Fižolova torta Foto: Dobro jutro
Fižolova torta Foto: Dobro jutro

Za Fižolov dan je Škrabčeva pripravila fižolovo torto, po kateri je postala tudi prepoznavna, čeprav raje peče slane kot sladke jedi. Za zadnji Fižolov dan je spekla 24 tort. »Na začetku je bilo več poskusov, zdaj pa je recept tako izpopolnjen, da mi uspejo vse. To je sladka torta, v kateri ni moke, ker je biskvit iz fižola. Za torto vedno uporabljam bel fižol, ker ima najtanjšo lupino. Iz njega pripravim biskvit, torto enkrat prerežem, ker je to težko testo, nato eno plast namažem s češpljevo marmelado. Na koncu jo oblijem s čokolado.«

V Hrovači pridelujejo fižol ribenčan, ki se dobro poda v enolončnice in juhe, le kuhati ga morate malce dlje. Včasih so ga tudi izvažali, danes pa sodita med največji proizvajalki fižola Kanada in Kitajska. Škrabčeva želi, da bi Slovenci zaradi dobrih pogojev pridelovali več fižola ter bili s tem bolj samooskrbni.

Čeprav fižol že stoletja uporabljamo v prehrani, saj je nasitna in zdrava stročnica, se o njem ne govori veliko, meni Škrabčeva. V knjigi je pisala o 18 sortah fižola. Čeprav je fižol prišel iz Amerike, se je pri nas razvil drugače. Želi, da mladi večkrat posežejo po fižolu. Po drugi strani pa opaža, da starejši iz njega pripravljajo tradicionalne jedi, medtem ko so mladi bolj drzni in pripravijo tudi kakšno manj običajno jed.

V knjigi je 69 receptov jedi, ki jih večina pozna, in recepti uporabe fižola v sodobnih jedeh, kot so fižolov kruh, mafini in potica. Kuharica predstavlja različne slovenske jedi in fižolove jedi po svetu. Nekaj receptov je Škrabčeva napisala tudi sama, in sicer za fižolovo potico, torto, štruklje, kruh.

Poleg fižola bi morali biti Ribničani prepoznavni tudi po humorju. Recepte bogatijo pregovori v ribniškem narečju, ki so prevedeni v zborni jezik. S tem je Škrabčeva želela pokazati bogastvo ribniškega narečja in ob pripravi ter branju receptov spraviti ljudi v dobro voljo.

Z gostjo se je v oddaji Nočni obisk: Bi poskusili fižolovo torto, potico ali kruh pogovarjala Darja Groznik. Oddajo lahko poslušate na spodnji povezavi. https://radioprvi.rtvslo.si/2018/07/nocni-obisk-1223/