Slovenija - Novice - Moja generacija

Društvo Srebrna nit: V domovih za starejše slabe higienske in zdravstvene razmere

V društvu Srebrna nit opozarjajo na nesprejemljive prakse v nekaterih domovih za starejše, saj ponekod oskrbovanci ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev. V javnem pismu pristojnim predlagajo več ukrepov.
27

Priljubljenost govedine in avokada močno obremenjuje okolje

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Analize kažejo, da povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom.
28

Zdus: Z zagotovljeno pokojnino v znesku 530 evrov ni mogoče živeti

Na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja je premier Marjan Šarec dejal, da je le medgeneracijsko povezovanje ključ do uspeha, po besedah ministrica za delo Ksenije Klampfer pa je sožitje generacij "plemenito načelo, ki ga moramo negovati".
5

Socialna oskrba starostnikov ne bi smela biti odvisna od javnih del in miloščine

Za kakovost življenja starostnikov je poleg zdravstvene bistvena tudi socialna oskrba, ki pa ne bi smela biti odvisna od trenutne proračunske postavke ali javnih del, so poudarili razpravljalci okrogle mize zavoda Opro o socialni izključenosti starejših.
8

OZS: Rešitev za obrtniške pokojnine je ZPIZ

Skladu obrtnikov in podjetnikov (SOP) v grlo teče voda, saj denar za izplačilo pokojnin iz vzajemnih zavarovanj vedno bolj kopni. Nižanje pokojnin ni sprejemljivo, rešitev je prenos na ZPIZ, opozarjajo na OZS-ju.
62

Pahor: Majniška deklaracija je tlakovala pot slovenske osamosvojitve

V predsedniški palači je bil sprejem v spomin na Majniško deklaracijo, ki so jo pred 30 leti prebrali na shodu na Kongresnem trgu. Deklaracija ima nepozaben simbolni in stvarni pomen, je poudaril Borut Pahor.
21

Polovica upokojencev se bori z revščino

Polovica od okoli 620.000 upokojencev prejema pokojnino, nižjo od praga revščine, 26.000 pa jih prejema celo manj kot 300 evrov mesečno.
208

SDS bi celotno državno premoženje prenesel v demografski sklad

V odzivu na predlog zakona o demografskem skladu, ki ga je v DZ-ju vložila stranka SDS, je večina strank – tudi večina koalicije - napovedala, da bo predlog preučila in se odzvala vabilu na pogovore.
70

Na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje

Kristjani na veliki četrtek vstopajo v velikonočno tridnevje, ki razodeva bistvo krščanske vere, Kristusovo trpljenje, smrt in vstajenje. Na veliki četrtek zvečer se kristjani spominjajo Kristusove zadnje večerje.
7

ZPIZ: Ob upokojevanju se noben dokup let nikoli ni nikomur odvzel

Civilna iniciativa si prizadeva, tudi z lobiranjem v DZ-ju, da bi pri upokojevanju brez odbitkov ponovno upoštevali odkup študijskih ali vojaških let. Toda ZPIZ opozarja, da tega ni omogočala niti prejšnja zakonodaja s preloma tisočletja.
22


Reševanja vprašanja dolgotrajne oskrbe se še ni nihče resno lotil

Slovenska politika že petnajst let razpravlja o potrebi po zakonu o dolgotrajni oskrbi, a sprejeti ga do zdaj ni uspelo še nobeni vladi.
15

Po desetih letih v Kočevje spet pripeljal tovorni vlak

Po nekaj več kot 12-kilometrskem odseku železniške proge med Kočevjem in Ribnico, ki so ga začeli prenavljati oktobra leta 2016, je po desetletju spet pripeljal tovorni vlak. V Kočevju ga je pričakala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.
70

"Za 140.000 evrov je v Ljubljani težko dobiti stanovanje za štiričlansko družino"

Več 10.000 Nemcev je s protestom opozorilo na dvigovanje najemnin in pomanjkanje stanovanj. Zasebnim stanovanjskim podjetjem so želeli sporočiti, da je dom temeljna pravica človeka. Uveljavljanje te pravice se zdi skoraj nemogoče tudi številnim Slovencem.
163

Bencin skoraj za tri cente dražji

Na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest se bo 95-oktanski bencin v torek podražil za 2,9 centa, na 1,324 evra, dizel pa za 0,3 centa, na 1,261 evra za liter.
47

RTV v živo
07:00 Dobro jutro
10:15 Paliativna oskrba, dokumentarni film, ponovitev
06:00 Napovedujemo
10:30 Videotrak
08:00 Poročila
08:05 Svetovalni servis: Vzgoja mladega psa, Svetuje kinolog Rajko Pučnik
Facebook