Pivo je uporabno na zelo različne načine. Foto: EPA
Pivo je uporabno na zelo različne načine. Foto: EPA

Ena pločevinka piva na dan odžene zdravnika stran

״Pivo je dar bogov,״ je poudarjal že Sofokles, s katerim bi se strinjala tudi večina današnje moške populacije, ki rada v družbi prijateljev nazdravi s pivcem. Po vsem svetu varijo na stotine vrst piva, vendar so prav za vsako izmed njih potrebne štiri osnovne sestavine: voda, slad, hmelj in kvas. Slad predstavljajo namočena, nakaljena in zatem posušena ali pražena žitna zrna (običajno ječmenova). Hmelj prispeva k grenkemu okusu piva, kvas pa sproži alkoholno vrenje, v katerem nastaneta etanol in ogljikov dioksid. ״Ta čudovita pijača,״ kot jo je označil Julij Cezar, ima poleg osvežujočega učinka tudi zdravilno moč. Vendar se zdravilne lastnosti piva odražajo le z zmernim pitjem. To pomeni, da odrasel moški sme popiti največ 0,5 l/eno pločevinko piva na dan, medtem ko je za odraslo žensko priporočena dnevna količina 2,5 dl. Koliko piva lahko dnevno popije odrasel človek, ne da bi škodoval sebi, je odvisno tudi od njegove velikosti, starosti, telesne zgradbe in splošnega zdravstvenega stanja. Različne vrste piva so narejene iz različnih sestavin, zato so potencialno koristni učinki piva raznoliki. Ne glede na znamko grenkobni napitek odlikujejo nekateri pozitivni vplivi na zdravje.

- Ječmenov slad je vir vitaminov B-kompleksa, predvsem B6 in B12 znižujeta raven homocisteina. Ta aminokislina povzroča nastanek krvnih strdkov, s čimer se poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Zmerni pivci imajo od 30 do 35 % manj možnosti, da doživijo srčni napad kot nepivci.

- Hmelj s svojimi učinkovinami (flavonoidi, čreslovinami, smolami, eteričnimi olji, mineralnimi snovmi, maščobami, aminokislinami) deluje pomirjevalno na centralni živčni sistem, kar se kaže v manjši napetosti in strahu ter boljšem spancu. Flavonoidi v hmelju učinkovito preprečujejo nekatere vrste raka oziroma upočasnjujejo rast določenih tumorskih celic.

- V pivu prisoten silicij povečuje mineralno gostoto in tako utrdi kosti, zato se uporablja pri zdravljenju osteoporoze.

- Pivo vsebuje veliko vode in pospešuje izločanje seča in vode iz telesa, tako da se zmanjša nevarnost za nastanek ledvičnih kamnov.

- Pivo preprečuje oksidacijo slabega (LDL) holesterola, ki je povezan s srčnimi boleznimi, in zvišuje raven koristnega (HDL) holesterola, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

- Tudi nadležen kašelj lahko ukrotimo s pivom, saj le-ta lajša izkašljevanje in topi sluz. Zvečer si pripravimo ½ l toplega piva, ki mu dodamo 4 žlice medu in ga počasi popijemo.

Čeprav zmerno pitje koristi, so negativne posledice prekomernega uživanja piva veliko večje: depresija, psihične bolezni, zvišan krvni tlak, motnje srčnega ritma, kap, zamaščenost jeter, hepatitis, ciroza, različna rakava obolenja itd.

Razvajanje las in stopal

Predstavnice nežnejšega spola boste z veseljem posegle po pivu, če si boste zaželele krepkejšo in bujnejšo pričesko, saj pivo slavi kot dober utrjevalec. Prav tako je koristno pri redčenju las, predvsem zaradi vsebnosti vitaminov H in B6, ki preprečujeta izpadanje las pri koreninah. Ledeno hladno pivo z obilico ogljikovega dioksida pa učinkuje poživljajoče pri utrujenih stopalih.

Pivo prelijte v pršilno steklenico in ga popršite po umitih laseh. Naj vas ne skrbi zaradi vonja; izginil bo takoj, ko se lasje posušijo.

Ali pa preizkusite ta recept:

Obloga z jajcem in pivom za tanke in lomljive lase

30 ml piva
1 jajce

Pivo in jajce zmešajte, zmes nanesite na mokre lase in jo narahlo vtrite. Pustite učinkovati 15-30 minut, nato temeljito sperite s šamponom.

Pivo proti izpadanju las

60 ml piva

Na umite lase nanesite pivo, ga pustite učinkovati nekaj minut in zopet umijte lasje s šamponom. Spet nanesite enako količino piva, vendar tokrat ne izpirajte.


Kopel za noge s pivom

2 pločevinki ledeno hladnega piva

Rešitev za utrujene noge je lahko ledeno hladno pivo, ki ga nalijte v posodo, v kateri nato namakajte stopala.

Osvežitvena kura za hrastovo pohištvo

Za bleščeče in lepo negovano pohištvo iz hrastovega lesa ne potrebujete dragih polirnih sredstev, pršil in čistil. Prah in madeže lahko odstranite s pivom. Če pa je pohištvo povsem izgubilo lesk, potrebuje hmeljevo-ječmenov pripravek še dodatno podporo.

1 žlica čebeljega voska
300 ml piva
2 žlici sladkorja

Vosek stopite v vodni kopeli. Pustite, da se nekoliko ohladi, ob tem pa pazite, da se ne strdi. Umešajte pivo in sladkor. Z mehkim čopičem namažite površino in pustite, da se posuši, zatem pa z volneno krpo zdrgnite do sijaja.

Čistilo za kositer in baker

Če imate doma posode iz kositra, jim lahko povrnete nekdanji sijaj tako, da močno umazan kositer očistite s toplim pivom in mehko krtačo, nato pa ga dobro zdrgnite. Tudi loščenje bakrenih predmetov ni več problem, če na bakreno površino polijete malo piva, pustite učinkovati nekaj časa in nato obrišete s krpo. Zaradi kislega delovanja piva bo bakrena oprema zasijala kot nova.

Ko rja napade vijake

Zarjavele vijake zrahljajte tako, da jih polijete s pivom in nekaj minut počakajte. Ogljikov dioksid bo pomagal razkrojiti rjo.


Zatiranje ščurkov, polžev slinarjev in miši

S pivom lahko preženete iz svojega bivališča tudi nepovabljene živalske goste, kot so ščurki, polži slinarji in miši.

- Na mesto, kjer se zadržujejo ščurki, položite krpo, namočeno v pivo, in jo nato vrzite v krop.

- Za odstranitev polžev slinarjev z vrta tretjino kozarca napolnite s pivom, ga zakopljite približno 4,5 metra od vrta tako globoko v zemljo, da je rob kozarca poravnan s tlemi. Mamljivi vonj piva bo zvabil polže v past, v kateri bodo utonili.

- Miš se ne ujame le na košček slanine ali sira – tudi doma izdelana mišelovka s pivom je učinkovita. V ta namen postavite v prostor manjše vedro ali posodo z malo piva in rampo, ki vodi do roba posode. Ker miš magično privablja vonj piva, bo priplezala po rampi in skočila v posodo, ven pa ne bo mogla.

Za lepo, zeleno trato

Rjave zaplate so eno najbolj razširjenih in trdovratnih glivičnih obolenj trate, rjave barve, nepravilne ali okrogle oblike, velikosti do nekaj deset centimetrov ali celo več. Fermentirani sladkorji v pivu spodbujajo rast trave in zatirajo glivice, zato le izdatno zalivajte zelenico s pivom.