Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Danes se je uradno začela akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki jo pripravlja društvo Ekologi brez meja. Cilj čistilne akcije je zmanjšati digitalni in s tem posledično tudi ogljični odtis, podaljšati življenjsko dobo naprav in ozaveščati o trajnostnih digitalnih navadah.

Po različnih ocenah naj bi digitalne tehnologije lani prispevale okoli 5 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov, njihov delež pa zraste za približno 6 odstotkov na leto, sporočajo Ekologi brez meja. Njihova predstavnica Katja Sreš zato poziva k brisanju odvečnih datotek, aplikacij in videoposnetkov na elektronskih napravah: »Dejstvo namreč je, da je naš digitalni odtis že večji od odtisa letalskega prometa.« Sreševa izpostavlja, da smo pri zavedanju problematike digitalnih odpadkov dejansko na začetku.

Da so digitalni odpadki vedno večja težava ne samo z vidika ekologije, ampak tudi z vidika njihovega obvladovanja, pritrjuje izr. prof. dr. Marko Hölbl iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, saj letno proizvedemo za 150 zeta bajtov podatkov oz. za 31 milijard dvd-jev. Ker so digitalne naprave vedno bolj dostopne, prostor za shranjevanje podatkov pa poceni, vseh podatkov, denimo fotografij, ki jih zdaj posameznik naredi okoli tri tisoč letno, ne brišemo in selekcioniramo. »Te stvari pa so potem shranjene na naših elektronskih napravah in velikokrat tudi v oblaku. Ti oblaki morajo imeti za seboj t.i. podatkovne centre, torej infrastrukturo, na katero se ti podatki shranjujejo. To pa povzroča ogromne količine odpadkov, hkrati pa se porablja veliko energije,« pojasnjuje Hölbl.

Ekologi brez meja zato vabijo k akciji vse posameznike, podjetja in organizacije, ki uporabljajo računalnike, tablice in pametne telefone. Za udeležence so pripravili natančna navodila, ki so dostopna na spletni strani digital.ocistimo.si. Na tej spletni strani je možno sporočiti tudi podatke o izbrisanih količinah digitalnih odpadkov. Vseslovenska čistilna akcija se bo končala 16. marca, na globalni dan digitalnega čiščenja, takrat bodo organizatorji tudi predstavili njene rezultate.