Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Kot pravi novi predsednik uprave Elektra Maribor Jože Hebar, je pred nami obdobje, ko bo treba veliko vložiti v omrežje, ki vse težje prenaša povečane obremenitve. Žal pa bodo nižje omrežnine letos prizadelo prav to področje.

Novi predsednik uprave Elektra Maribor Jože Hebar ne načrtuje večjih kadrovskih sprememb. Temeljna skrb pa sta po njegovem mnenju omrežje in reševanje zaostankov na področju izdaje soglasij za priključitev samooskrbnih virov. Pri slednjem naj bi zaostanke s povečanjem ekipe že zmanjšali.

Omrežje pa ostaja glavna težava. Problem je namreč v razdaljah transformatorskih postaj in presekih kablovodov. Jože Hebar: "Približno 80 odstotkov imamo daljše povprečne razdalje kot razvit zahodni del Evrope. V prihodnosti bo tako treba povečati število transformatorskih postaj in skrajšati razdalje do uporabnikov." To pa bo mogoče urediti le z aktivnim vlaganjem v omrežje še pravi Hebar. A že letos se je zalomilo, saj se znesek naložb zaradi državnega ukrepa nižanja omrežnine, občutno krči. "Predviden ukrep bo stal Elektro Maribor približno 16 milijonov evrov. To pa pomeni, da bo pri sprva 33 milijonskem planu investicij odrezan del naložb. Dosegli pa bomo le 19 milijonov evrov investicijskega plana." To pomeni tudi, da se bo načrtovan dobiček v znesku več kot 12 milijonov evrov spremenil v načrtovano izgubo v višini dveh milijonov in zadolževanje. Kljub temu v prihodnjih letih načrtujejo pospešeno vlaganje, za posodobitev celotnega omrežja pa ocenjujejo, da bodo potrebovali približno 7 let.