2 in 1,5 GHz) ter 2 GB delovnega pomnilnika. Huaweijev uporabniški vmesnik EMUI 3.1, je malo samosvoj, tako po videzu kot po delovanju, saj se, čeprav deluje v operacijskem sistemu Android 5.1.1, vizualno zgleduje po iOS-u. Vseeno pa je delovanje telefona hitro, le z majhnimi zamudami predvsem pri obsežnih igricah ali nalaganju obsežnih aplikacij. Za običajno uporabo je več kot dovolj hiter. Vgrajenega spomina je 16 GB, od katerih je kakih 10 GB na voljo uporabniku. Na srečo ima telefon možnost uporabe spominskih kartic microSD in to v posebni reži, skupaj z drugo kartico SIM.

V tem cenovnem razredu uporabnik ne more pričakovati najboljših kamer, tako je fotoaparat tudi pri modelu Honor 5X le dober. Fotografije do razločljivosti 13 MP so dovolj jasne in ostre, le v podrobnostih programska oprema malo preveč zmehča sliko. V slabših svetlobnih pogojih ali v pogojih, kjer je več različnih svetlobnih odtenkov, so slike tudi z vklopljeno možnostjo HDR slabše. Kamera zmore posneti videoposnetke do razločljivosti 1080 p, posnetki pa so prav tako dobri, a nič posebnega. Podobno kot pri mnogih kamerah v mobilnih telefonih tudi ta težko hitro izostri premikajoče se predmete.

Ljubitelji glasbe bodo bolj zadovoljni, saj je kakovost predvajane glasbe zelo zelo dobra. Celo ob uporabi slušalk se kakovost zvoka komaj opazno poslabša. Je pa zato treba na telefon naložiti kakšen drug predvajalnik glasbe ali videoposnetkov, saj so ti, domači, dokaj enostavni, brez številnih nastavitev.

Najbolj pa me je pozitivno presenetila baterija. Kljub dokaj zahtevni uporabi je baterija zdržala krepko več kot 24 ur. Ob raziskovanju nastavitev sem ugotovil, da ima Honor 5X posebne nastavitve za varčevanje z baterijo, ki močno izboljšajo vzdržljivost. Že osnovna nastavitev omogoča določitev, katere aplikacije naj ves čas delujejo v ozadju, tudi kadar se telefon ne uporablja, in katere ne (recimo Facebook, Twiter). Res pa je, da nisem uporabljal dveh kartic SIM, kar bi bistveno skrajšalo čas trajanja baterije.

Sklepne misli
Največja prednost modela Honor 5X je njegova cena. Če pogledamo konkurenčne mobilne telefone v tem cenovnem razredu, ti zaostajajo po velikosti zaslona, kakovosti izdelave, zdržljivosti baterije, tudi hitrosti delovanja. S tem, kar nudi, komaj kaj zaostaja celo za dražjimi modeli (recimo Samsung A5 2016), saj nudi več kot dovolj za povprečnega uporabnika, zadovoljil bi celo kakšnega bolj zahtevnega.

Uporaba modela Honor 5X na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje ločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje ločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 30 ur

Vladimir Milovanović