Ste že kdaj skuhali češnjevo marmelado? Foto: MMC RTV SLO
Ste že kdaj skuhali češnjevo marmelado? Foto: MMC RTV SLO
false
Priprava domačega zavitka. Foto: MMC RTV SLO

Če sadje nabirate sami, ga imate lahko v hladilniku od tri do štiri dni, kupljeno pa le dva dni. Sezonsko sadje lahko shranite v različnih oblikah, in sicer ga skuhate in vložite v kozarce, posušite ali zamrznete ter tako pripravljeno uporabite v poznejših mesecih. V tem času so aktualne češnje, višnje, jagode, maline in drugo jagodičevje, iz katerega lahko pripravite sokove, kompote, marmelade in druge okusne jedi in pijače. O tem so govorili v radijski oddaji Svetovalni servis, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Sadje lahko zamrznete ali posušite
Češnje zaradi različnih mineralov (železo, fosfor) in vitaminov dobro vplivajo na zdravje in počutje. Tako kot višnje in jagodičje jih lahko razkoščičite in zamrznete, pripravite razne marmelade ali skuhate kompot. Za zamrzovanje jih očistite, razkoščičite in položite na ravno površino, da zamrznejo, in nato shranite v posode, dobro zaprite, da sadje ostane sveže, tako kot ste ga zamrznili, in ne dobi priokusa, je predlagala učiteljica slaščičarstva z Biotehniškega centra Ljubljana Cecilija Per.

Če ga daste v vrečke, se te lahko strgajo in se sadje naleze vonja po skrinji. Rok uporabe zamrznjenega sadja je šest mesecev ali več, če je pravilno shranjeno. Zamrznjeno ali odtajano sadje uporabite za pecivo, sokove, likerje, marmelade, pripravo sladoleda, kompota in želeja. Če ga boste dali za nadev v zavitek, ga ni treba odtajati. Sadje in jagodičje lahko v različnih strojčkih tudi posušite.

Kuhanje marmelade
Češnje operite tik pred uporabo, da ohranijo okus in aromo, medtem ko jagodičja ne perete. "Nekatero sadje vsebuje več pektina, nekatero manj. Za pripravo marmelade sadje najprej operite, razkoščičite, očistite in zmiksajte. Jaz veliko uporabljam želirni sladkor, ker tako skrajšate čas kuhanja in ohranite vse zdravilne učinkovine. Če delate na klasičen način in kuhate par ur ali dlje, vitamine in rudninske snovi uničite," je povedala Perjeva ter podala še nekaj predlogov za pripravo pit, zavitkov, sokov in likerjev.

Krhko testo za pito
Najlažje ga pripravite tako, da daste 300 g moke na tri dele, dodate 200 g masla, ki ga v zadnjem času uporabljajo pogosteje kot margarino, in 100 g sladkorja. Če želite, lahko dodate tudi kakšno jajce. Za aromo pa malo vanilje in limone, da dobite boljši okus.

Vlečeno testo za zavitek
V približno 500 g moke dodate 5 dl olja, malo kisa, ščepec soli in vodo po potrebi, da je testo na otip mehko. Pustite ga počivati približno pol ure in namažite z oljem, da ne dobi skorjice. Nato ga na prtu razvlečete, posujete z različnim sadjem in spečete.

Zavitek lahko pripravite za pozneje, tako da ga daste na pomokan pladenj, postavite v skrinjo in zamrznete. Potem ga samo vzamete ven, položite na pekač in spečete.

Sokovi in likerji
"Likerje pripravite tako, da sadje in sladkor pustite na soncu in potem dodate žganje. Ali pa skuhate iz vina, kar je zdaj zelo priljubljeno, ker ni tako močno, saj ne vsebuje toliko alkohola. Če delate redke sokove, sadje namočite s sladkorjem, malo pokuhajte in pustite, da postoji, precedite in dodajte še malo sladkorja, zavrite in ustekleničite. Za gosti sok sadje zmiksajte, dodajte malo tekočine, prevrite in zaprite v steklenice."

Priprava peciv in tort
Za pripravo torte specite klasičen biskvit. Nato vzamete približno od 200 do 250 g češenj in dodate 100 g vode, malo vaniljevega pudinga, skuhate in pustite, da se ohladi. Zatem namažete na namočen biskvit in povrhu okrasite s smetano. Češnje lahko zamenjate z borovnicami ali malinami.

V zadnjih letih je priljubljeno tudi drugo jagodičje, in sicer aronija, josta in kosmulja. Vse jagodičevje lahko uporabite na enak način, nekaterim dodate več drugim manj sladkorja, je povedala Perjeva.