Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razširjenost kajenja v Sloveniji nekoliko pojenja, a še vedno kadi vsak peti odrasli prebivalec. Posebej skrb vzbujajoč pa je trend naraščanja uporabe novih tobačnih izdelkov med mladostniki. V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni in stanj povezanih s kajenjem umre več kot 3 tisoč ljudi ali več kot 8 na dan.

Naš sogovornik je prvo cigareto prižgal v najstniških letih iz radovednosti, redno kadi zadnjih 8 let, do 7 cigaret na dan. Pred 5-mi leti je za nekaj časa opustil kajenje, a se kmalu spet vrnil na stara pota: "Takrat v tistem momentu mi mogoče ni več pasalo, ampak način življenja je to nekak spet potegnil to nazaj. Zmanjševanje stresa ali kak bi temu rekli. Kakšen dan mi uspe biti brez cigarete, ampak potem neka kompenzacija temu sledi."

Večinoma kadilci poiščejo pomoč šele, ko že imajo zdravstvene težave, ugotavlja Vanesa Milec s Centra za krepitev zdravja. Na brezplačnih delavnicah jim sicer omogočajo vso potrebno strokovno podporo za opustitev kajenja, a uspeh je odvisen od njih samih, dodaja:
"Mi jim pri tem pomagamo, jih motiviramo, ampak tri četrtine je odvisno od njihove lastne motivacije."

V zadnjih letih stroko vse bolj skrbi uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, po katerih posegajo predvsem mladi. Tudi te niso neškodljive, opozarja Dušanka Vidovič z mariborskega Pljučnega oddelka: "Poznamo že nekaj primerov nekaj akutnih zapletov, vnetij na pljučih, ki so povezani z vdihovanjem oziroma inhaliranjem različnih snovi, ki so v teh elektronskih cigaretah."

Kot še poudarjajo strokovnjaki, je opustitev kajenja koristna za zdravje v katerem koli življenjskem obdobju. Dan brez cigarete pa je lahko odličen začetek življenja brez te nevarne razvade.

Dan brez cigarete