Pripravite lahko izvrstno čemaževo juho. Foto: MMC RTV SLO
Pripravite lahko izvrstno čemaževo juho. Foto: MMC RTV SLO

Vsako pomlad se skupina ljubiteljev narave združenih v Društvo Povojček odpravi na ta kraj, kjer jih čaka srce zelenega zdravja.

"Kar nekaj let je naše prvo spomladansko opravilo, da se odpravimo na skupno nabiranje čemaža. Ker spomladi je pač potrebno poskrbeti za čiščenje telesa in ni ga boljšega čistilca, kot je čemaž," pravi Ljuba Plazl, predsednica društva Povojček.

Ampak pozor, v tem predelu raste tudi zelo strupena rastlina, ki jo lahko nabiralci kaj hitro zamenjajo s čemažem. To je podlesek, ki si s čemažem deli rastišče,in ga lahko po pomoti položimo v košaro.

"Da ima podlesek bolj suličaste liste in pa bolj temno zelene barve je. Raste iz enega stebla in tako razvija liste. Dočim čemaž raste iz čebulice, poganjata navadno dva lista in je tudi svetlejše barve," pojasnjuje Milan Podojsteršek.

Po nabiranju sledi predelava te rastline, ki s svojimi zdravilnimi učinki čisti kri in prebavila.

"Učinkuje tudi na jetra holesterol. Uporabljamo ga čemaž tako za zdravilne namene kakor tudi v sami kulinariki. In je res ena taka rastlina, prva rastlina pomladi, ki v celoti prečisti kri," dodaja Dragica Hafner Lorenci.

V teh slovenjgraških gozdovih ga je to pomlad zares veliko. Dokler ga ne bo našel in pojedel koroški medved, pa bo, še vse do junija, na voljo tudi drugim nabiralcem.

Po gozdovih diši po čemažu
Po gozdovih diši po čemažu