Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Na drugi strani pa je nezdravo prehranjevanje lahko dejavnik tveganja za nastanek številnih bolezni, utrujenost, nespečnost in slabo počutje. V studiu smo zato gostili svetovalko za zdravo in uravnoteženo prehrano Marijo Merljak, ki nam je svetovala, kako se lahko po prazničnih dneh, ko smo se z dobrotami obloženih miz težko izognili, vrnemo na pravo pot.

Mize, polne kalorično bogatih jedi, lahko precej obremenijo naš organizem, zato je po prazničnih dneh v svoj jedilnik dobro vključevati čim več preprostih jedi, kot so jota, kisla juha, sarme, saj pripomorejo k očiščevanju telesa in se mu pomagajo čim hitreje vrniti v normalno stanje. Kako pripravimo pravo tradicionalno primorsko joto, nam je zato zaupala Magdalena Jakovec.

Gostja oddaje Marija Merljak je sicer poudarila, da moramo za zdravo prehrano skrbeti vse leto. "Sestavljeni smo iz celic, celicam pa moramo dati gradivo, gorivo in zaščito. V telo moramo vnašati beljakovine, hidrate, ne smemo pa pozabiti niti na vitamine in minerale." Poleg tega strokovnjakinja za prehrano poudarja, da je pomembno biti pozoren tudi na izvor hrane, in še posebej omeni razlikovanje med izdelki pašne in hlevske reje. "To velja za jajca, mleko, meso. Struktura in kakovost hrane sta pri pašni reji drugačna kot pri hlevski."

Marija Merljak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Marija Merljak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V oddaji smo govorili tudi o pomenu zdrave prehrane ob srčno-žilnih težavah. O tem smo se pogovarjali z zdravnikom in predsednikom Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, primarijem Matijo Cevcem, svoje prehranjevalne navade pa nam je zaupal tudi Roman Habitch. Povedal je, da je zanj, poleg redne telesne dejavnosti, zelo pomembna zdrava in redna prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave. Ker mora biti zaradi operacije še posebno pozoren na vrednost holesterola, se poskuša izogibati sladkim in premastnim jedem.

Tudi Marija Merljak poudarja, da je pri starejših pomembna redna prehrana, in čeprav se pri starejših energijske potrebe zmanjšajo, to ne velja za hranila. Prav zato je pomembno izbirati hrano, ki nam jo v nekem letnem času ponuja narava. Ob tem nas sogovornica opozarja, naj ne pozabimo na vodo, ki nam pomaga pri odvajanju in presnovi. Ob koncu pa dodaja še preprosto vodilo, ki si ga velja zapomniti za vse dni v letu: "Poslušati moramo svoje telo in biti v sozvočju z naravo."

Ravnotežje na krožniku, ravnotežje v telesu, oddaja za starejše