Leta 2010 je bilo na svetu več kot pet milijard uporabnikov prenosnih telefonov. Foto: BoBo
Leta 2010 je bilo na svetu več kot pet milijard uporabnikov prenosnih telefonov. Foto: BoBo

Britanska znanstvena revija British Medical Journal je objavila ugotovitve najnovejše danske študije, pri kateri so 18 let spremljali zdravstveno stanje več kot 350.000 uporabnikov prenosne telefonije, starejših od 30 let. Odkrili so, da povezava med dolgotrajno uporabo prenosnega telefona - celo več kot 13 let - in rakavimi možganskimi tumorji ne obstaja.

Znanstveniki raziskavo podaljšali
Ekipa danskih raziskovalcev, ki jo je vodila Patrizia Frei, je za pet let podaljšala raziskavo med Danci, ki se je sicer končala leta 2002 in prav tako ni ugotovila povečanega tveganja za raka. Razširjenja raziskava pa je vključila še veliko večji vzorec dolgotrajnih uporabnikov.

Do leta 2007 so tako preučevali zdravje 358.403 ljudi in pri njih odkrili 10.729 tumorjev osrednjega živčevja, a število pri uporabnikih prenosne telefonije se je izkazalo za skoraj enako številu obolelih med tistimi, ki prenosnega telefona ne uporabljajo ali ga uporabljajo zelo redko. Pojavnost glioma in meningioma je podobna, ne glede na to, koliko let ljudje uporabljajo prenosni telefon, so ugotovili raziskovalci.

Kljub temu pa raziskava ne izključuje možnosti, da povečano tveganje obstaja pri zelo dolgotrajnih in velikih uporabnikih prenosnig telefonov, npr. takih, ki telefonijo uporabljajo več kot 15 let, kar pa bi bil lahko predmet prihodnjih raziskav. Celotno raziskavo je naročil in financiral Danski strateški svet za raziskave.

"Uporabljajte besedilna sporočila"
Leta 2010 je bilo na svetu več kot pet milijard uporabnikov prenosnih telefonov. Zdravstvene oblasti pa jim svetujejo niz ukrepov, s katerim lahko zmanjšajo morebitno tveganje za raka. Uporaba besedilnih sporočil in naprav za prostoročno telefoniranje tako zmanjšajo izpostavljenost potencialno nevarnemu sevanju za kar desetkrat.

Agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji pa je maja letos ocenila, da lahko uporaba prenosnih telefonov morda povzroča raka, da pa povezava ni jasna. Strokovnjaki organizacije so preučili vse dotedanje študije s tega področja, od katerih določene ugotavljajo povečano tveganje za raka na možganih.