Fižol ima približno 340 kcal na 100 g, vsebuje okoli 1 g maščobe, nekaj natrija, kalija in kar 16 g vlaknin. Foto: BoBo
Fižol ima približno 340 kcal na 100 g, vsebuje okoli 1 g maščobe, nekaj natrija, kalija in kar 16 g vlaknin. Foto: BoBo

nekdaj veljale za glavni vir energije, danes pa jih pogosto uporabljamo kot dodatek k jedem.

Še vedno najpogosteje uživamo fižol in grah, čeprav nekateri posegajo tudi po drugih stročnicah, ki so bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov. Za pripravo si morate vzeti malo več časa, vendar jih lahko vključite v vse obroke in pripravite celo paleto jedi.

Tatjana Šubic iz Biotehniškega centra Naklo je v radijski oddaji Svetovalni servis povedala, da si morate za pripravo vzeti vsaj dan ali dva, zato da stročnice namočite in jih šele potem kuhate.

Stročnice bi morali jesti pogosteje
"Slovenci pojemo premalo stročnic, uporabljamo zlasti fižol in grah, medtem ko so bili pri naših prednikih pogosto na jedilniku tudi bob, čičerka in leča. Zadnja leta je priljubljena soja, ki prihaja z vzhoda, čeprav imajo o njej ljudje različna mnenja," je povedala Šubičeva. Stročnice vsebujejo veliko škroba, ki se razgrajuje na manjše sladkorje, zato imajo sladek okus. V slaščičarstvu uporabljajo moko stročnic ali kuhane stročnice.

Z njimi lahko pripravljate vse obroke, od glavnih jedi do juh, solat in sladic. Stročnice zahtevajo za pripravo malo več časa, zato nekateri vzamejo konzervirane. Najhitreje pripravite lečo, ki je poznamo več vrst in je tako kot druge stročnice premalokrat na jedilniku. Pogosto uporabljajo čičerko, v zadnjih desetletjih tudi sojo in bob, medtem ko so vse vrste fižola dobro zastopane in dobro uspevajo v našem okolju.

Iz čičerke lahko pripravite zanimive in okusne jedi
Pri nas uspeva v primorskih krajih tudi čičerka, ki je zelo hvaležna rastlina. Uživate lahko tudi stroke in pozneje zrnje. Čičerko lahko kuhate, pripravljate v juhah ali kot glavno jed, zelo dobra je tudi popečena čičerka. "Čičerko namočite, skuhate in popečete na 180 ºC ali v ponvi. Iz tujine je znana jed falafel – neke vrste polpeti. Za pripravo potrebujete čičerko, ki jo namočite in v multipraktiku zmeljete, dodate sol, kumino, koriander, česen, limono, poper in vse skupaj sesekljate, naredite gosto zmes in ocvrete na olju," predlaga Šubičeva.

Čičerkin namaz in solata
Čičerkin namaz boste prepoznali tudi pod imenom humus. Pripravite ga tako, da čičerko namočite in skuhate. Nato dodate limonin sok in sezamovo maslo tahini, ki ga pripravite tako, da sezamova semena na drobno sesekljate v multipraktiku, dodate sezamovo olje oziroma mandljevo ali oljčno. Začinite s česnom in žlico sesekljanega peteršilja. Namaz lahko uporabite za solate ali omake, v katere namakate narezano zelenjavo, ali kot namaz za palačinke in kruh. Čičerko lahko uporabite tudi v solati v kombinaciji z lečo. Dodate na drobno sesekljano čebulo in različne vrste paprik ter začinite z ekstra deviškim oljčnim oljem, kisom, soljo in poprom. Po želji dodate tudi por.

Fižol namakajte vsaj 12 ur
"Fižol ima približno 340 kcal na 100 g, vsebuje okoli 1 g maščobe, nekaj natrija, kalija in kar 16 g vlaknin." Tako kot za vse stročnice je pomembno, da fižol pravilno pripravite. Namakajte ga vsaj 12, še boljše 24 ali 36 ur, kar je pa odvisno od tega, koliko časa imate. Pri namakanju fižola menjajte vodo na pet do deset ur. V vodo lahko dodate že začimbe, kot so lovor, timijan, ki imajo močna eterična olja. Stročnice namakajte daljši čas na hladnem, saj se lahko pri višjih temperaturah začnejo procesi fermentacije. Med namakanjem se snovi, ki povzročajo težave pri prebavi, razgradijo. Daljši čas, ko boste stročnice namakali, manj težav boste imeli pri prebavi, pojasni Šubičeva.

Vsaka vrsta leče ima svoj okus
Leča ima manjša semena, zato jo hitreje pripravite, in tudi namakati je ni treba tako dolgo kot fižol. Gojijo več vrst leče in vsaka ima svoj okus in tudi po pripravi se razlikujejo. Rdeča se hitro razkuha, zato je primerna za kašaste juhe in pireje. Črna leča pa ostane bolj čvrsta in jo uporabljajo za solate in polpete. Kombinirate jo lahko z ješprenjem, začinite in imate za prilogo.