Znanost in tehnologija
Senzorji bodo skriti v nemotečih obližih, ki si jih bodo pacienti prilepili na kožo. Zdravstveno osebje bo tako lahko 24 ur na dan spremljalo stanje in dejavnost pacienta. Foto: Promocijsko gradivo
       Kot terapevt pogosto razmišljam, kaj moji bolniki počnejo doma. So sposobni opraviti vsa moja priporočila, da se morajo vsakodnevno truditi narediti več? Ali vidimo, da dnevno več hodijo? Da se več trudijo s pogovori? Takšne podatke nam sporočajo senzorji, pri klasičnem pristopu pa se moramo zanašati na to, kar nam bolnik pove sam.       
 Kristen Hohl o "neiskrenosti" bolnikov
Senzorji bodo med drugim pomagali pri fizioterapiji. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Dodaj v

Obliži s senzorji bodo zdravniku pošiljali podatke o bolnikih po možganski kapi

Zdravljenje bo bolj prilagojeno individualnim primerom
25. februar 2018 ob 18:49
Chicago - MMC RTV SLO

Znanstveniki v ZDA razvijajo senzorje, ki jih bodo bolniki po možganski kapi prilepili nase, ti pa bodo neprestano pošiljali zdravniku podatke o njihovem stanju. To bo pospešilo rehabilitacijo, so prepričani raziskovalci.

Senzorji bodo terapevtom omogočili natančno 24-urno spremljanje učinkovitosti predpisane terapije in jo bodo lažje ter hitreje prilagodili vsakemu posameznemu primeru, je prepričana ekipa razvijalcev tehnologije. Podrobnosti sistema so pred kratkim predstavili na letnem srečanju ameriškega združenja za napredek v znanosti v Teksasu.

Lizzy McAninch, ki je sama zdravnica, je pred dvema letoma doživela kap. Ni se mogla premikati, govoriti ali požirati več tednov. Zdaj preizkuša majhne lepljive obližem podobne senzorje, ki neprestano pošiljajo podatke njeni zdravstveni ekipi. "Tehnologija s pomočjo senzorjev na koži ugotavlja, katere mišice delujejo pravilno in katere je prizadela kap, tako da lahko zdravnik lažje predpiše ustrezne terapije za odpravo težav," je pojasnila za BBC.

Senzorji nikoli ne nehajo pošiljati podatkov, tudi ko McAnincheva ni na fizioterapiji in odide domov ter po vsakodnevnih opravkih. Njen terapevt Kristen Hohl lahko tako njen napredek spremlja kar od doma. "Kot terapevt pogosto razmišljam, kaj moji bolniki počnejo doma. So sposobni opraviti vsa moja priporočila, da se morajo vsakodnevno truditi narediti več? Ali vidimo, da dnevno več hodijo? Da se več trudijo s pogovori? Takšne podatke nam sporočajo senzorji, pri klasičnem pristopu pa se moramo zanašati na to, kar nam bolnik pove sam," je Hohl pojasnil, da bolniki velikokrat ne povedo resnice, pa naj bo to namerno ali ne.

Majhen obliž, poln senzorjev
Za znanstvenike je bil izziv predvsem to, kako v majhen fleksibilen material vstaviti veliko elektronike in hkrati zagotoviti, da bo obliž čim prijetnejši za nošnjo, tako da ga bodo bolniki lahko zlahka dolgo nosili na sebi. "Obliž s senzorji je za bolnika praktično nezaznaven," je zatrdil razvijalec John Rogers z univerze Northwestern v Chicagu.

"V ta obliž - gre za izredno praktično in fleksibilno osnovo - lahko vgradimo vse vrste naprednih senzorjev, mikroprocesor, baterije, tudi anteno za omrežje WiFi," je pojasnil unikatno vsestransko uporabnost obliža, saj ga bo mogoče prirediti za monitoring različnih bolezenskih stanj.

Še preden se bo izteklo letošnje leto, bodo imeli raziskovalci zaradi obližev na voljo več informacij o okrevanju po kapi kot kadar koli prej, so napovedali. Znanstveniki so prepričani tudi, da bo njihov pripomoček korenito spremenil načine zdravljenja bolnikov.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 25.02.2018 ob 20:06
po eni strani me je strah kaj bo ta digitalna prihodnost prinesla...po drugi strani so me pa same oči..
aktivist_vanc
# 25.02.2018 ob 20:04
Pozdravljam idejo, da se bolnika (seveda z njegovim privoljenjem) spremlja na ta način. Dolžnost zdravnika je, da zdravi pacienta, hkrati pa je dolžnost pacienta, da upošteva zdravnikova navodila. Koliko je izdanih dragih zdravil, ki končajo v pacientovem košu za smeti. Ni pa za zanemariti potrošenih ur za tega pacienta pri zdravniku, na koncu pa pacient ne upošteva navodil zdravnika in ne jemlje resno predpisane terapije. Kdor se ne drži navodil zdravnika in se ne poslužuje predpisane terapije, bi moral biti izvzet iz javnega zdravstvenega sistema in naj za tisto, kar zavrača od države podarjenega, plačuje sam. V članku opisana metoda je ena od možnosti, da se recipročno pokrivata zdravnikova dolžnost in pacientova pravica. Ni pošteno, da so tisti, ki svoje zdravje in zdravljenje jemljejo resno, obravnavani enako kot tisti, ki denar za njihovo zdravljenje mečejo v koš. Ravno slednji pa največkrat zasedajo stole v čakalnici in postelje na oddelkih.
Kot drugo, pa ta metoda s pomočjo sodobnih (in dejansko enostavnih) tehnologij omogoča interaktivnost med zdravnikom in pacientom, s čimer bi se lahko v marsikaterem primeru skrajšal čas zdravljenja in bi pacientu bil prikrajšan obisk že tako prepolnih čakalnic..
Škoda, da se nove tehnologije s svetlobno hitrostjo uveljavljajo v logistiki, ekonomiji, industriji, turizmu, izobraževanju.. V zdravstvu pa žal počasi, z veliko mero pretirane previdnosti, čeprav bi veliko pripomogle tako h kvaliteti zdravstvenega sistema, kot navsezadnje hitrejšemu okrevanju pacientov.
HOR
# 25.02.2018 ob 23:34
Je pred časom nekam poniknila afera v kateri se je izkazalo, da se lahko nekatere srčne spodbujevalnike s primerno napravo in programom sheka tudi na daljavo in po potrebi pošlje lastnika v večni počitek...
eMZe
# 25.02.2018 ob 21:41
Grem stavit, da flajšter oddaja podatke
- temperaturo v °F
- čas v PST
- spremembe energije v kcal
- premike v colah, čevljih, jardih in miljah
- male mere v barleycornih, poppyseedih in twipih
- odmerke zdravil v grainih, drachmih, minimih in fluid scruplih
mb128
# 26.02.2018 ob 08:24
Mislim admin zakaj si me pa zbrisal. Jaz sem se v svojem prvem komentarju, ki je sedaj zbrisan, spraševal preko katerega omrežja bo potekal ta signal. Če pogledam samo kako je z navadnim internetom v Mariboru je ta komunikacija praktično nemogoča razen če bi pacient bil nonstop doma. Zato sem zapisal IoT ter dodal ?.
Kaj je IoT? Poglej si na internetu, takoj boš ugotovil svojo zmoto!
eMZe
# 26.02.2018 ob 07:21
@mb128
Amerikanci dostikrat izberejo PST namesto GMT, potem pa prištevajo/odštevajo nekaj uric. Če vzamejo GMT, potem odštevajo precej več ur. Gornje sem pisal ravno med uporabo enega programa, kjer sem imel PST kot obvezno nastavitev.
Mare_4
# 25.02.2018 ob 22:24
Obliži s senzorji bodo zdravniku pošiljali podatke o bolnikih po možganski kapi

"V ta obliž - gre za izredno praktično in fleksibilno osnovo - lahko vgradimo vse vrste naprednih senzorjev, mikroprocesor, baterije, tudi anteno za omrežje WiFi,"...


Nekaj podatkov bo šlo k zdravniku, zvok, geolokacija ali pa vse skupaj pa tajnim službam.
Idealno za vohunjenje. Sčasoma bodo te "obliže" priporočali v smislu "preventive" kar vsem državljanom.
mb128
# 25.02.2018 ob 21:51
eMZe
Zakaj pa samo PST?! Kaj v NY npr. ne poznajo možganske kapi?!
Sicer pa bi bil najbolje meriti čas v zulu! Odpade "nek" problem.
Mimogrede. Sem slišal ravno zadnjič, da ima vsak, ki je pomemben vsaj malo in zaposlen pri Nsa v pisarni na steni več ur!
mb128
# 26.02.2018 ob 16:57
eMZe
Ne vem če sva se razumela! A slučajno uporabljaš program, ki je bil prodajan zgolj v PST časovnem pasu? Kolikor je znano meni imajo Zda še vsaj EST. Razumi, ni mi jasno zakaj zgolj PST?
A poseduješ slučajno kakšno shekirano verzijo, ki si jo pač snel z interneta?! No upam, da je verzija programa, ki ga imaš trail verzija. Te pa imajo svoje omejitve.
POTROSNIKF
# 26.02.2018 ob 13:22
Senzorji za kontrolo so napredek...

Pa vendar, koliko krajše bi bile čakalne vrste, če bi vsak skrbel za svoje zdravje oz. bi ohranjal zdravo telo v pozno starost...

Naše telo se samo sproti zdravi, ČE ga pri tem ne oviramo...
Guliarth
# 26.02.2018 ob 07:31
Konstantni wifi na telesu. Ja bravo.
janezi
# 26.02.2018 ob 16:10
bravo Američani.mi se pa itak vsega bojimo,smo nezauplivi,kajpak ima cia čas da za nami vohuni.
Kazalo