Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Opera na trgu: odmeval bo Nabucco v izvedbi mariborske Opere

Opera SNG Maribor bo danes in v soboto z opero Nabucco Giuseppeja Verdija gostovala na 29. festivalu Opera na trgu v Oderzu pri Trbižu v Italiji.
1

Piran, Koper, Izola in Ankaran v skupno kandidaturo za EPK

V želji po večjem sodelovanju na področju kulture so se župani štirih obalnih občin srečali že marca, zdaj pa s podpisom pisma o nameri tudi uradno potrdili namero o skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025.
1

Pomlad 1897: O vremenu, kmetijstvu in železnicah

V drugi polovici junija nas res ni zeblo, čeprav se je še v maju nakazovalo povsem drugačno poletje.
10

Več stoletij slovenskega življa na Hrvaškem

Na hrvaških tleh živi nekaj več kot 10.000 pripadnikov slovenskega naroda, za 9.000 izmed njih je slovenščina materni jezik. Na Hrvaškem deluje tudi okoli 15 slovenskih društev, pri čemer je Slovenski dom najstarejše slovensko društvo v Evropi.
1

Miranda Caharija odpira filmsko poletje ljubezni v Divači

"Vedno sem si želela postati igralka. Ne spomnim se časa, da ne bi mislila na to. Od tega sem bila omamljena," se svoje mladosti spominja Miranda Caharija. Mar ni edino prav, da se filmsko poletje, posvečeno temi ljubezni, začne s poklonom njeni karieri?
1

Ljubljana ni bila le ožičeno, temveč tudi obmejno mesto

Da je bila Ljubljana med drugo svetovno vojno obmejno mesto, je danes skoraj neznano. A med Italijo in Nemčijo so bili na robovih Ljubljane trije državni mejni prehodi, meja pa močno zastražena in težko prehodna, navaja nova razstava v Mestni hiši.
50

Operni spektakel ob odprtju Aido bodo uprizorili že v ponedeljek

Zaradi slabe vremenske napovedi se 67. Ljubljana Festival odpira večer pred prvotno napovedjo. Verdijevo Aido, operni spektakel, v katerem bo nastopilo tudi 11 lipicancev iz Kobilarne Lipica, bodo namreč uprizorili že 1. julija.

Jože Plečnik kot prvi slovenski umetnik predstavljen v Vatikanskih muzejih

"V Vatikanskih muzejih smo veseli, da lahko v osrčju Vatikanske pinakoteke gostimo pomembno razstavo sakralnih predmetov Jožeta Plečnika, velikega arhitekta in oblikovalca 20. stoletja.
2

Poletna oživitev vrta Društva slovenskih pisateljev

"Prostor, ki ga polnijo ideje in besede, je še kako poln in živ. V današnjem svetu se rado pozablja na moč besed, moč idej," pravi pesnica Veronika Dintinjana, ki bo povezovala drevišnje branje na vrtu Društva slovenskih pisateljev.
1

Posavski muzej že 70 let usmerja pogled v preteklost

V Studiu ob 17.00 je bilo mogoče prisluhniti Alenki Terlep, ki je v oddaji ob 70-letnici Posavskega muzeja obujala zgodbe o načinu življenja Posavcev. Prenos je potekal iz velike viteške dvorane, najlepšega spomenika baročne umetnosti na Slovenskem.
1

Umrla je avtorica Judith Krantz, zapisana pogrošni literaturi

Umrla je Judith Krantz,"najbolj delovna na področju pogrošne literature", ki ji je prinesla svetovno slavo, saj so njene knjige prevedene v več kot 50 jezikov, čeprav je svoj prvi roman izdala šele, ko je dopolnila 50 let.

Zaželenost Delacroixove študije Alžirk, ki je veljala za izgubljeno

V stanovanju neke zbirateljice je galerist Philippe Mendes lani odkril dolgo izgubljeno študijo za sliko Alžirk Eugena Delacroixa, ki so jo dolgo imeli za izgubljeno. Tako kot slika tudi študija prikazuje ženske pri počitku in temnopolto služabnico.

Kresnik Bronji Žakelj za roman Belo se pere na devetdeset

Bronja Žakelj je za svoj romaneskni prvenec Belo se pere na devetdeset na Rožniku prejela nagrado kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta.
14

"Le ena je bila Marjana" ‒ poklon Marjani Deržaj

"Bila je popevka in bile so pevke. A le ena je bila Marjana, sinonim skromnosti, ljudskosti, dostopnosti," je RTV Slovenija zapisala o galakoncertu Poletna noč, ki bo posvečen Marjani Deržaj in bo potekal zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani.
2

Zlatnik poezije Ervinu Fritzu, iz čigar del "z vsemi registri zveni realno življenje"

"Poezije ne ljubim zato, ker jo sam pišem, ampak najbrž zato, ker ljubim poezijo, tudi sam pišem," je nekoč zapisal Ervin Fritz, pesnik realnega življenja, ki je letošnji prejemnik zlatnika poezije.

RTV v živo
17:20 Šport
17:25 Vreme
16:50 Športno plezanje - svetovni pokal: težavnostno plezanje, posnetek iz Chamonixa, ponovitev
17:55 Vrtičkarji: Beli zajec, slovenska nadaljevanka, 9/12, ponovitev
17:05 Studio ob 17.00: Vzpon na predsedniški stolček Evropske komisije, Kadrovanje po propadu sistema spitzenkandidatov
18:00 Poročila
Facebook