Britanska vlada z novim predlogom opozarja, da imajo žrtve pravico vedeti, kdo so pisci zlonamernih sporočil, ne da bi se morali zato spuščati v drage pravne bitke. Foto: BoBo
Britanska vlada z novim predlogom opozarja, da imajo žrtve pravico vedeti, kdo so pisci zlonamernih sporočil, ne da bi se morali zato spuščati v drage pravne bitke. Foto: BoBo

Britanska vlada z novim predlogom opozarja, da imajo žrtve pravico vedeti, kdo so pisci zlonamernih sporočil, ne da bi se morali zato spuščati v drage pravne bitke. Nove zakonske določbe bodo hkrati uravnotežene z ukrepi za preprečevanje lažnih prijav, ki bi nastale z namenom, da bi spletne strani odstranile določene zapise.

Pravno zaščitene bodo tudi spletne strani
Prejšnji teden je Britanka Nicole Brookes dobila sodno bitko, v kateri je sodišče Facebooku naložilo, da razkrije identiteto uporabnikov, ki so jo nadlegovali. Brookesovo so namreč uporabniki Facebooka, znani kot troli, lažno označili kot pedofilko in preprodajalko drog. Facebook, ki zaradi zapisov ni ukrepal, bo moral zdaj razkriti IP-naslove ljudi, ki so jo obrekovali, tako da bo lahko zoper njih vložila kazenske ovadbe.

Z novimi določbami, ki naj bi bile dodane k t. i. obrekovalnemu zakonu, bodo sodni postopki precej manj zamudni in dragi, trdi britanska vlada. Tudi same spletne strani bodo s temi določbami bolj zaščitene pred tožbami zaradi obrekovanja.

Trenutno se namreč lahko v pravnem smislu vsak klik na žaljivo vsebino na neki spletni strani obravnava kot kaznivo dejanje, zaradi česar spletne strani takoj, ko dobijo prijavo obrekljive vsebine, to umaknejo, četudi je prijava morebiti celo lažna.

Cilj je tudi preprečiti cenzuro
"Spletni operaterji so načeloma odgovorni za vse, kar se pojavi na njihovih straneh, tudi če so zapis ustvarili njihovi uporabniki," je dejal britanski minister za pravosodje Ken Clarke. "Toda večina spletnih operaterjev ne more vedeti, ali je objavljena vsebina obrekljiva ali ne, zato pogosto, ko so soočeni s pritožbo, sporno vsebino takoj odstranijo," je izpostavil.

"Naš predlog pomeni, da bodo spletne strani zaščitene, kadar razkrijejo identiteto avtorjev domnevno žaljive vsebine, ko se to od njih zahteva," je še pojasnil in dodal, da bodo ti ukrepi pomenili konec obrekovanj brez strahu pred ustreznimi sankcijami.

"Vlada želi na spletu vzpostaviti režim, ki bi omogočil ljudem učinkovito zaščito svojega ugleda in ki bi hkrati zagotavljal, da informacij na spletu ne bi bilo mogoče preprosto cenzurirati z grožnjami s tožbami zoper spletne strani. Zelo pomembno je tudi zagotoviti, da ti ukrepi ne bi nehote izpostavljali prijaviteljev domnevno spornih vsebin," je sklenil minister.