Don Parrish je neutruden: po upokojitvi se je v celoti
Don Parrish je neutruden: po upokojitvi se je v celoti "vrgel" v potovanja. Foto: Spletna stran Dona Parrisha
false
Leta 2005 je skupaj s kolegi iz kluba TCC obiskal Severno Korejo. Foto: Spletna stran Dona Parrisha

Pred več kot 30 leti je veteranski popotnik Donald Maltby Parrish Jr. uresničil dolgo želeni cilj:
prepotoval je vseh 50 ameriških zveznih držav. A potem ni počival, ampak si je zadal nov cilj: prepotoval bo 193 držav članic Združenih narodov. Pred štirimi leti, pri svojih 66 letih, je obiskal Mongolijo in tako naredil še zadnjo, 193. kljukico na seznamu, piše BBC.

V svet spoznavanja držav so ga zvabile znamke. "Pri osmih letih sem že prepoznal, iz katere države je bila katera koli znamka, v srednješolskih letih pa že začel svoje več kot 50-letno naročnino National Geographica."

Prve korake v tujino je naredil poleti 1965, ko se je, takrat še kot študent v Teksasu, odpravil na delo v okviru izmenjave v Hanau v Nemčijo. "Celotno poletje sem govoril samo nemško. Ko se popolnoma potopiš v tujo kulturo, se ti odprejo oči za različne možnosti."

Vso svojo kariero, delal je kot razvijalec elektronskih sistemov, je vsak prosti čas namenil za potovanje, a žal je bilo to takrat le nekaj tednov. Po upokojitvi leta 2001 pa se je z vso energijo in denarjem posvetil potovanjem.

Kaj dejansko pomeni povsod po svetu?
"Odločil sem se, da bom potoval povsod. Seveda pa to pomeni, da moraš definirati, kaj ta "povsod" vsebuje. Odločil sem se za koncept obiska vseh ameriških zveznih držav," pojasnjuje Parrish. Priljubljeni popotniški klub Traveler's Century Club (TCC) "povsod" definira kot 324 držav in teritorijev, medtem ko sta dve drugi tovrstni združenji veliko "strožji": lestvica kluba Most Traveled People (MTP) zajema 875 krajev, The Best Travelled (TBT) pa "povsod" definira še mnogo natančneje, na 1.281 točk.

V želji, da bi izpolnil vse cilje oz. lestvice, je Parrish obiskal tudi skoraj vse geografsko razdeljene države: poleg 50 zveznih držav ZDA tudi vseh 27 celinskih in čezmorskih francoskih pokrajin, 32 kitajskih provinc, 83 ruskih upravnih enot, 28 indijskih držav, 23 argentinskih provinc, 16 nemških zveznih dežel, 20 italijanskih dežel, 19 avtonomnih pokrajin v Španiji in tako naprej.

Kamor koli ga že vodi pot, pa ima Parrish s seboj vedno svoj vzglavnik in skrbno načrtovan načrt poti. Na lestvici kluba MTP si je s svojimi popotniškimi napori prislužil prvo mesto, saj mu od 875 krajev ni uspelo obiskati le 34, na številčno najzahtevnejši lestvici TBT pa je na petem mestu.

In kje Parrish še ni bil? Večina krajev, kamor še ni stopil, predstavljajo oddaljeni otoki, recimo otok Jarvis, ki leži v južnem Tihem oceanu, arhipelag Sv. Peter in Pavel, ki ga sestavlja okoli 15 otočkov in skal, ki so od severovzhodne brazilske obale oddaljeni okoli 1.000 kilometrov.

70-letni popotnik sicer živi v Chicagu, ki pa je zanj le odskočna deska za odhod v svet. "Nisem se zbudil pri desetih letih in si rekel, nekega dne bom postal najboljši popotnik na svetu. Samo potoval sem. Zelo dobro sem organiziran in rad rešujem kompleksne težave, kot je recimo, kako priti do vseh točk na seznamih."

Pri tem pa priznava, da je načrtovanje, kako priti do 34 krajev, ki jih še ni obiskal, dejansko služba za poln delovni čas. Nekateri kraji, recimo Gaza ali Guantanamo, so zanj nedosegljivi, ker so zaradi političnih razlogov zaprti za popotnike, pri zelo oddaljenih otokih so glavna težava visoki stroški ali pa težavna logistika.

"Če bi bil bogat, potem bi lahko preprosto kupil jahto za milijon dolarjev in tako obiskal večino teh otokov. Toda žal nisem bogat," pojasnjuje preprosto, a zanj nedosegljivo rešitev. Njegovo vozilo je 15 let star avtomobil z več kot 225.000 prevoženimi kilometri. "Nekateri ljudje zapravijo ves denar za oblačila in drage avtomobile, jaz pa ga raje zapravim za potovanje."

K temu, da vsako leto lahko potuje več kot šest mesecev, je pripomoglo tudi dejstvo, da se ni nikoli poročil. Če bi človek pomislil, da ima doma cele kupe spominkov z vsega sveta, pa bi se krepko zmotil, kajti Parrish jih ne kupuje. Edini dokaz njegove strasti do potovanj je zemljevid sveta na hodniku.

Letos na urniku oddaljeni otoki
Letos se znova odpravlja na področje južnega Atlantika, kjer načrtuje obisk otoka Bouvet, gre za zelo oddaljen, nenaseljen otok, ki pripada Norveški. Na njegovem seznamu, s temi je skorajda obseden, a kot pravi, mu omogočajo, da ima vse pod nadzorom, so še otoki British South Sandwich Islands in ognjeniški otok Gough, kjer šest vremenoslovcev vodi britansko vremensko postajo.

Med svojimi popotovanji je obiskal tudi več kot 400 znamenitosti Unescovega seznama svetovne dediščine. "Še nihče ni obiskal vseh. Unesco vsako leto na seznam doda od 20 do 25 novih, tako da je vedno nekaj novega za ogled."