Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Poklon Narodni galeriji: Kovačičeve Iluzije se pridružijo umetnikovi zbirki

Sicer je tisto "piko na i", o kateri je Bojan Kovačič večkrat govoril, dočakal že z retrospektivo, ki so jo ob njegovi 60-letnici odprli v Narodni galeriji, a svojevrstno zaokrožitev umetnikovemu opusu je z nedavno donacijo želel dati tudi Iztok Premrov.
1

Milan Kundera je po skoraj 40 letih spet češki državljan

Pisatelj Milan Kundera živi v Franciji od leta 1975 in ima od emigracije dalje le omejene stike s Češko. Komunistični režim mu je pred skoraj 40 leti odvzel češko državljanstvo, prejšnji teden pa so mu državljanstvo vrnili.
2

Alešu Košarju nagrada Fabjana Hafnerja za prevod Heideggerja

Letošnji prejemnik nagrade Fabjana Hafnerja je prevajalec Aleš Košar, ki so ga ovenčali za prevod knjige Kaj se pravi misliti? nemškega filozofa Martina Heideggerja. S podelitvijo nagrade se je sklenil 35. Slovenski knjižni sejem.

Družina – vir brezpogojne podpore in sprejemanja, hkrati pa tudi največjih frustracij

"Mislil sem, da bojo taki kot midva. Da bojo boljši kot midva. Izboljšana midva," pravi Bob ženi Fran, potem ko se izkaže, da njuni štirje otroci ubirajo drugačno pot, kot sta pričakovala in da jih bo življenje oklesalo po svoje, kar lahko le gledata.
1

Odprtje knjižnega sejma v duhu podpore znižanju davka na knjigo

V Cankarjevem domu so slovesno odprli 35. slovenski knjižni sejem in Schwentnerjevo nagrado za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu izročili Marku Kravosu.

Starorimska kuhinja ali časi, ko so ob jedi redno pili vino, pomešano z vodo

Starorimska kuhinja se je v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes.

Razstava o Nicku Cavu sprašuje: Kaj nas naredi takšne, kakršni smo?

Le kratek čas po tem, ko je Nick Cave izdal nov, kar dvojni album Ghosteen, so v Danski kraljevi knjižnici v Københavnu napovedali, da pripravljajo razstavo o njegovem življenju in karieri, z naslovom Stranger Than Kindness – The Nick Cave Exhibition.

V Bordeauxu našli posmrtne ostanke, ki bi lahko bili Montaignovi

"Verjetno smo v navzočnosti Michela de Montaigna," je dejal direktor muzeja v Bordeauxu, potem ko so v leseni krsti ugledali posmrtne ostanke, ki domnevno pripadajo znanemu filozofu.

Kaj se lahko naučimo iz fenomena zadružnih domov?

Na vprašanje Kako bomo živeli skupaj, ki ga postavlja kustos naslednjega beneškega arhitekturnega bienala Hashim Sarkis, slovenski paviljon išče odgovor v zgodovini.

Kako France Prešeren še danes živi med nami?

"Na manjšem prostoru bo mogoče na kar precej dinamičen način spoznati Prešernovo življenje in delo," glede prenove stalne razstave v Prešernovi rojstni hiši zagotavlja kustos iz Gorenjskega muzeja Gašper Peternel.
1

Umrl je filmski producent Branko Lustig, neutrudni borec proti nestrpnosti

V 88. letu starosti je umrl mednarodno uveljavljeni hrvaški filmski producent Branko Lustig, ki je v svoji dolgoletni karieri pustil pečat pri prepoznavnih filmih, kot sta Schindlerjev seznam in Gladiator.
7

Poslovil se je hrvaški igralec Martin Sagner, sloviti Dudek

V Zagrebu je v 88. letu starosti v ponedeljek zvečer umrl priljubljeni hrvaški televizijski, filmski in gledališki igralec Martin Sagner, ki je zaslovel z vlogo Dudka v hrvaški komični serijii Gruntovčani.
36

Tartinijeva hiša je prenovljena, glasbenikova violina je dobila svoj prostor

V Piranu je vrata slovesno odprla prenovljena Tartinijeva hiša, ki jo namenjajo ljubiteljem zapuščine tega znamenitega skladatelja in kulturne dediščine, obenem pa je zamišljena kot prostor stičišča glasbenikov in umetnikov.
2

Catherine Deneuve okreva po lažji možganski kapi

76-letna legendarna francoska igralka Catherine Deneuve je doživela lažjo možgansko kap, ki pa ni pustila hudih posledic.
2

Ustavno sodišče: kvote slovenske glasbe za zasebne radijske postaje ne veljajo

Ustavno sodišče je v primeru presojanja ustavnosti zakona o medijih, ki predpisuje obvezne deleže predvajanja slovenske glasbe, razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj.
102

RTV v živo
20:55 Slovenski pozdrav, narodnozabavna oddaja
21:55 Vreme
21:30 Alpsko smučanje - svetovni pokal: smuk (Ž), prenos iz Lake Louisa
22:20 Plavanje - evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, posnetek iz Glasgowa
21:05 Slovencem po svetu: 25 let Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Izzivi pri iskanju novih poti za ohranjanje slovenstva v tujini
22:00 Zrcalo dneva
Facebook