Slovenija - Novice - Moja generacija

Najprej iskanje novega mandatarja, nato predčasne volitve. Te bi bile lahko aprila.

Marjanu Šarcu, ki je napovedal, da bo v parlament poslal odstopno izjavo z mesta predsednika vlade, bo prenehala funkcija, ko se bo parlament uradno seznanil z njegovim odstopom, kar bi se lahko zgodilo že v sredo.
55

Zapleti pri gradnji doma starejših v Markovcih

V občini Markovci se že več kot desetletje pogovarjajo o gradnji doma za starejše občane. Zemljišče, ki je v občinskih prostorskih načrtih opredeljeno za gradnjo, je občina pred leti kupila s soglasjem svetnikov.

Brezplačni prevozi za starejše tudi v Šentjurju in Žalcu

Po Šmarju pri Jelšah in Zrečah, ki s pomočjo prostovoljcev in projekta Prostofer občanom od lani omogočajo brezplačne prevoze po različnih opravkih, so se za uvedbo brezplačnih prevozov za starejše letos odločili tudi v Šentjurju in Žalcu.

Zaživel portal za preglednejšo porabo državnega denarja

Finančno ministrstvo je vzpostavilo spletno mesto, ki omogoča dostop do ključnih podatkov državnega proračuna. Vsak, ki ga to zanima, lahko preveri, kako se denar steka v državni proračun in za katere namene se ga porablja.
21

Tudi slovenska policija uporablja avtomatsko prepoznavo obrazov

Slovenska policija od leta 2014 naprej uporablja tehnologijo računalniške prepoznave obrazov. Uporaba je sicer precej ožja kot v tujini in je (za zdaj) ne nameravajo širiti, a nekaj nejasnosti ostaja.
82

Upokojenci bodo prejeli poldrugi odstotek višje pokojnine

Zaradi novoletnih praznikov bodo upokojencem decembrske pokojnine izplačali že v petek in ne šele zadnji dan v mesecu kot običajno. Zaradi izredne decembrske uskladitve bodo 1,5 odstotka višje.
51

Sveti večer: postavljanje jaslic in obisk polnočnice

Verniki so na predvečer božiča, enega največjih krščanskih praznikov, v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce, opolnoči pa so se mnogi udeležili polnočnic v slovenskih cerkvah.
36

V Sloveniji prvič v 160 letih več moških kot žensk, glavni razlog priseljevanje

1. julija se je prvič v 160 letih zgodilo, da je v Sloveniji živelo 2.089.310 ljudi, od tega več moških kot žensk. Glavni razlog za tako razmerje med spoloma je močnejše priseljevanje iz tujine, saj je med priseljenimi izrazito več moških kot žensk.
60

Iz odpadkov, ki jih sežigamo, bi v Sloveniji lahko prvi začeli pridobivati dizel

"Odpadek vržeš noter, počakaš 10 minut, natočiš dizel in se odpelješ," napravo, ki je produkt slovenskega znanja, navdušeno opisuje Mitja Jermol z Instituta Jožefa Stefana. V dizel lahko predela vse vrste komunalnih odpadkov, od plenic do odpadnega olja.
174

V Podčetrtku načrtujejo center za starejše

V Podčetrtku želijo vzpostaviti center za starejše ob zdajšnji enoti doma starejših Šmarje pri Ješah, razširiti pa ga želijo tudi z dnevnim varstvom ter pridobiti še prostore nujne medicinske pomoči.

Pred odborom 120 spremenjenih členov pokojninskega zakona

Le še nekaj korakov v državnem zboru in prvega januarja bo začela veljati nova pokojninska zakonodaja, ki prinaša med drugim višji odmerni odstotek in spremembe pri dvojnem statusu upokojencev.
49

Gospodarski kriminal in prevare "za javnost žal še vedno dolgočasna tema"

Prevare v gospodarstvu so sistemska težava Slovenije, da bi jih preprečili, pa je nujna sprememba miselnosti, so menili udeleženci okrogle mize.
55

Zniževanje stroškov enega najdražjih domov za starejše na plečih zaposlenih v kuhinji

Dom starejših občanov Preddvor, kjer je 233 stanovalcev, je med najdražjimi domovi v Sloveniji. Junija je imel 100 tisoč evrov izgube. Zaradi zmanjšanja stroškov se je direktor Matej Križanič odločil, da kuhinjo odda zunanjemu izvajalcu.
120

Prihodnje leto skoraj zagotovo enoodstotna uskladitev pokojnin

Pokojnine se bodo leta 2020 izredno uskladile v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna.
27

Žalostna jesen številnih starostnikov: 'doručak' s pestjo makaronov za nedeljsko kosilo

Splet pretresajo žalostne usode starostnikov. "Najtežje je gledati starostnika, ki se mu življenje izteka, pa nima ničesar, česar bi se veselil. Vprašaš se, kakšna družba smo, da smo jih tako pozabili," pravi socialni delavec Mišel Ristov iz Humanitarčka.
326