Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Zrušiti, predelati, pustiti - kaj storiti z zloglasnim "Hitlerjevim balkonom"?

Hiša avstrijske zgodovine na Dunaju je v preteklem tednu začela zbirati predloge o tem, kakšna bi bila prihodnja podoba balkona v zgodovinskem delu mesta, na katerem je Adolf Hitler v znanem govoru pred 81 leti razglasil priključitev Avstrije.
11

Sloviti Riccardo Muti stopil v bran stavkajočim chicaškim simfonikom, ki jim poveljuje

Riccardo Muti je podprl stavkajoče člane orkestra, ki so se za stavko odločili po 11-mesečnem neuspešnem pogajanju z vodstvom glede plač in prispevkov za pokojnino.
1

Nagradna igra: z MMC-jem na mariborski koncert Mie Žnidarič z Big Bandom

15. marca bo dvorano SNG Opera in balet Maribor zajel klasični svingovski džez. Nastopila bo džezovska vokalistka Mia Žnidarič ob spremljavi Big Banda RTV z dirigentom Stevom Klinkom. Vstopnici za koncert si lahko z malo sreče priigrate spodaj.
1

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki niso niti eksotika iz preteklosti niti nostalgija

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) nocoj odpirajo razstavo Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki usmerja pogled v gibanje neuvrščenih s posebnim poudarkom na idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike.
3

Pod nekdanjim majevskim mestom Chichen Itza odkrili obredju namenjeno jamo

Arheologi so pod ostanki nekdanjega majevskega mesta Chichen Itza odkrili obredju namenjeno jamo, napolnjeno s stotinami predmetov, ki bi po mnenju strokovnjakov lahko pomagali tudi pri razjasnitvi vprašanja o zatonu majevskega imperija.
2

Igralec Matej Zemljič v Beogradu nagrajen za glavno vlogo v filmu Posledice

Na 47. mednarodnem filmskem festivalu (FEST) v Beogradu je Matej Zemljič prejel nagrado za najboljšega igralca, in sicer za vlogo v filmu Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, ki je bil prikazan v glavnem tekmovalnem programu.

Umrl je skladatelj, štirikratni oskarjevec André Previn

V starosti 89 let je v New Yorku umrl dirigent in skladatelj André Previn, ki je v svoji osem desetletij dolgi karieri pomemben pečat pustil tudi v filmski glasbi. Enajstkrat je bil nominiran za oskarja, štirikrat je kipec tudi osvojil.
1

Oskarja za najboljši film osvojila Zelena knjiga, za režijo pa Roma

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je svoji najvišji priznanji spet diplomatsko razdelila med dva filma. Največje presenečenje sicer skrajno dolgočasne podelitve so prihranili za zadnjo nagrado večera.
52

Naj te ne skrbi, kaj si mislijo sosedje: Intimno o Davidu Hockneyju

Pri založbi Legend Press napovedujejo izid knjige z naslovom The Hockneys: Never Worry What the Neighbours Think (Hockneyjevi: Naj te ne skrbi, kaj si mislijo sosedje), v kateri bo John Hockney pisal o svojem bratu, britanskem slikarju Davidu Hockneyju.

Nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo letos dvema režiserkama in dvema režiserjema

V Slovenski kinoteki so nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije podelili Zdravku Barišiču, nagrade Štigličev pogled za najboljšo režijo pa Miroslavu Mandiću, Urši Menart, Sonji Prosenc in Darku Štantetu.

Poklon Lovru Sodji za povezovanje slovenske in avstrijske kulture

Zveza kulturnih društev Ljubljana je prejšnji teden podelila priznanja za posebne dosežke na področju ljubiteljske kulture, poklon za življenjsko delo so namenili Lovru Sodji, ki ima veliko zaslug za slovensko-avstrijsko povezovanje na področju kulture.

Stoletnica Emilija Soklič, inženirka filmskega zvoka, ki je utirala pot ženskam v moškem poklicu

Slovenska kinoteka bo današnji večer posvetila pionirki slovenskega filma Emiliji Soklič, ki se je v zgodovino slovenske kinematografije zapisala kot prva vodja tehničnega oddelka pri Triglav filmu.

"To si piši za uho": kljub starosti nad sto let Kekec še zmeraj vsaki generaciji prinaša drugo sporočilo

"Kljub vsem sodobnim spletnim junakom, ki so seveda veliko bolje reklamirani in mednarodno znani, je Kekec med našimi otroki tisti, ki je v njihovi zavesti in s katerim odraščajo," je dejala knjižničarka Nataša Kokošinek ob večeru Kekec je star 100 let.
10

Stoletje od rojstva igralca Aleksandra Valiča, ki se je ponašal z izrazito odrsko prezenco

Aleksander Valič, znan predvsem po tragikomičnih in karakternih vlogah, pa tudi kot žlahten komedijant in ljudski igralec, se je rodil pred natanko 100 leti na današnji dan v Gorici, na slovenskem ozemlju, ki je pripadlo Italiji.
4

Tenoristu Matjažu Stopinšku nagrada Sama Smerkolja

Tenorist Matjaž Stopinšek je prejemnik nagrade Sama Smerkolja za leto 2018, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče. Gre za edino nagrado za operne pevce, Stopinšek pa je enajsti prejemnik te lovorike.
1