Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Za čim večjo precepljenost prebivalstva, ki bi preprečila nov val okužb v jesenskem času in posledično manjši pritisk na drugo največjo zdravstveno ustanovo v Sloveniji, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor z današnjim dnem podaljšujejo delovni čas tamkajšnjega Cepilnega centra. Ta bo po novem odprt do 22. ure, zainteresirani za cepljenje pa bodo lahko izbrali med cepivoma Pfizer in Jonson&Jonson. V bolnišnici si prizadevajo povečati precepljenost tudi med zaposlenimi.

V mariborski bolnišnici se je v treh tednih delovanja cepilnega centra cepilo več kot 1400 bolnikov, njihovih spremljevalcev, zaposlenih in tudi naključnih mimoidočih. Z odzivom ljudi so za zdaj zadovoljni, ocenjuje zdravnica Kaja Vrščaj: "Imamo v povprečju 100, 120, kak dan tudi 150 ljudi, ki pridejo. V bistvu smo za vsakega, ki se pride cepit, ekstremno veseli, ker je to samo en korak v koščku k normalnemu življenju."

S podaljšanim časom cepljenja – vsak delovnik do 22-te ure - upajo, da bo ta številka še rasla: "Da tisti, ki so v službah, ki ne morejo priti do tretje ure, da jih bomo s tem uspešno pocepili še popoldan," še pravi Vrščajeva.

Izziv ostaja tudi zvišanje precepljenosti med zaposlenimi v bolnišnici. Med več kot 3500 zaposlenimi je ta trenutno okoli 60-odstotna: "Od tega čez 90-odstotkov zdravnikov, nekje 60-odstotkov diplomiranih medicinskih sester in okrog 40-odstotkov srednjih medicinskih sester."

Z odprtjem cepilnega centra se, kot opažajo, zanimanje za cepljenje zaposlenih povečuje.