70 let princa Karađorđevića, v Beogradu številne kronane glave
Srbski prestolonaslednik princ Aleksandar II. Karađorđević je v prisotnosti številnih kronanih glav in političnega ter verskega vrha proslavil svoj 70. rojstni dan.
Tridnevna rojstnodnevna zabava
Objavljeno: 19. julij 2015 ob 21:26,
zadnji poseg: 19. julij 2015 ob 22:08
Beograd - MMC RTV SLO

Aleksander Karadžordžević z ženo Katarino
Aleksander Karađorđević z ženo Katarino. Foto: Reuters

Srbski prestolonaslednik princ Aleksandar II. Karađorđević je v prisotnosti številnih kronanih glav in političnega ter verskega vrha proslavil svoj 70. rojstni dan.

Vabila za svoj rojstni dan je poslal že marca, ko so se tudi začele priprave na veliki jubilej. Princ je praznoval v velikem slogu kar tri dni.

Slavja so se med drugim udeležili tudi švedski kralj Gustav in kraljica Silvia, pa španska kraljica Sofija in monaški knez Albert, ki jih je slavljenec skupaj z drugo ženo princeso Katarino pričakal pred Belim dvorom, kjer živita od leta 2001. Na slavju so bili prisotni tudi Aleksandrovi sinovi iz prvega zakona z brazilsko princeso Marie da Glorie de Orleans e Braganca Filip, Petar in Aleksandar.

Gostje so spoznavali tudi življenje na sotočju Save in Donave, saj so na rojstnodnevni zabavi prikazali tisto najboljše, kar Srbija ponuja. Princ Aleksandar je tako poskrbel za promocijo Srbije: "Dobro je, da naši prijatelji iz tujine spoznajo našo državo in vidijo, da smo dobri gostitelji in prijatelji vseh držav. To je zelo pomembno."

Princ je prejel številna darila, čestitko mu je namenila tudi britanska kraljica Elizabeta II. Katero pa je njegovo najboljše darilo? Kot je razkril srbskim medijem, je še vedno najbolj vesel tega, da so se leta 2013 v domovino vrnili posmrtni ostanki njegovega očeta, zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, s čimer se je posmrtno končalo sedem desetletij dolgo izgnanstvo zadnjega srbskega monarha. Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA, kjer je leta 1970 tudi umrl.

Princ Aleksandar, ki je bil rojen v Londonu, se nikoli ni odrekel svojemu nazivu, v Srbijo se je dokončno vrnil leta 2001.

VIDEO
70 let srbskega prestolonaslednika
D. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj