Foto:
Foto:

Nov operacijski sistem bo "naravna nadgradnja" spletnega brskalnika, trdijo pri Googlu, odlikovali pa ga bodo hitro delovanje, preprosta uporaba in izpopolnjena varnost. Uporabnikom naj bi bil na voljo leta 2010.

Druge podrobnosti o novem operacijskem sistemu zaenkrat še niso znane. Google z napovedjo operacijskega sistema znova posega na področje, kjer v zadnjih letih že tradicionalno prevladuje podjetje Microsoft z operacijskim sistemom Windows.

Microsoft : Google, med dvema ognjema
Microsoft je na drugi strani pred kratkim predstavil svoj najnovejši spletni iskalnik Bing, ki naj bi predstavljal alternativo priljubljenemu Googlovemu iskalniku. Zadnje raziskave so pokazale, da Google kljub temu s svojim iskalnikom še vedno obvladuje 78,48-odstotni tržni delež v ZDA, medtem ko je Bing zavzel dobrih osem odstotkov ameriškega tržišča.

Google je sicer že pred tem izdelal odprtokodni operacijski sistem Android, ki je namenjen za uporabo na mobilnih telefonih. Kalifornijsko podjetje je prav z izdelavo Androida po mnenju strokovnjakov tako že pred meseci nakazalo, da svoje načrte in interese s področja spletnega iskanja širi tudi drugam.

Ameriški mobilni operater T-Mobile je tako že junija med drugim napovedal, da bo najnovejša različica Googlovega in T-Mobilovega pametnega mobilnika z zaslonom, občutljivim na dotik, in operacijskim sistemom Andorid na voljo avgusta. S tem se je Google v močni konkurenci na področju pametnih mobilnikov med drugim odzval na najnovejšo različico Appleovega iPhona 3GS, na Palm Pre in na zadnjo izdajo Blackberryja.