Tone Partljič je vsestranski literarni ustvarjalec, ki ustvarja za vse generacije. Foto: BoBo
Tone Partljič je vsestranski literarni ustvarjalec, ki ustvarja za vse generacije. Foto: BoBo
false
Pozimi je v domu starostnikov v Slovenj Gradcu sodeloval v projektu medgeneracijskega povezovanja "Beremo dela Toneta Partljiča". Foto: Dom starostnikov Slovenj Gradec

Pravi, da je vedno želel predstaviti obe plati življenja: veselo in žalostno, ob tem pa dodaja, da mu je humor večkrat uporabljal za obrambni mehanizem. Po Partljičevem mnenju se vesela in žalostna maska, ki so ju s pridom uporabljali že v grškem gledališču, dopolnjujeta. Kot pravi Partljič, pa smo si Slovenci v literaturi in gledališču raje izbirali trpečo masko, ker da je plemenitejša.

Tako je, kot upa, obe mogoče najti tudi v vseh njegovih delih, tudi v komediji Moj ata, socialistični kulak. Stavku, ki ga izreče Tinček: "Ni prav, da se moramo delati budale, da nas pustijo na miru," se lahko danes smejimo, lahko pa se ob njem tudi zamislimo. Tudi v svoji prvi TV-igri Mama umrla stop, kjer so šli sinovi štirikrat na pogreb svoje mame, sta predstavljeni obe plati.

Kot je dejal v intervjuju za MMC pred nekaj leti, je prepričan so Slovenci do komedije skrajno dvolični. "Trdno sem prepričan, da bi Slovenci morali imeti – tako kot imamo Slovensko narodno gledališče Drama – tudi Slovensko narodno gledališče Komedija in da bi morali spodbujati domače komedije."

Med kariero se je podal tudi v politične vode, bil je poslanec LDS-a in tudi tam mu je humor večkrat prišel prav. Ker je bil humorist, so ga kolegi velikokrat prosili, naj reče kaj predsedniku stranke Janezu Drnovšku. "Daj mu ti povej, tebi ne bo zameril." Na vprašanje, kako gleda na politično realnost nekoč in danes, Partljič odgovarja, da je njegova izkušnja prejšnjega sistema drugačna od večine. Na očitke, da se je znašel v vseh sistemih odgovarja z vprašanjem, če je kriv, da se je rodil leta 1940 in da je 50 let živel v socializmu. Sprašuje se, če bi moral biti zato neuspešen, pisati slaba besedila.

Tokrat v ospredju etika
Trenutno piše prozo o problematiki, ki se mu zdi v Sloveniji zelo pereča - etiki. Spominja se, da so ga ljudje že kot poslanca prosili za sporne reči, od tega, da bi jim spravil otroka v službo, do tega, da jim ne bi bilo treba plačati prispevka ob prehodu s kmetijske na gradbeno parcelo. Večini Slovencem se ne zdi sporno, če jim uspe dobiti zavarovalnino za avto, ki so ga sami namerno uničili, saj da so zavarovalnice dobro stoječe, je ponazoril Partljič.

Rodil se je v Mariboru, kjer je leta 1965 diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru in nato poučeval v Sladkem Vrhu. Od leta 1971 je bil dramaturg v Drami Maribor, od leta 1987 umetniški vodja, najprej v MGL, nato v ljubljanski Drami. Dvanajst let je bil poslanec. Objavil je veliko odmevnih proznih in dramskih del, scenarijev za televizijske in radijske igre ter filme, znan je tudi po mladinskih delih. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Leta 2010 je izdal avtobiografijo Hvala vam, bogovi, za te blodnje, lani je izšel njegov zadnji roman Sebastjan in most.