Barbara Beskind pri 91 živi svoje sanje. Foto: Ideo
Barbara Beskind pri 91 živi svoje sanje. Foto: Ideo
Starejša človeka
Beskindova, ki ima starostno degeneracijo rumene pege, navdih za delo dobi v domu za upokojence: "Usedem se in vidim, kaj je še treba izboljšati." Foto: BoBo

Da starost ni nikakršna ovira in da nikoli ni prepozno za dosego nečesa, dokazuje 91-letna Barbara Beskind iz Palo Alta v Kaliforniji.

Beskindova, ki na dan prehodi več kilometrov, je prav po zaslugi svojih let in izkušenj uresničila svoje sanje. Dobila je delo v tehnološkem podjetju Ideo.

Za delo se je ponudila sama, ko je videla oddajo 60 minutes, kjer je David Kelley, ustanovitelj podjetja IDEO, govoril o tem, kako pomembno je, da ima v oblikovalski ekipi različne profile ljudi. Poudaril je, kako pomembni so različni pogledi na projekt. "To zveni, kot da je zame," je Beskindova pomislila ob gledanju intervjuja, tako da se je odločila, da bo poskusila svojo srečo - pisala je podjetju, ki se ji je oglasilo v nekaj dneh s pozitivnim odgovorom. Izkazalo se je namreč, da zanimanje za oblikovanje izdelkov za starejše raste.

Svojo oblikovalsko in izumiteljsko žilico je pokazala že v otroštvu, ko je začela izdelovati igračke: "Takrat ni bilo veliko igračk, tako da sem jih začela sama izdelovati." Najprej je izdelala konjička: "Odločila sem se, da bom imela enega. Naredila sem ga iz starih gum, z njega pa sem pogosto padala, tako da sem se naučila veliko o gravitaciji." Ko je prišel čas za odločitev, na kateri kolidž bo šla, je Beskindova povedala šolski svetovalki, da želi postati izumiteljica. To je zahtevalo diplomo iz inženirstva, v tistih dneh pa se ženske niso mogle vpisati na za moške rezervirane smeri. Odločila se je za študij ekonomije, poklicna pot pa jo je vodila v vojsko, kjer je opravljala delo poklicne terapevtke. Po 44 letih se je upokojila, a dela ni povsem odložila, saj se je posvetila svoji veliki ljubezni - oblikovanju. Leta 2013 je namreč prišla tudi do dela v tako želeni smeri - zaposlilo je priznano podjetje Ideo, ki je morebiti najbolj znano po tem, da je za Apple izdelalo prvo miško.

Gretchen Addi iz Idea je najela Beskindovo, svoje odločitve pa ne obžaluje niti najmanj. Kot pove, Barbara v delovni prostor prinaša energijo, mladi oblikovalci pa tudi drugače razmišljajo ob njeni navzočnosti. Kot primer je navedla projekt, pri katerem sodelujejo z nekim japonskim podjetjem - očala želijo nadomestiti z bifokalnimi očali, ki združujejo dve dioptriji. Oblikovalci so sprva želeli v očala namestiti majhne baterije, ampak Beskindova je opozorila na to, da prsti starejših niso tako gibljivi.

Mladi se ne morejo postaviti v čevlje starejših, meni Beskindova in doda, da starejši imajo izkušnje, ki si jih mladi še nikjer ne morejo pridobiti: "Ljudje, ki oblikujejo za starejše, mislijo, da potrebujemo palice rožnate barve in z dragulji posute škatle, mi potrebujemo le funkcionalno opremo, nič drugega."

Večina njenega dela je povezana z reševanjem težav, ki pestijo starejše: "Kjer živim, ljudje pogosto padajo, tako sem za prijatelja oblikovala zračne blazine, ki se sprožijo ob padcu." Skuša oblikovati očala, ki bi starejšim ljudem, ki slabo vidijo, pomagala prepoznati ljudi, in sicer s pomočjo fotoaparata in majhnega zvočnika, ki bi osebi sporočil, kdo se ji približuje. Najbolj pa je navdušena nad oblikovanjem bivališč za starejše, ki stojijo v neposredni bližini doma za upokojence in v katerih so upokojenci lahko samostojni. Naredila je tudi šest patentov za napihljive naprave, ki pomagajo otrokom pri težavah z ravnotežjem.

Življenje ena velika sestavljanka
In še nekaj Barbarinih modrosti za konec. Meni, da je ena najbogatejših ljudi na svetu: "Bogata sem kot Warren Buffett, saj svoje bogastvo merim s časom, ki ga imam na razpolago. Nimam mobilnega telefona, nimam prenosnega računalnika, nimam iPoda. Imam pa neskončno veliko časa za razmislek." Vsem svetuje, da naj bodo ves čas odprti za spremembe. Pričakuj nepričakovano, sporoča: "Živite življenje kot pustolovščino in pričakujte spremembe ter jih tudi sprejmite, ko pridejo. Lepota življenja pri 91 je tudi, da se ozreš nazaj v preteklost in vidiš, kako se majhni delci prilegajo velikim, življenje je tako ena velika sestavljanka. Le ko si toliko star, lahko to vidiš."

Za konec pa doda, da leta niso ovira za uspešnost, in še razkrije: "Uživam v tej starosti, mislim, da je to eno najboljših poglavij v mojem življenju."