Buče so za vsepovsod. Foto: MMC RTV Slovenija
Buče so za vsepovsod. Foto: MMC RTV Slovenija
Buča hokaido
Buča hokaido je izredno okusna za pripravo juhe. Foto: Oddaja Dobro jutro

Same po sebi nimajo okusa, vendar vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, mineralov (bučna semena) in vitaminov. Za prehrano uporabljamo pri nas najpogosteje hokaido in early butternut oziroma maslenko, je v Svetovalnem servisu povedala poznavalka buč Mateja Reš.

Običajno ob omembi buč pomislimo na Prekmurje, kjer so dobri pogoji za rast buč, vendar danes rastejo že skoraj pri vsaki hiši. Včasih so z njimi krmili živali, danes pa jih vse pogosteje uporabljamo v kulinariki. Ljudje so navdušeni nad različnimi bučami, nekateri nad večjimi, ki jih kupujejo po kosih, saj tehtajo tudi 10 kg, na primer muškatne buče Muscat de Provence, drugi imajo radi špagetarice, ki se kuhajo kot zelenjavni špageti, čajote idr.

Bučni napitki z dodatkom različnih začimb
"Poleti uživamo zucchine na različne načine, zdaj pa govorijo o rabi jesensko-zimskih buč. Poleg tega lahko buče dobro skladiščite. Jaz kuham največ juh, vendar karkoli dam v pečico, poskrbim, da se zraven speče še en pekač buč. Poleg je lahko še krompir, kakšen piščanec ali kaj drugega", je povedala Reševa. Iz buč lahko pripravite tudi sokove in sirupe, saj so neke vrste polnilo. Same po sebi nimajo okusa, če jim dodate različne začimbe, na primer cimet, klinčke, ingver, limono, pomarančo ali kaj drugega, pa lahko naredite dobre napitke. Nekateri buče skuhajo in jih dodajajo smoothijem.

Buče imajo malo kalorij in veliko vlaknin, so diuretik in vsebujejo kalij, betakaroten, minerale in vitamine, zato jih v tem času vklopite v vsakdanjo prehrano.

Shranjujte jih pri temperaturah nad pet stopinj
Ko postane pecelj pri hokaido bučah ter bučah velikankah kot pluta in se zaskorji, veste, da je buča dovolj zrela. Nekaj pa pove o zrelosti tudi barva buče. Večinoma so ljudje buče že pobrali in jih postavili za dekoracijo v okolico stanovanj, čeprav jih še ni potrebno pospraviti v kleti, svetuje Reševa. »Dobro je, da so še malo na soncu, in se povrhnjica dobro zaskorji, saj se bodo tako dobro skladiščile. Zelo zanimiva skupina buč so muškatne buče z zelo tenko lupino, obdano z voščenim poprhom, ki jim daje zaščito.« Buče lahko hranite pri temperaturah nad pet stopinj in na sobni temperaturi. Ko jih načnete, jih dajte v hladilnik ali shranite na hladno.

Lahko jih posušite ali vložite kot kompot
Buče lahko uporabite kot gostilo pri marmeladah, sladilo, kot sestavino za peko muffinov in njokov. Marmelado kuhajte iz muškatnih buč, če želite lepo oranžno barvo, pa so najbolj primerne Muscat de Provence, Lunga di Napoli oziroma buče z oranžnim mesom. Buče same po sebi nimajo izrazitega okusa, zato jim dodajte različne začimbe ali citruse, za aromo lahko prilijete tudi nekaj ruma. Sladkorja vam ni potrebno dodajati, saj so buče že same po sebi sladke.

Pred sušenjem buče približno dve minuti blanširajte. Lahko pa jih vložite kot kompot. »Če jih pripravljate kot zelenjavo, lahko dodate šetraj, peteršilj, baziliko, koper, kurkumo, kari, chili, poper, žajbelj, kumino.« Tudi bučnih semen ne zavrzite, saj jih lahko uživate presna ali jih malo prepražite.

Z gostjo Matejo Reš se je v oddaji Svetovalni servis pogovarjala Nadia Petauer.