Kako pripraviti slastne bučkine namaze, pite, solate in juhe?
Poleti so med najbolj priljubljenimi zeleni, beli ali rumenkasti cukini, nekateri gojijo tudi patišone, labodji vrat, rondine in druge.
Jesenske buče lahko v primerjavi s poletnimi hranite dlje časa
Objavljeno: 16. oktober 2018 ob 10:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Rižota z bučami
Potrebujemo 70 dag bučnega mesa. Foto: Oddaja Dobro jutro

Poleti so med najbolj priljubljenimi zeleni, beli ali rumenkasti cukini, nekateri gojijo tudi patišone, labodji vrat, rondine in druge. Poletne bučke lahko delajo plodove tudi jeseni, če jih le redno trgate. Jeseni pa so med pogostejšimi na jedilniku maslenke, hokaido, čajote, naprimer muškatne buče lahko skladiščite tudi celo zimo. Iz buč lahko pripravite glavne jedi, priloge ali sladice, je povedala poznavalka buč in priprave bučnih jedi Mateja Reš.

Bučke lahko posušite tudi v sušilniku sadja v približno treh urah, tako da jih na tanko naribate in porazdelite po ploščah, vendar morajo biti čvrste in brez semen, je svetovala Reševa. Lahko jih posušite tudi v pečici na 50 °C, vendar jih položite na peki papir. Začinite jih lahko s soljo, vendar ne preveč, česnom in drugimi začimbami po vašem okusu. Lahko jih tudi naoljite, vendar jih boste morali v tem primeru hitro porabiti. Shranite jih tako, da ne pride zraven vlaga in ponudite kot zdrav prigrizek.

Shranite jih lahko tudi tako, da jih »zamrznete, vložite na kislo ali pripravite omake. Najbolje pa jih je porabiti sproti. Bučke so nežnega okusa in zlahka jih prekrijete s čim drugim. Če jih želite pripraviti na sladko, jih naribajte ali narežite ter dodajte malce limoninega soka.« Poletnih bučk ne lupite, saj je ravno v lupini veliko vitaminov in mineralov.

Jesensko-zimske bučke lahko pustite dalj časa na njivi, vendar jih pred mrazom poberite. Plutast pecelj pri hokaido buči je znak, da je dovolj zrela in jo lahko odtrgate. Pri muškatnih bučah pa se izrazito spremeni barva, in sicer iz zelene v kožno barvo. Zaradi plesni jih lahko poberete tudi prej in postavite na teraso na sonce, da do konca dozorijo ter jih zatem shranite v klet. Lahko pa jih imate tudi na kuhinjski polici.

Hokaido bučke imajo več škroba in vlaknin, zato jih lahko uporabite za zgoščevanje jedi. Pri poletnih bučkah pa morate rezati manjše plodove. Bučke lahko dodate tudi k masi za kruh. Iz njih lahko pripravite sladoled, tako da jim dodate zamrznjeno sadje, stevio, med ali sladkor.

Oddajo Svetovalni servis: Kam z obilico bučk? lahko poslušate na spodnji povezavi.

B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj