Večina od 12 tisoč čakajočih na prvi odmerek bo ta teden zaradi nezadostne dobave ostala praznih rok, saj bo nekaj več kot 6 tisoč prejetih odmerkov Pfizerjevega cepiva v celoti namenjenega za drugi odmerek. Statistična regija Podravje se sicer po podatkih NIJZ po številu polnocepljenih umešča v zadnjo tretjino 12-ih statističnih regij. Slabše rezultate imajo le še Savinjska, Jugovzhodna in Pomurska regija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V Podravski statistični regiji je po podatkih NIJZ polnocepljenih manj kot 16 odstotkov prebivalstva, kar je pod državnim povprečjem. Najmanj cepljenih z dvema odmerkoma je v Žetalah – le 9 odstotkov največ pa na Ptuju, ker je polnocepljenih skoraj 21odstotkov in pol prebivalcev. V mariborskem cepilnem centru so po besedah direktorja Zdravstvenega doma Jerneja Završnika: "Do danes smo porabili 83 tisoč cepiv, od tega imamo z dvema odmerkoma cepljenih 30 tisoč ljudi." Od cilja 60-odstotne cepljenosti vsaj z enim odmerkom, jih loči še precej, dodaja: "Manjka nam praktično 30 tisoč ljudi."

Prijave sicer še prihajajo, a kot opozarja direktor mariborskega Zdravstvenega doma:
"S takšno intenziteto prijavljanja ljudi eni strani in takšno intenzivnostjo dobavljanja cepiv bo ta procent do poletja težko doseči."

Trenutno imajo na cepilnem seznamu 12 tisoč prijavljenih, četrtina med njimi je starejših od 50 let. Ti bodo s ta teden prejetimi 2500 odmerki Johnson & Johnsona in 800 odmerki Moderne cepljeni prednostno, drugi pa: "Z ozirom na to, da nismo dobili vseh želenih cepiv bodo ostali morali počakati na prihodnji teden."

6200 odmerkov cepiva Pfizer, ki so jih v Mariboru prejeli ta teden, bo namreč v celoti porabljenih za drugi odmerek.