Foto: Radio Maribor/DAMJAN ŠVARC
Foto: Radio Maribor/DAMJAN ŠVARC

Ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj ob 20.00 uri premierno uprizoril predstavo Šola za žene Jean-Baptista Poquelia Molièra, ki jo na oder postavlja režiserka mlajše generacije Ajda Valcl.

Predstava Šola za žene znamenitega evropskega komediografa Molièra predstavlja vrh francoske klasicistične komedije in je tudi po 400 letih še vedno aktualna. Šovinistično mentaliteto, ki jo pooseblja Molierov lik Arnolf, najdemo na vsakem koraku tudi v današnji družbi, pravi režiserka Ajda Valcl, ki v mariborski postavitvi izpostavlja venčno zapletene odnose med spoloma.

V vlogi Arnolfa,ki želi po svoji podobi oblikovati bodočo ženo, nastopa Vladimir Vlaškalič, Ana Urbanc igra Agnes, njegovo bodočo ženo, ki pa se zaljubi v mladega Horacija Petjo Laboviča. Režiserka Ajda Valcl sledi Molierovi zgodbi, vendar jo je nekoliko posodobila. » Molièrova komedija v sodobni priredbi in privlačnem prevodu Primoža Viteza prinaša tudi novodobna sporočila. Naša Agnes je svobodna ženska, zanjo poroka ni največji smisel bivanja«, pravi režiserka.

Simona Hamer je avtorica priredbe, kostumografinja Urška Recer, scenograf Branko Hojnik. V predstavi igrajo še Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž biber, Ivica Knez in Bojan Maroševič.