Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Slovenska diaspora v novem svetu, ujeta v objektiv Matjaža Rušta

V mariborski Fotogaleriji Stolp bodo nocoj usmerili pogled v Novi svet, razstavo del Matjaža Rušta. Skoznjo se s fotografijami slovenske diaspore po svetu razkriva ikonografija izkazovanja kulturne identitete.
1

100 let od rojstva Doris Lessing, preizpraševalke razdrobljene civilizacije

Pred 100 leti se je rodila "epska avtorica, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo," kot je o Doris Lessing ob podelitvi Nobelove nagrade za literaturo leta 2007 zapisala Švedska akademija.

Šerbedžija: Hollywood me ni niti malo navdušil

Rade Šerbedžija je v več kot 50-letni karieri doživel vse. Osvojil je Jugoslavijo, se proslavil v Hollywoodu. Še vedno igra, snema, muzicira. O politiki se mu ne ljubi več prepirati, raje z dobro voljo in nastopi popravlja svet.
24

Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, umetnik skrajne neupogljivosti

Dobitnik Ježkove nagrade, ki jo bo RTV Slovenija letos podelila 31., je Marko Brecelj, sodobni ustvarjalec, za katerega predlagatelji pravijo, da ga je težko ujeti v eno samo definicijo.
44

Foto: V Louvru odštevajo do največje da Vincijeve retrospektive vseh časov

V pariškem Louvru, kjer ima stalni dom najslavnejša stvaritev Leonarda da Vincija, Mona Liza, urejajo še zadnje podrobnosti v odštevanju do odprtja ene največjih retrospektiv mojstrovih del v zgodovini. Ključen del postavitve je še vedno pod vprašajem.
2

Marinka Štern: Mislim, da bi bila zelo nesrečna, če ne bi postala igralka

"Če je v gledališču avditorij oddaljen, je treba govoriti glasneje, več si lahko privoščiš od daleč. Jaz pa hlepim po gledališki intimi," razlaga Marinka Štern, letošnja dobitnica najprestižnejšega slovenskega priznanja za gledališko igro.
2

Nagrada booker v roke dveh pisateljic: Margaret Atwood in Bernardine Evaristo

Strokovna komisija prestižne britanske nagrade booker se letos ni mogla odločiti med deloma pisateljic Bernardine Evaristo in Margaret Atwood. 50.000 britanskih funtov in častni naziv zmagovalk si bosta tako razdelili.
1

80 let Dušana Jovanovića: "Gledališče je puška, ki ne ubija."

"Dušan Jovanović že več kot pet desetletij sooblikuje slovensko in širše gledališko dogajanje, s širokim zamahom celostnega avtorja predstavlja ključno avtoriteto prenove sodobnega dramskega jezika in odrskega izraza v slovenskem gledališču."
1

Samospevec Pigl bi praznoval sedemdeset let

Tomaž Pengov, "pevec magičnega eksistencializma", kot ga imenuje njegov dolgoletni prijatelj in pesnik Milan Dekleva, se je že s svojo prvo ploščo Odpotovanja iz leta 1973 zapisal v zgodovino slovenskega kantavtorstva.
7

Ljubljanski baletniki z Doktorjem Živagom še v Sarajevu

Baletni ansambel SNG-ja Opera in balet Ljubljana se v Sarajevu predstavlja z romantičnim baletom Doktor Živago v koreografiji bratov Jiržija in Ota Bubenička.

Letošnja Sonica prevprašuje pojem varuhov

Na več ljubljanskih prizoriščih se bodo v tem tednu znova pretresale sodobne smernice na presečišču umetnosti, tehnologije in glasbe, saj je čas za 11. festival zvočnih in avdiovizualnih umetnosti Sonica tokrat na temo varuhov.

Od nakupov otroških vetrovk po naročilu Honeckerjeve hčerke do poslov z orožjem in umetninami

Če se bodo podražile rože, bomo kmalu imeli razmere kot na Poljskem, je predlogu za višje cene rož ugovarjal Erich Honecker. Življenjska raven se ni smela nižati in k temu naj bi pripomogel tudi organ, ki je s trgovanjem prek Berlinskega zidu ...
35

Deseta sezona Hiše kulture Celje s sloganom Deset

V Hiši kulture Celje želijo meščanom tudi v svojem desetem letu delovanja ponujati kakovosten in raznolik umetniški program, odrskim umetnikom omogočiti drzno ustvarjanje, mladim pa odpreti pot v svet umetnosti.

Znani nominiranci za Rožančevo literarno nagrado

Za nagrado Marjana Rožanca so za leto 2019 nominirane knjige Boštjana Narata, Luke Novaka, Marcela Štefančiča jr., Urbana Vovka in Uroša Zupana. Gre za knjige, ki razkrivajo širino avtorjev, je dejala članica žirije Ifigenija Simonović.
1

Popevka 2019 je Šesti čut. Eva Hren: "Moja pesem je posvečena vsem ljudem v temi."

Na letošnji Popevki se je za naziv najlepše popevke potegovalo 11 skladb. Strokovna žirija je za najboljšo skladbo razglasila Temni svet Ane Soklič, telefonsko glasovanje pa je za popevko letošnjega leta izbralo Šesti čut v izvedbi Eve Hren.
26