Foto: Karierni sejem v Mariboru. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Karierni sejem v Mariboru. Radio Maribor/Vesna Martinec

Iskalci zaposlitve in novih poklicnih priložnosti se lahko še vse do 18-tih udeležijo kariernega sejma v Hotelu City v Mariboru. Na njem podjetja ponujajo kar tisoč delovnih mest v regiji, kar je največ v desetih letih, odkar portal MojeDelo.com prireja omenjeni sejem v mestu ob Dravi. Delodajalci se morajo ob trenutnih razmerah na trgu dela za pridobitev zaposlenih zelo potruditi, so se ob robu dogodka strinjali kadrovski strokovnjaki.

Potrebe po kadrih so in bodo še nekaj časa veliko večje, kot je razpoložljivega kadra na trgu, ugotavljajo na Zavodu za zaposlovanje. Zato se podjetja iskanju talentov vse bolj posvečajo, pravi predstavnica organizatorja sejma Nika Rakonjac: "Precej možnosti imajo za izbiro in delodajalci se morajo zelo intenzivno truditi, da jih prepričajo."

Vsi poklici danes postajajo deficitarni, dodaja Rok Pajk iz kadrovske agencije Kariera. Ker lahko zaposleni izbirajo med veliko zaposlitvenimi možnostmi, je pomembno, kaj jim podjetje poleg plače še ponuja: "Dejavnik je ravnovesje med službenim in zasebnim življenjem, možnost dela od doma, odnosi in klima v podjetju, navsezadnje, ali imajo zagotovljeno parkirišče."

V Leku, kjer bodo v novem tehnološkem centru v Lendavi, ki je v gradnji, potrebovali 300 zaposlenih, se pridobivanja kadrov lotevajo celostno, tudi s sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami, štipendijami, mednarodnimi praksami… Član uprave Simon Rečnik: "Moramo graditi ekosistem med gospodarstvom in pedagoškim, raziskovalnim in inovacijskim delom družbe. Vzpostavljamo vedno močnejša strateška partnerstva med temi deležniki."

Poklici, po katerih podjetja na sejmu v Mariboru najbolj povprašujejo, so IT-jevci, programerji, različni vodstveni profili, sodelavci v prodaji, vzdrževalci, CNC operaterji, tehnologi, elektrikarji, monterji, vozniki in strokovnjaki s področja kemije in farmacije.