Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborski mestni svet se bo danes sestal na 28. redni seji. Svetniki bodo mdr. odločali o energetskih vavčerjih in potrjevali rekorden proračun za prihodnje leto. Vodstvo občine je namreč pripravilo spremembe, tako da proračun po novem znaša 188,7 milijonov evrov.

Rekordni proračun je predviden, ker se veliko projektov, ki jih niso izvedli letos, prenaša v naslednje leto – s tem pa tudi evropska sredstva, pojasnjuje vodja občinskega urada za finance Mateja Cekić. Med temi projekti so med drugim podaljšek Ceste Proletarskih brigad, obnova Gregorčičeve ulice, vrtec Brezje, brv na Lentu, ureditev nabrežja reke Drave, dvorana Tabor, Center Rotovž, Langerjeva vila … Načrtujejo tudi izgradnjo atletske dvorane in zdravstvene postaje na Jezdarski ulici. Občina želi za oba projekta pridobiti denar sofinancerjev. Kljub načrtovanim večjim prilivom v proračun se bo treba dodatno zadolžiti, in sicer iz 11,5 na 22,7 milijona evrov. Zaradi odobritve likvidnostnih kreditov za Farmadent, Energetiko Maribor in njeno podjetje Energija in okolje bo potreben tudi rebalans letošnjega proračuna.

Svetniki bodo odločali še o podrobnem prostorskem načrtu – ta obravnava graditev stanovanjskega kompleksa na Lentu ob Dravi, ki ji nasprotujejo prebivalci na Lavričevi ulici.

Svetniki tudi o energetskih vavčerjih

Mariborski mestni svetniki bodo zaradi velikega porasta cen ogrevanja odločali tudi o energetskih vavčerjih, ki jih bodo lahko prejeli socialno ogroženi, upokojenci z nizkimi pokojninami, samohranilci in druge socialno šibke skupine. Kot pravi župan Saša Arsenovič, bo šlo za 15 evrske vavčerje. Vloge bodo občani oddali na Karitas ali Rdeči križ, te pa bo obravnavala humanitarna komisija. Če bo predlog podprl mestni svet, bo za vavčerje moč zaprositi do konca marca. Na občini ocenjujejo, da je potencialnih upravičencev za vavčerje okoli 12 tisoč, v proračunu so zanje rezervirali 200 tisoč evrov.