77-letna pevka je pred nekaj tedni izdala avtobiografijo. Foto: MMC RTV Slovenija
77-letna pevka je pred nekaj tedni izdala avtobiografijo. Foto: MMC RTV Slovenija

Poštenost in čista vest sta največje človeško bogastvo.

77-letna pevka in umetnica je pred kratkim izdala avtobiografijo z naslovom To sem jaz, v kateri je opisala svoje bogato življenje, polno vzponov in padcev.

"Svoje delo opravljam s srcem in dušo. To počnem že vse življenje. Rada imam ljudi. Svojo ljubezen prenašam tudi nanje. Zato tudi tako dolgo ustvarjam. Že 55 let," pravi najbolj predvajana, poslušana in prodajana hrvaška izvajalka. "V ljubezni nisem imela pretirane sreče," pravi pevka, ki ima za sabo dva propadla zakona. Še vedno glasbeno ustvarja, pred nekaj tedni je izdala nov album.

Kariero je začela leta 1958 v Sloveniji, ko je zmagala na tekmovanju talentov flavtistov. "Moja velika ljubezen je bila flavta." Končala je srednjo glasbeno šolo v Dubrovniku, na tekmovanje v Sloveniji pa se je prijavila kar sama. "Vsi so imeli čudovite, jaz pa sem imela staro, rabljeno flavto, ki mi jo je kupil oče, potem ko je za to prodal prašiča." Na tistem tekmovanju je zmagala.

"Pravi recept je tisti, ki ga občutiš ti. Ne pa tisti, ki si ga nekje prebral. To pa je ljubezen. Če tega nimaš, ne moreš nikomur nič dati. Ko daješ, imaš pravico tudi prejemati," je njen odgovor na vprašanje, kaj je recept za uspeh.

Mamo je izgubila dva dni po rojstvu, kar je pustilo velik pečat v družini, v kateri je bil še tri leta starejši brat. "Oče je bil obupan, ker je izgubil drago ženo. Jaz sem bila majhna, slabotna in zdelo se mi je, da so tudi nad mano vsi obupali. Bolje, da umre. Usoda ali Bog tega nista hotela, nekako sem si izborila pravico do življenja in preživela." Oče se je vnovič poročil, kot pravi pevka, so mačeho klicali mama, saj je "bila čudovita ženska".

Usoda je hotela, da je izgubila tudi brata, ostal ji je le še sin. Kot je dejala, se nerada vrača v preteklost, saj jo to žalosti. "Ko odplavam v spomine, postanem neskončno žalostna, ker ob meni ni več najdražjih, nadarjenih, krasnih ljudi. Najsi gre za domače ali tuje umetnike, prijatelje, ki jih ni več. Raje ne premišljujem o tem."

Še vedno poje, ravno pred nekaj tedni je izdala nov album. "Imam kariero, ki še vedno traja. Glas mi še vedno služi, hvala Bogu. Nekdo je napisal, da je nespremenjen. Drugo pa ni pomembno."

Poštenost in čista vest sta največje človeško bogastvo.