Danes je praznik Mestne občine Maribor. Mineva namreč 857 let od dne, ko je bil Maribor leta 1164 prvič omenjen v pisni listini. Na predvečer praznika so na slovesnosti podelili žlahtna priznanja vidnim posameznikom in organizacijam.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Častni občan mesta Maribor je letos Tone Partljič, pisatelj, dramatik, učitelj in politik, rojen leta 1940 v Mariboru. Čeprav velja za humorista, ga je to, da je postal častni občan, nekoliko prestrašilo, je dejal po podelitvi: "Jaz mislim, da je v Mariboru veliko častnih ljudi. Včasih hitro zapravimo del časti, v vsakdanjem življenju moraš biti časten človek. Milsim, da sem šele peti oziroma šesti človek s področja kulture, ki je prejel naziv. Komisija bi se morala bolj pogosto ozreti po duhovnih ustvarjalcih."

Srebrni grb je prejela infektologinja in epidemiologinja Jelka Helena Reberšek Gorišek:
"Občutki so vsekakor prijetni, da mesto po tolikem času prizna delo, ki je bilo opravljeno. Že dolga leta delujemo na društvenem področju, bili smo med pobudniki Bedjaničevega simpozija, simpozija Pravo in medicina in še veliko drugih stvari je bilo. Številni meščani Maribora so zelo veliko naredili in veseli smo priznanja, ki ga podeli mesto Maribor."

Ob 140. letnici ustanovitve Rdečega križa Slovenije – območnega združenja Maribor pa je Listino mesta Maribor prejela ta organizacija, v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim pri lajšanju bremen: "Ključno poslanstvo Rdečega križa je, da deli blagostanje s stistimi, ki tega blagostanja niso deležni," pa poudarja Jernej Završnik in se ob tem zahvali vsem prostovoljcem in prostovoljkam, brez katerih marsičesa ne bi bilo.

Na včerajšnji slovesnosti so počastili tudi lansko častno občanko Magdaleno Tovornik in prejemnika zlatega grba, krajinskega arhitekta Nikolaja Stareta.

Letos bodo Dan Maribora zaznamovali drugače kot pretekla leta; v večernem mraku se bodo namreč meščani povzpeli na pet mestnih vrhov, tam prižgali kres in uživali v glasbi znanih izvajalcev. Na Piramidi pa se bodo ob 20 uri in deset minut prižgali svetlobni snopi.