Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina zadnja leta pospešeno obnavlja mestno središče. Eden izmed ciljev teh prizadevanj je tudi vzpostavitev peš cone med Dravo in Mestnim parkom. Tam pa kljub več milijonov evrov vredni obnovi promenade več delov še ostaja neurejenih.

Med največjimi težavami Mariborskega parka je propadajoči Akvarij - Terarij. Obiskovalcem še kaže urejeno podobo, a razmere za delo so nevzdržne. Občina bo letos končno prispevala dobrih 100 tisočakov za nujna popravila. Po obsežnem zamakanju bodo dokončali hidroizolacijo, pa še:

"Pereča zadeva so tudi betonski nosilni stebri pod akvariji, ki jih v 71 letih, odkar akvarij deluje, zob časa tako načel, da enostavno, bi rekel, stojijo le še iz navade" pravi vodja Branko Kolar.

Namesto celovite obnove naj bi občina letos poiskala lokacijo za selitev.

Dotrajano je tudi območje japonskega vrta ob zasutih starih bazenih, kjer bi uredili tudi Kneippovo oazo. Boštjan Vauda iz Urada za komunalo:

"Letos je v načrtu, da se to projektno obdela. Delno se je že, sodeluje tudi društvo Kneipp. Projekt pa bomo izvedli v prihodnjih letih, ko bo na voljo več denarja."

Za letos napovedujejo še ureditev Rožnega griča.

Kaj bo z ukradeno fontano?

Trudijo pa se izdelati tudi kalup za kopijo ukradene bronaste fontane Fitoliti, kar je še posebej zahtevna naloga. Kipar Vojko Štuhec namreč več ne živi, originalni kalup pa se ni ohranil. Upajo, da bodo proces izdelave nadomestne bronaste plastike začeli še letos.

Kdaj bodo zaživeli ribniki?

Brez stabilne ponudbe pa ostaja gostila Pri treh ribnikih. Njeno preobrazbo še snujejo, spet pa se dogovarjajo z morebitnim najemnikom. Ta bi lahko prevzel tudi upravljanje čolnov, ki bi jih po več desetletjih vrnili na prvi ribnik. Mestna menedžerka Neva Pipan:

"Urediti je treba tudi veliko administrativnih zadev: vzpostavljamo režim plovnosti, čolne je treba zavarovati in registrirati. Trenutno smo v teh procesih."

Občina si ob tem, za zdaj še neuspešno, od države prizadeva pridobiti tudi lastništvo Račjega dvora in vinogradov na Piramidi.

Več pa v oddaji:

Drava in Mestni park