Foto: Radio Maribor/Festival Borštnikovo srečanje
Foto: Radio Maribor/Festival Borštnikovo srečanje

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor se bo v ponedeljek začel 56. Festival Borštnikovo srečanje, ki bo prvič junija. Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je igralka Jette Ostan Vejrup, članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Osrednji del slovenskega gledališkega festivala, ki so ga z oktobra lani zaradi epidemije prekinil in umestili v letošnjo pomlad oz. poletje, bo v uvodnem delu ponudil programa Mlado in Študentsko gledališče, tekmovalni del festivala pa se bo začel prihodnji petek.

Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana igralka Jette Ostan Vejrup, po rodu iz Danske, je postala v dobrih 30-ih letih gledališkega ustvarjanja ena najvidnejših igralk in je s človeško toplino, igralskim perfekcionizmom in humorjem obogatila naš gledališki prostor. Zadnjih 17 let je članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s svojimi odrskimi kreacijami, za katere je prejela že več Borštnikovih nagrad, žanje priznanja občinstva, kritike in strokovne javnosti. »Četudi je za koga še zmeraj tujka, je ena tistih osebnosti slovenskega gledališča, ki premikajo meje umetnosti, kulture in strpnosti«, je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Program letošnjega, 56. festivala Borštnikovo srečanje, bo prvič junija, na njem pa se bo za Borštnikove nagrade potegovalo osem najboljših predstav slovenskih gledališč po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

"V zgodovini Borštnikovega srečanja se še ni zgodilo, da slovenski gledališki ustvarjalci ne bi bili nagrajeni, da sezona ne bi bila ovrednotena in v sklopu letošnjega festivala predstavljamo tekmovalni program, pripravljen že za lanski festival, ki pa ga je prekinila pandemija," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Spremljevalni program, zastavljen na novo, bo ponudil dvanajst uprizoritev, od tega osem tujih, vrstili se bodo koncerti, strokovna srečanja. Odslej bo Festival Borštnikovo srečanje vedno v tem spomladansko-poletnem terminu. "Mariborčanom želim, da bi uživali na festivalu in da bi tudi ta termin sprejeli za svojega," je dejal direktor mariborskega gledališča Danilo Rošker.

Festival se torej začenja v ponedeljek, s programi za mlade, slovesno odprtje pa bo prihodnji petek, 18. junija, ko se bosta začela še tekmovalni in spremljevalni program.

Foto: Radio Maribor/Jože Suhadolnik / Arhiv MGL
Foto: Radio Maribor/Jože Suhadolnik / Arhiv MGL