Foto: Cepljenje v mariborskem nakupovalnem središču. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Cepljenje v mariborskem nakupovalnem središču. Radio Maribor/Vesna Martinec

V Sloveniji je precepljenost proti covidu-19 med slabšimi v Evropski uniji, medtem ko ob prevladujoči različici delta število okuženih narašča. V Podravju, ki je po precepljenosti s 1. odmerkom najslabša slovenska regija, želijo k cepljenju spodbuditi čim več ljudi, tudi s cepilnimi akcijami na terenu in s podaljševanjem delovnega časa cepilnih mest.

V Podravju je s 1. odmerkom cepljenih 39 odstotkov prebivalcev, denimo v Zasavju pa kar 47 odstotkov. Med občinami je delež cepljenih najmanjši v Juršincih, 27 odstotkov je cepljenih z enim, samo 22,7 odstotka pa z vsemi odmerki. O razlogih župan Alojz Kaučič: "Mislim, da je prvi razlog, da od začetka epidemije nismo imeli veliko okužb, drugi pa je bil, da so cepljenje začeli s cepivom AstraZenece, ki so ga spremljale takšne in drugačne težave." Kaučič dodaja, da k cepljenju spodbujajo z brošuro, s pozivi na spletnih straneh in z osebnim nagovarjanjem.

Med 20 najslabše precepljenimi občinami v Sloveniji jih je kar 16 iz regije Podravje. Po besedah vodje mariborske enote NIJZ Zorana Simonovića so iste občine že prej izstopale po slabem odzivu na preventivne zdravstvene programe: "Te občine se najslabše odzivajo tudi v preventivne programe za zgodnje obladovanje rakavih obolenj, tako da na tem območju očitno gre za slabšo ozaveščenost ljudi o preventivnih ukrepih."

Kaj narediti za več cepljenih na tem območju? Za učinkovito se je pokazalo cepljenje na terenu. Pomočnik direktorja mariborskega ZD Aleksander Jus: "Cepimo v zdravstvenem domu, na terenu, v okoliških občinah, konec tedna bomo ponovili tudi cepilno akcijo v dveh mariborskih nakupovalnih centrih."

V UKC Maribor, kjer ob delovnikih cepijo paciente, spremljevalce in naključne mimoidoče, pa so z današnjim dnem podaljšali delovni čas cepilne točke do desetih zvečer.