Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Umrla je likovna umetnica Zdenka Golob Borčič, nagrajenka Prešernovega sklada

V 91. letu starosti se je poslovila Zdenka Golob Borčič, likovna umetnica, slikarka, grafičarka, ilustratorka in pedagoginja, ki je leta 1979 prejela nagrado Prešernovega sklada.

Mozartova hiša in Freudov muzej zanimata vse več obiskovalcev Dunaja

V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so imeli lani rekordno število obiskovalcev.

B(zzzzzzzzz)eseda leta 2018 je čebela

ZRC SAZU in MMC sta še tretjič izbrala besedo leta, laskavi naslov za leto 2018 je pripadel čebeli.
18

Velika Prešernova nagrajenca sta Filip Robar Dorin in Bjanka Adžić Ursulov

Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin.
9

Umrl je Urban Koder, avtor nepozabne glasbe za Cvetje v jeseni in več drugih filmov

V 91. letu starosti se je poslovil skladatelj, dirigent in trobentač Urban Koder, ki je poleg glasbe za 20 celovečernih filmov ustvarjal tudi glasbo za Ljubljanski jazz ansambel, katerega vodja je bil.
8

9. januar: Anton Aškerc, največji slovenski epik

Leta 1856 se je v Globokem pri Laškem rodil eden največjih pripovednih pesnikov slovenske književnosti, Anton Aškerc. Objavljal je v Zgodnji danici, Zvonu in Ljubljanskem zvonu.

Digitalizirani Egon Schiele: umetnikov celotni opus se seli na splet

Lanske jeseni je minilo stoletje od smrti avstrijskega umetnika Egona Schieleja, ki je kljub kratkemu življenju ustvaril več kot 400 slik, skoraj 3.000 akvarelov in risb, 17 grafik in 4 skulpture, za sabo pa je pustil tudi 21 skicirk.

Kitajski film "po pomoti" podiral rekorde v kinodvoranah

Drama Long Day's Journey Into Night (Konec dolgega dneva) je že na premierni dan predvajanja zaslužila 33 milijonov evrov - a ujezila ljudi, ki so šli v kino z obetom lahkotnejše romantične komedije, dobili pa zahtevno dramo.
9

Dve stoletji od smrti Valentina Vodnika, na številnih področjih "pervega" pri nas

Jezikoslovec, pesnik, prevajalec, časnikar in duhovnik Valentin Vodnik, ki na naših tleh velja za "pervega" na številnih področjih, je umrl pred 200 leti, za sabo pa je posledično pustil zelo bogato dediščino.
5

Umrl je "satirik holokavsta", pisatelj Edgar Hilsenrath

Pri starosti 92 let se je poslovil nemško-judovski pisatelj Edgar Hilsenrath, eden zadnjih književnih pričevalcev zločinov nacistične dobe. Zanj je veljalo, da ni nikoli pozabil grozot takratne diktature, vendar si ni dovolil, da bi ga te zagrenile.
2

V Benetkah se bodo spomnili Peggy Guggenheim, zadnje "dožinje" umetnosti

Decembra prihodnje leto bo minilo natanko 40 let, odkar je umetniški svet zapustila ena od njegovih glavnih mecenk, Peggy Guggenheim. V Benetkah bodo zato zbirateljici, ki so jo poimenovali kar zadnja dožinja, posvetili celo vrsto razstav.

Jezikovni spletovalec: Za kaj (se) pa tu gre?

Marsikaterega človeka poznamo po specifičnih jezikovnih tvorbah, narečju (lüdi krodnejo), besednih igrah (gremo na jutranjo kravo) in napakah (za kaj se gre).
21

Retrospektiva Oskarja Kokoschke kot raziskovanje njegovih motivov in motivacije

Umetnostni muzej v Zürichu je na razstavi združil več kot 100 slik in del na papirju, fotografij in pisem ekspresionista Oskarja Kokoschke, da bi na ta način raziskal umetnikove motive in motivacijo.

Mi hočemo živeti ... fotografsko popotovanje po prizoriščih prve svetovne vojne

Mi hočemo živeti ... se bere eden od zapisov v vojnem dnevniku, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zapisal literarni zgodovinar France Kobler.
1

Tragedija povzpetniške sle ali ko neustrašni Macbeth spregovori s sodobnim jezikom

" Nikakor nisem želel Shakespearja posodabljati, pač pa sem želel, da govori bolj z današnjim jezikom. Da je vsa tista njegova kompleksnost izražena tako, da je bolj konkretna, bolj materialna, da ...
1

RTV v živo
07:00 Dobro jutro
10:05 Dober dan, produkcija TV Maribor
06:00 Info kanal
10:30 Slastna kuhinja: Cvetačna juha s palčkami iz listnatega testa, ponovitev
08:40 Obvestila
09:00 DNEVNI PROGRAM, Poročila
Facebook