Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Ljubljana se s Plečnikovim opusom poteguje za vpis na Unescov seznam

Vlada je na današnji seji dala zeleno luč nominaciji stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.
7

Slovo "malega ptiča" džeza, saksofonista Jimmyja Heatha

Jimmy Heath, džezovski saksofonist in skladatelj, grammyjevski nominiranec, ki si je delil oder z glasbenimi velikani, kakršna sta bila Miles Davis in John Coltrane, se je poslovil pri starosti 93 let.

Nagrada Sama Smerkolja za mezzosopranistko Boženo Glavak

Tokratna prejemnica nagrade Sama Smerkolja, edine nagrade za operne pevce pri nas, je mezzosopranistka Božena Glavak, ki je "s svojim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor".
2

Monumentalna Poslednja sodba, ki stopa v dialog z vojno na Balkanu

V berlinski Slikarski galeriji bo do julija na ogled Poslednja sodba britanskega kiparja Anthonyja Caroja. Monumentalna 25-delna instalacija je postavljena v osrednji dvorani galerije, z ramo ob rami z deli starih mojstrov.

Velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler in baletnik Milko Šparemblek

Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta fotograf Stojan Kerbler in baletnik, plesalec in koreograf Milko Šparemblek.
7

Francoske umetnine, ki so bile med vojno nacistični plen, zdaj iščejo novega lastnika

Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo naslednji mesec na dražbi prodajala tri mojstrovine francoskega slikarstva, ki so bile v času nacistične okupacije Francije zaplenjene judovskemu zbiratelju, pozneje pa vrnjene v roke njegovih dedičev.
1

Beseda leta 2019 je podnebje

ZRC SAZU je četrtič izbral besedo leta, slovenska javnost je v spletnem glasovanju, v katerem je sodelovalo več kot 2.000 ljudi, za besedo leta 2019 izbrala podnebje.
32

Kam se podajamo, ko utonemo v sen?

Kje sem, ko spim? je vprašanje, ki si ga je ob istoimenski fotografski seriji zastavljala Nina Sotelšek.
1

Ostanki treh generacij amazonskih bojevnic odkriti v grobnici v Rusiji

Ruski arheologi so odkrili grobnico z okostji štirih žensk, glede na ocene pripadnic treh generacij, pri čemer gre za posmrtne ostanke bojevnic in predmetov, s katerimi so bile pokopane.
10

Michelangelo v poznavanju anatomije prehitel znanost svojega časa

Italijanski renesančni kipar Michelangelo Buonarroti je s svojo mojstrovino David na področju poznavanja krvnega obtoka prehitel medicinsko znanost, v svoji novi študiji trdi ameriški strokovnjak za medicino.
3

Leto, v katerem Teden slovenske drame sreča abrahama

"To bo lep pregled tega, kako se je festival začel in kako se je razvijal. Upam, da bo nakazal tudi, kako bo festival dihal v prihodnje," je glede jubilejnega Tedna slovenske drame napovedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček.

20 let Matrice: Živimo v manj futurističnem svetu, kot smo si mislili

Superpočasni posnetki, usnjene jakne, sončna očala, borilne veščine in filozofija so bili recept za Matrico, ki je pred 20 leti pretresla filmski svet in se zapisala v zgodovino filmov, ki so zaznamovali svoj čas.
23

Kaj je T. S. Eliot izlil v pismih svoji domnevni muzi?

Po več kot 60 letih, ki so jih preživela pod ključem v knjižničnem skladišču, bo približno tisoč pisem, v katerih se je pesnik T. S. Eliot zaupal Emily Hale, ta teden predstavljenih javnosti.

50-odstotna možnost, da Notre Dame ne bo mogoče rešiti

Rektor Notre Dame je sporočil, da je katedrala še zmeraj tako šibka, da obstaja "50-odstotna možnost", da zgradbe ne bo mogoče rešiti, saj gradbeni odri, postavljeni pred letošnjo ognjeno stihijo, ogrožajo ključne oboke te pariške znamenitosti.
21

Ko je prišla televizija, ljudje niso več sodelovali na dražbi

V društvu likovnih umetnikov je bilo okoli 270 umetnikov. Kje naj bi razstavljali, kako našli svoje občinstvo in potencialne kupce? Ko leta 1974 ustanovijo prodajno galerijo Labirint, je bil to del rešitve …
2

RTV v živo
01:00 Napovedujemo
06:30 Utrip, ponovitev
04:00 Info kanal
06:00 Napovedujemo
04:00 Poročila
04:45 Dnevni koledar
Facebook