Najbolj priljubljena je še vedno orehova potica. Foto: false
Najbolj priljubljena je še vedno orehova potica. Foto: false
Orehove zvezdice
Letos so znova zelo priljubljene cimetove zvezdice. Foto: Oddaja Dobro jutro

Letos so znova priljubljene cimetove zvezdice, v zadnjih letih pa tudi sadni kruh. Nekaj napotkov, kako pripraviti slaščice, da bodo ravno prav rahle, okusne in bodo šle v slast, je v radijski oddaji Svetovalni servis podala Cecilija Per, učiteljica slaščičarstva z Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani.

Poleg orehove še kokosova in sestavljena potica
"Vsako leto ostajajo tradicionalne slaščice, in sicer potica, medenjaki, cimetove zvezdice in razno drobno čajno pecivo. V današnjem času posegamo pogosto tudi po novostih in alternativi," je povedala Perjeva. V zadnjem času je vse pogosteje za praznike tudi sadni kruh, medtem ko brez tradicionalne orehove potice skorajda ne minejo prazniki, čeprav sta zelo priljubljeni tudi kokosova in sestavljena oziroma bogata potica, ki je bolj sočna, ima več plasti in malo testa. Za njo potrebujete kvašeno testo, belo in čokoladno rulado, vmes pa skutin in orehov nadev. Včasih je bila v teh praznikih na mizi tudi rožičeva, danes pa so jo nadomestile druge.

Testo in nadev za potico morata imeti enako temperaturo
"Zelo pogoste težave so, da pri potici nastane vmesni prostor, se pravi luknja, ker je testo pretrdo in nadev premehek ali je testo toplo in nadev hladen. Dobro je, da imata enako temperaturo in trdoto. Najbolj primerno je, da je kvašeno testo bolj mehko, ravno tako nadev, ki mora biti lepo mazav," svetuje Perjeva. Tako ne boste imeli težav, da bi vam potica med peko počila. Za medenjake mora testo stati vsaj 24 ur, da je mehko in ga lahko valjate. Da ne bodo pretrdi, jih čim prej zaprite v nepredušno posodo. "Nepogrešljive sestavine ob božiču so tudi cimet, klinčki, piment, vanilin sladkor, limona in arome, za katere se vsak odloči sam," predlaga Perjeva.

Masa za pisanje po piškotih
Maso, s katero pišete po medenjakih in piškotih, naredite iz beljakov in sladkorja, lahko dodate še malo limoninega soka. Nekateri dodajo še vodo. Mešati morate toliko časa, da pridete do ustrezne gostote. Za oblivanje pripravite bolj tekočo maso, za pisanje mora biti gostejša. V primeru alergij lahko kakšno sestavino izpustite ali zamenjate z drugo Če ste alergični na jajca, jih lahko izpustite, če daste dovolj drugih sestavin, ali pa dodate nadomestek. Namesto kravjega mleka lahko uporabite kokosovo ali sojino. Za boljši okus dodajte še med. V primeru alergije na gluten lahko namesto običajne bele moke uporabite riževo, sojino ali kakšno drugo.

Piškote shranjujte v neprodušnih posodah
Da piškoti ostanejo mehki in sveži, jih morate zapreti v nepredušne posode. Cimetove zvezdice, ki so znova priljubljene, pa lahko shranite tudi v pločevinasto škatlo, ravno tako drugo krhko pecivo. Potice in sadni kruh imajo rok uporabe do deset dni, medtem ko lahko piškote hranite tudi do tri mesece. Presne sladice V zadnjem času so vse bolj priljubljene presne sladice, ki ne smejo biti termično obdelane nad 45 ºC. Suho sadje in oreščke namočite v hladno vodo in pustite nekaj časa, nato zmeljete s paličnim mešalnikom. Pri tem pazite na to, da sestavin ne pregrejete. Perjeva svetuje, da za okrasitev božičnega drevesa naredite krhke piškote, medenjake ali pecivo iz slanega testa.

Celotno oddajo lahko poslušate na: