Nobelovo nagrado je podelila Švedska kraljeva akademija za znanost. Foto: EPA
Nobelovo nagrado je podelila Švedska kraljeva akademija za znanost. Foto: EPA

Ameriški in japonska znanstvenika so prejeli nagrado za razvoj kemične metode, ki je znanstvenikom omogočila izdelavo zdravil in izboljšave elektronike, kar bi lahko pomagalo tudi pri zdravljenju raka.

V svoji obrazložitvi je Švedska kraljeva akademija znanosti zapisala, da znanstveniki nagrado prejmejo za razvoj "s paladijem kataliziranih sklopitev v organski sintezi". Gre za "natančno in učinkovito" orodje, ki ga uprabljajo znanstveniki po vsem svetu, pa tudi v proizvodnji, na primer farmacevtskih izdelkov in molekul, ki se jih uporablja v elektronski industriji.

Heck, rojen leta 1931, je zaslužni profesor na univerzi v Delawaru. Negiši, rojen leta 1935, je profesor kemije na univerzi Purdue v ameriški zvezni državi Indiana. Suzuki, rojen leta 1930, pa je zaslužni profesor na univerzi Hokaido v Saporu na Japonskem.

Trojica si bo za nagrado razdelila deset milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot milijon evrov.

Letošnje podeljevanje Nobelovih nagrad se je začelo v ponedeljek, ko so podelili nagrado za medicino, v torek pa je sledila podelitev nagrade za fiziko. V četrtek bodo objavili prejemnika nagrade za književnost, v petek za mir in v ponedeljek še za ekonomijo.